Kürdistan çıkışı Meclis'te tansiyonu yükseltti

Abone ol

TBMM'nin dün yapılan oturumunda AK Parti ve HDP'li milletvekilleri arasında Kürdistan tartışması yaşandı. HDP'li vekil, Türkiye'deki belli bir bölüm için Kürdistan nitelemesinde bulununca ilk itiraz Meclis Başkanvekili'nden geldi.

HDP'nin Kürdistan çıkışı, Meclis'te tansiyonu yükseltti. HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın Doğu ve Güneydoğu için kullandığı Kürdistan ifadesine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın karşı çıktı. 

TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine HDP, grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın konuşmasında kullandığı Kürdistan ifadesine AK Partili vekiller karşı çıktı. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın Başaran'ı uyararak, ülkenin belli bir bölgesi için farklı nitelendime yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

BAŞARAN'IN İDİALARI

Başaran, duvarlara,"Türksen övün, değilsen itaat et" yazıları yazıldığını belirterek, "Bu topraklar üzerinde birçok halk var. Bugün Sayın

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Başbakan iken grup toplantısında aynı ifadeyi kullandığını belirterek, hiçbir Meclis Başkanı'nın buna müdahale etmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı çıkıp 'Kürt halkı' dedi. Yapılanların araştırılması gerekiyor.

6 saat kaldığım evde bomba atarlara, silahlı taramalara maruz kaldım. Bugün burada konuşuyorsam tamamen şans eseridir çünkü bizim de hayatımıza kastedildi. Halk, sizin ırkçı, faşist, tekçi zihniyetinize karşı uygulamalarınızı kabul etmediği için bunlara maruz kaldı" diye konuştu.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, HDP'li Başaran'ı uyararak, "Bütün Meclisi ırkçı, faşist olarak niteleyemezsiniz. İçtüzüğe göre kaba ve yaralayıcı dille konuşamazsınız, temiz dille konuşmanızı istiyorum" derken, milletvekillerine de "içeriğine katılmasalar da kürsüye çıkan her hatibi dinlemelerini" istedi.

"ADAYLA VE DAĞLA KONUŞUYORSUNUZ"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, öneri lehindeki konuşmasına, "Siyaseten bu kadar iki yüzlü nasıl olunabiliyor anlamak mümkün değil" demesine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Ağbaba, AK Parti'yi kutlamak gerektiğini belirterek, "Duble yolları AKP yapıyor, PKK ile görüşmeyi devlet yapıyor. Yarattığınız öyle algılar var ki insan hayret ediyor. AKP hükümeti dünya tarihinde bir ilk yaptı. Ada ile dağla konuşabilen tek parti sizsiniz. Adayla konuşulur mu? Sizi kutluyorum, siz adayla ve dağla konuşan dünyada gelmiş geçmiş tek siyasi parti sizsiniz" diye konuştu.

BOSTANCI'DAN CHP'YE ELEŞTİRİ

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP'li Ağbaba'nın kışkırtıcı dil kullandığını belirterek, "Bizi eleştirebilir ama hakaret etmek ancak zayıfların işidir. Kışkırtıcılık ancak kelimelerle başı hoş olmayan, söylemek istediklerini söyleme birikiminden yoksun olanların işidir" görüşünü ifade etti.

Günün Önemli Haberleri