Kurtulmuş adam gibi demokrasi istedi

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın başkanlık sistemi önerisini HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş değerlendirdi.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin mevcut politik ve siyasi şartlarının başkanlık sisteminin konuşulması için müsait olmadığını söyledi.

Kurtulmuş, partisinin Fındıklı ve Ardeşen ilçe teşkilat binalarının açılışını yaptı, vatandaşlarla sohbet ederek, dertlerini dinledi.

Ardeşen ilçe teşkilatında gazetecilere açıklama yapan Kurtulmuş, Türkiye'nin önemli sorunları olduğunu belirterek, ''Türkiye'de bir kaç gün önce Samsun'da 2.5 aylık Büşra bebek açlıktan ölüyor. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan güneydoğudan getirilen vatandaşlar, köle gibi, koyun gibi sandalyelere oturtulmuş, 11 kişi trafik kazasında can veriyor. Son on yıldır uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden fındık beş para etmez hale geliyor. Şimdi sıra çaya gelmiş bulunuyor'' dedi.

ÇAYKUR'un gözden çıkarıldığını, yüz binlerce öğretmen adayının atamaları yapılmadığı için neredeyse açlığa talim ettiklerini söyleyen Kurtulmuş, ''Gençler kahvelerde işsizlikten vakit öldürüyor, ömrünü tüketiyor. Türkiye'nin manzarası bu. Türkiye'de insanların üç kuruşa mahkum edildiği bir manzara. Türkiye'de 73 milyon çalışıp çabalayacak bu paralar 3.5 sahtekara, 3.5 tuzu kuruya gidecek. Böyle bir gidişata bu millet razı olmadığı için HAS Parti'yi kurmuştur'' diye konuştu.

Türkiye'de son günlerde başkanlık sisteminin tartışıldığını, ideal demokrasilerde bütün şartlar oluştuktan sonra yürütmenin tek bir elde toplanması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Başkanlık sistemi ideal demokrasiler için önemli göstergelerden biridir, ancak Türkiye'nin mevcut politik ve siyasi şartları, bir başkanlık sisteminin konuşulması için müsait değildir. 12 Eylülün siyasi yapısı bu şekliyle devam ediyorken, siyasi partiler yasası, seçim yasası, Meclis İç Tüzüğü, Türkiye Cumhuriyetinin 1982 Anayasası, toplu sözleşme, grev ve lokavt yasası gibi demokrasiyi işletecek temel yasaların tamamı 12 Eylülün askeri yasalarıyken, bunları değiştirmeden Türkiye'de yapılacak başkanlık tartışması korkarım seçimle işbaşına gelen krallıkları doğurur.''

ADAM GİBİ DEMOKRASİ

Önce demokrasinin ''adam gibi'' bir demokrasi haline gelmesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Türkiye'de bürokratik oligarşinin bütün kurum ve kuruluşların millet denetimine açılması, sivil siyasetin tam katılımcı bir demokrasi haline getirilmesi, barajların kaldırılması, ön seçimlerin getirilmesi, meclis iç tüzüğünün düzenlenmesi bütün bunlar yapıldıktan sonra Türkiye demokrasisinin ideal geleceği noktalardan birisi başkanlık sistemi olmalıdır.

Bunlar, zaten halkın önemli bir kısmının siyasette söz sahibi olması sağlanmamışken, millet sadece bir oy makinesi olarak vazife görüyorken, parlamentonun gücü fevkalade zayıfken böyle bir sistemin içerisinde başkanlık sistemini de getirmek seçimle krallıkları getirmekten başka bir anlam ifade etmez. 2002'den bu yana milletimizin beklentisi olan yeni bir anayasa yapma sürecinin hızlandırılması, siyasi yapılanma şarttır. Bu alt yapı sağlandıktan sonra Türkiye başkanlık sistemini konuşabilir.''

Kurtulmuş, daha sonra Pazar ilçesine geçerek Sahil Camisinde cuma namazı kıldı. Burada bir süre vatandaşlarla sohbet eden Kurtulmuş, ardından Çayeli ilçesine gitti.

Günün Önemli Haberleri