Kurtulmuş'tan yeni vatandaşlık tanımı

Abone ol

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için önerdiği vatandaşlık tanımı konuşulacak.

Yeni anayasada en çok tartışılması beklenen vatandaşlık tanımına ilişkin bir çarpıcı öneri de HAS Parti lideri Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş'a göre sorun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile çözülür.

Kurtulmuş, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, anayasa çalışmalarına ilişkin partisinin görüşlerini açıkladı.

Anayasaya yapılacak sıradan bir takım rötuşların Türkiye'nin geleceğine bir katkısının olmayacağını ifade eden Kurtulmuş, 1982 Anayasası'nın ruhunun ölü olduğunu, bunun üzerinde yapılacak düzenlemelerin de ölü yüzü pudralamaktan öte anlam taşımayacağını ifade etti.

Kurtulmuş, anayasa içerisinde devlet, millet ve siyaset anlayışının yeniden dizayn edilmesi ve 1982 Anayasası ile milletten alınan iradenin geri verilmesi gerektiğini belirtti.

Başta Anayasa olmak üzere TBMM İçtüzüğü, Siyasi Partiler Yasası ve seçim sisteminde değişiklik yapılmadan demokratikleşmeden söz edilemeyeceğini ifade eden Kurtulmuş, 1921 Anayasası'nın en demokratik anayasa olduğunu ve yeni anayasada da onun baz alınması gerektiğini söyledi.

Denetim mekanizmasının bürokratik oligarşiyle etkisiz kaldığını, bakanlıkların kendi kendini denetlediğini, iktidarda çoğunlukta olan bir bakanın gensoruyla bile düşürülemediğini savunan Kurtulmuş, denetim mekanizmasının halka açılması gerektiğini belirtti. Kurtulmuş, ''BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu'nun kazası ve Faili Meçhulleri Araştırma'' gibi komisyonların bir şeye yaramadığını öne sürdü.

Kurtulmuş, referandum sistemi oluşturularak Afganistan'a asker gönderilmesi veya Füze Savunma Sistemi kurulması gibi konuların da halka sorulması gerektiğini dile getirdi. 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞI

Basın mensuplarının soruların da yanıtlayan Kurtulmuş, ''Anayasa'dan vatandaşlık tanımının çıkarılması ve BDP'nin özerklik talebi'' ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, eşitlikçi bir anayasada devletin bütün etnik ve dini gruplara ve sosyal sınıflara karşı eşit mesafede durması gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, ''Vatandaşlık tanımından bütün etnik tanımlamaların çıkarılması ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı şekline dönüştürülmesinin en doğru tanım olacağı kanaatindeyiz'' diye konuştu.

Kurtulmuş, BDP'nin ''Demokratik Özerklik'' talebi ile ilgili olarak da şöyle konuştu:

''Türkiye'deki siyasal sistemin yapısı zaten oligarşidir. Sadece bürokratik oligarşiyi kastetmiyorum siyasi partilerin kendisi de oligarşik bir düzende kurulmuştur. Bu sistem demokratikleştirilmeden ortaya konulacak bir demokratik özerklik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yeni oligarkları hakim kılacaktır. Biz orada yeni oligarşi adalarının oluşmasını, yeni oligarkların oluşmasını değil tam tersine Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Kürt kardeşlerimizin ve diğer tüm kardeşlerimizin, insan olarak adam yerine sayıldığı, herkesin özgür ve eşit olduğu bir Türkiye'nin kurulmasını önemsiyoruz.''

Günün Önemli Haberleri