Meclis'te çok sert Kürdistan tartışması

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda HDP'li İmam Taşçıer'in Kürtçe konuşma yapması tartışma yarattı. HDP'li Taşçıer'in sözlerini savunan Baluken ile MHP'li Oktay Vural arasında sert tartışmalar yaşandı.

TBMM Genel Kurulu'nda "Kürdistan" tartışması yaşandı. HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Meclis'te Kürtçe konuşma yapınca hem AK Parti hem de MHP'den tepki geldi. En sert tartışma ise HDP'li İdris Baluken ve MHP'li Oktay Vural arasında yaşandı.

İnsan Hakları Günü dolayısıyla yerinden söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, konuşmasını Kürtçe yaptı. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, HDP'li Taşçıer'i uyardı ve konuşmasını resmi dile göre yapması gerektiğini söyledi.

MHP'DEN KÜRDİSTAN ÇIKIŞI

Yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, son günlerde Meclis kürsüsünde bazı konuşmacıların "Kürdistan" ve "Kürt illeri" gibi ifadeleri sıklıkla ve ısrarla dile getirdiklerini belirterek, "Bu yöntemde genel anlamda bir alıştırma ve duyarsızlaştırma amacını gözlüyorum. Türkiye'nin belli bir bölgesine veya şehirlerine ilişkin bu tanımlamaları MHP olarak şiddetle reddediyoruz" dedi.

HDP'Lİ VEKİL BU SÖZLERLE SAVUNDU

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan olduğu dönemde grup toplantısında söylediği, "Osmanlı'ya gittikleri zaman Doğu, Güneydoğu'nun, Kürdistan eyaleti olduğunu görecekler. Doğu Karadeniz'in Laziztan eyaleti olduğunu görecekler" sözlerini telefonundan dinletti.

Baluken, "Eğer 'Kürdistan" kelimesinden dolayı bölücülük yapıldığını düşünüyorsanız, Anayasa'nın çiğnendiğini düşünüyorsanız, o zaman üç grup birleşirsiniz, Cumhurbaşkanı hakkında herhalde vatana ihanetle ilgili Meclis'te bir gündem işletirsiniz" diye konuştu.

MHP VE HDP ARASINDA TARTIŞMA

Yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın konuşmasına HDP Grup Başkanvekili Baluken, "Sayın Başkan, Oktay Bey'e hangi gerekçeyle söz verdiniz? Grup Başkan Vekili de değil" itirazıyla, ikili arasında tartışma yaşandı.

Vural, "Grup Başkanvekili olduğumu bilmeyenin bu konuşmayı yapmış olmasının ayıbı kendisine aittir. Bir grubun söz hakkı varken başka bir grubun bu konuda dil uzatması haddine değildir. Önce haddinizi bileceksiniz" dedi. Baluken, bu sözlere "Siz haddinizi bileceksiniz" karşılığını verirken, Vural, "Haddinizi bileceksiniz, burada hangi sıfatla, benim sıfatımı tayin edecek de siz değilsiniz" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri