Menderes Türel'den bomba Altın Portakal iddiası

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın bu haftaki konuğu Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel oldu. Menderes Türel Altın Portakal için bakın ne dedi?

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın Çarşamba Sohbetleri'nin konuğu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e pek çok konuda sorular sordu. Özellikle Altın Portakal'da sansür iddialarına ilk kez cevap veren Menderes Türel'den de ilginç iddialar geldi: Altın Portakal Film Festivali sabote edilmek istendi...

Ahmet Hakan, AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Gezi'den Altın Porkal'a, Erdoğan'a yapılan hakaretlerden sansüre kadar birçok konuyu konuştu. Film Festivali'nde Gezi Olaylarına dair bir belgeselin sansürlendiği haberleri günlerce gündemde yer almıştı. Bakın Menderes Türel bu sansür işine ne dedi?
 
"İÇİNDE KÜFÜR VARDI"

Altın Portakal'la ilgili olarak İstanbul'da yaptığımız basın toplantısında bana sorulan bir soru ile belki de bu konudaki stratejik eylem planı harekete geçti. Soru şuydu: "Gezi ile ilgili bir film gelirse ne yapacaksınız?" Cevap verdim: "Beni ilgilendirmez, jüri değerlendirir." Daha sonra ön jüri, sözünü ettiğiniz belgeselde iki kelimelik küfür saptadı ve Festival Komitesi'ne, "Bu belgeselin içinde küfür var, hukukçulara izlettirilmelidir" dedi.

Bizi sansürcülükle suçlayanlar, o küfrün ne olduğunu hiçbir yerde ifade edemediler. Kendi kendilerini sansürlediler. O da işin trajikomik tarafı.

"TERBİYEM MÜSAİT DEĞİL" 

Ahmet Hakan'ın "Siz de söyleyemezsiniz herhalde o iki kelimeyi" sözleri üzerine Menderes Türel "terbiyem müsait değil onu söylemeye" diyerek cevap veriyor. Ardından da küfürlerin çok ağır olduğunu ifade ediyor. Kılıçdaroğlu örneği vererek empati yapılmasını isteyen Türel, bundan sonra olacakları da şu sözlerle anlatıyor:
 
Düşünün, bir siyasi büyüğümüze edilmiş küfrün bulunduğu belgeseli halka açık gösterimde gösteriyorsunuz. Bizim AK Parti camiasının yoğun olduğu yerde böyle bir gösterim yapılabilir mi? Ya da tersi... Sayın Kılıçdaroğlu'na galiz bir küfrün yer aldığı bir belgeseli Bakırköy'de, Kadıköy'de halka açık gösterimde göstermeye kalksanız ne olur? Bunu kabul etmek mümkün değil.

SABOTE ETMEK İÇİN... 

Yönetmen Reyan Tuvi, önce "Tamam, çıkaralım" dedi. Ertesi gün "Büyük baskı geldi, çıkarmıyorum" dedi. Bunların hepsi sanki bir merkezden yönetilmiş gibiydi. Antalya Altın Portakal Festivali'ni sabote etmek için... Sanki AK Partili bir belediyeye film festivalini yaptırmamak için planlı ve stratejik bir uygulamaymış gibi geldi bana. Biz milyon dolarlar harcıyoruz bu festival için. Emek veriyoruz. Tek amacımız var: Türk sinemasına destek olmak. Buna böyle bir karşılık verilmesi çok üzücü. Çok kırıldım.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Belki yine sabote etmeye çalışırlar, yine engellemeye çalışırlar. Biz ısrarımızı sürdüreceğiz, onlar da inşallah başaramayacaklar.

Günün Önemli Haberleri