Kurtulmuş'tan Balyoz uyarısı

Abone ol

HAS Parti lideri Kurtulmuş Balyoz davasını yorumladı, iktidar ve muhalefete yüklendi.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Ergenekon ve Balyoz Planı'' davaları üzerinden yürütülen tartışmalara tepki gösterdi.

Kurtulmuş, ''Bu davalar üzerinden siyaseti kamplaştırma yoluna gidiyorlar. Bu konuda, hem iktidarı hem de muhalefet partisini uyarıyorum. İktidar ve muhalefetin görevi, mahkemeler üzerinden halkı kamplaştırmak değil, halkın demokratik hayatını güvence altına almaktır'' dedi.

Kurtulmuş, HAS Parti Sultanbeyli ilçe binasının açılış töreninde konuştu. Kısa sürede yol aldıklarını anlatan Kurtulmuş, ''HAS Parti tutmuştur. HAS Parti, Türkiye'nin, bundan sonra iktidar olacak olan yegane partisidir'' dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, bir ülkenin demokrasi göstergelerinden en önemlilerinden birinin, basının ne kadar özgür bir şekilde faaliyet göstermesi olduğunu dile getirerek, ''Ancak Balyoz ve Ergenekon davaları ile ilgili başından beri yaptığımız uyarıları bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Bunlardan bir tanesi, bu davalara siyasetin hiç karışmamasıdır. Hiç kimsenin bu davalar dolayısıyla kendisini avukat ya da savcı durumuna sokmamasıdır. Özellikle siyasetçiler bu konuda konuşurken, bu konuda ne kadar çok müdahil olunursa o kadar rotasından sapar. İşin içine o kadar çok siyasetin girmiş olduğu bir dava olur'' dedi.

Bu davaların, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli davaları olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları söyledi:

''Dolayısıyla sadece meselenin özünde 3-5 tane isim değil, bu meselenin arkasındakiler, birtakım ihtilal denemeleri varsa ve bunların arkasındaki esas güçler kimlerse bu konuda sonuna kadar gidilmeli ve eğer suçlu varsa bütün suçlular ortaya çıkarılmalıdır. Bu davanın yürütülmesi sırasında uluslararası hukukun bütün kurallarına uyulmalı, dava şeffaf adil bir şekilde yürütülmelidir. Bu dava vesile edilerek, Türkiye'nin demokratikleştirilmesini, daha ileri bir demokrasiye gitmesini sağlayacak anayasal ve yasal düzenlemeler yerine getirilmelidir. Yani bir daha hiç kimsenin aklının ucundan dahi darbe yapmayı geçirmeyeceği ya da hiç kimsenin normal demokratik, parlamenter sisteme müdahale etmeyi ya da müdahale edenlere yardım etmeyi aklının ucundan geçirmeyeceği bir Türkiye'nin kurulması gerekir.''

İKTİDARI VE MUHALEFETİ UYARDI

Kurtulmuş, bunun, lafla, polemikle ve dava üzerinden magazinsel tartışmalar yapmakla olmayacağını belirterek, bunun yolunun, Türkiye'de anayasa ve yasalardaki gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla olacağını dile getirdi. Kurtulmuş şöyle devam etti:

''Maalesef bu davalar üzerinden siyaseti kamplaştırma yoluna gidiyorlar. Bu konuda da hem iktidarı hem de muhalefet partisini uyarıyorum. İktidar ve muhalefetin görevi, mahkemeler üzerinden halkı kamplaştırmak değil, halkın demokratik hayatını güvence altına almaktır. Kavga edeceklerine, bunun üzerinden polemik yapacaklarına bir daha hiçbir şekilde olağanüstü hal dönemlerinin olmayacağı, ihtilallerin olmayacağı bir Türkiye inşa etsinler. Ne yapacaklarını bilmiyorlarsa HAS Parti ne yapılacağını ve nasıl yapılacağını kendilerine göstermeye hazırdır. Ama böylesine önemli bir konuda, birisi 'darbeseverlik' diğeri 'darbesavarlık' rolleri üzerinden siyasette halkı ikiye bölerek 110 gün sonra yapılacak seçimlerde oy yarıştırmaya çalışıyorlar. Yanlıştır, bunu asla kabul etmediğimizi söylüyoruz.''

HASDAL ZİYARETİ

Kurtulmuş, Orgeneral Işık Koşaner'in, Balyoz sanıklarını ziyaretini de değerlendirdi. 
Balyoz, Ergenekon, Yakamoz ve Ayışığı gibi birtakım darbe teşebbüsleri ile ilgili tartışmaların en çok Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) yıprattığını kaydeden Kurtulmuş, ''Türkiye'de bir daha hiçbir şekilde bir darbe teşebbüsünün olmayacağı siyasi sistemin kurulması konusunda atılacak adımlar en çok TSK'yı rahatlatacaktır. Bu olaylar, mahkeme aşamasında. Ama gerçekten TSK içerisinde bir anlamda darbe teşebbüsünde bulunan varsa, bunların ayıklanması, askeriyenin söylediği, zaman zaman da TSK'nın komutanlarının söylediği tabirle çürük elmaların ayıklanması en fazla TSK'yı rahatlatacaktır'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri