Meclis'te bu kez de mikrofon kırıldı

Abone ol

TBMM'deki "İç Güvenlik Paketi" görüşmeleri sırasında yine usul tartışması çıktı. HDP'li milletvekilleri kürsüye yürüyünce yine olaylar çıktı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın usul tartışması Meclis'i kilitledi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un usulsüzlük olmadığı yönündeki kararın ardından HDP'li vekiller bu kez kürsüye yürüdü. Çıkan tartışmada mikrofon kırılınca, görüşmelere ara verildi.
 
TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

MECLİS'DE MİKROFON KIRDIRTAN TARTIŞMA - FOTOGALERİ

KAPLAN'DAN İTİRAZ 
 
Birleşimin başında hükümet ve komisyonun yerine almasının ardından HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, önceki birleşimde karar yeter sayısı ve bazı benzer taleplerinin Başkanlık Divanı'nca dikkate alınmayarak hatalı bir tutum sergilendiğini, işlemin tekrarlanması gerektiğini, buna ilişkin divana dilekçeyle de başvurduğunu belirterek, söz talep etti. Kaplan, söz konusu birleşimde karar yeter sayısı talepleri dikkate alınmaksızın oylama yapılmasının hukuksuz olduğunu savundu. 


 
 
Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise yeni bir birleşime geçildiğini hatırlatarak işlemi tekrarlatmasının söz konusu olmadığını, iç tüzük gereği kendisinin yapabileceği bir işlem bulunmadığını, Kaplan'ın Meclis Başkanlığı'na başvurması gerektiğini aktardı. 
 
Kaplan duruma itiraz ederek, işlemin tekrarlanıp tekrarlanmayacağına Meclis Başkanlığı'nın karar vermesi gerektiğini, bu yapılana kadar da herhangi bir çalışma yapılmamasının doğru olduğunu savundu.  

MUHALEFETTEN İTİRAZ 
 
MHP ve CHP Grup Başkanvekilleri de aynı yönde dilekçeleri olduğunu belirterek, Yakut'a itiraz ettiler. Muhalefet Grup Başkanvekilleri Meclis Başkanlığı'nın önceki birleşimde yaşandığını savundukları iç tüzük ihlalleri sonrasında işlemlerin tekrarlanıp tekrarlanmayacağına ilişkin karar vermesi gerektiğini, bu nedenle yeni bir işleme başlanamayacağını kaydettiler. 

 
 
Divanın önüne giden Kaplan, grup başkanvekilleri ve bazı milletvekillerinin itirazlarını sürdürmeleri üzerine Yakut, birleşime ara vererek, grup başkanvekillerini divanın arkasına davet etti. 
 
Aranın ardından Yakut, Kaplan'ın itirazının incelendiğini, başkanlık divanı olarak yapacakları bir işlem bulunmadığını, yetkinin Meclis Başkanlığı'nda olduğunu, Başkanın divanı toplayarak nasıl bir yol takip edileceğini kararlaştırılacağını kendilerinin de dilekçeleri üst yazı ile Başkanlığa göndereceklerini söyledi. 
 
MİKROFON KIRILDI
 
Muhalefet partilerinin itirazlarının sürmesi üzerine tekrar usul tartışması açıldı.
 
Usul tartışmasına ilişkin görüşmelerin ardından Meclis Başkanvekili Yakut tutumunda değişiklik olmadığını belirterek tasarının görüşmelerine geçti. 
 
Divandaki AK Partili katip üye Bayram Özçelik'in 11. maddeye ilişkin önergeleri okumaya başlaması üzerine HDP milletvekilleri divan önüne gelerek itirazlarını sürdürdüler. Bu sırada HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Özçelik'in önündeki mikrofonu itti. Bazı milletvekileri de sıralara vurarak duruma tepki gösterdi. 
 
Başkanvekili Yakut, Özçelik'in kullandığı mikrofonun kırılması nedeniyle birleşime ara verdi. 

 
Günün Önemli Haberleri