Krizsiz seçim Deniz Baykal'ı sevindirdi!

Abone ol

Geçici Meclis Başkanı ve CHP Milletvekili Deniz Baykal, görevini yerine getirdiğini ifade ederek, krizsiz bir seçimin yaşanmasının sevindirici ve güzel bir şey olduğunu söyledi.

Parlamentonun 26. Döneminin Geçici Meclis Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Nusaybin'de yaşananların TBMM'nin Başkanlık Divanı oluşumunu, başkan seçimini, divan oluşumunu geciktirmek, engellemek için gerekçe olmaması gerektiğini söyledi. Baykal, Mecliste gazetecilerin Meclis Başkanı'nın seçildiğini anımsatmaları üzerine, "Görev yapıldı. Meclis Başkanı seçimi bir kriz yaratmadan sonuçlandı. Bu sevindirici, güzel bir şey" dedi.

TBMM'nin bir an önce göreve başlamasının yararlı olduğunu ifade eden Baykal, bu arada Nusaybin'de yaşanan üzüntü verici olaylar dolayısıyla HDP grubunun görüşlerini ifade etmesinin doğal hakkı olduğunu belirtti.

O görev ve imkanın HDP tarafından kullanıldığını dile getiren Baykal, şöyle devam etti:

"HDP'li arkadaşlarımız bu olayların Meclis'in olağan gündeminin işleyişini engelleyici, geciktirici bir unsur olarak değerlendirilmesini bir anlamda talep ettiler ama gerçek şudur; bu yaşanan olaylar gerçekten üzüntü vericidir. Bir milletvekilinin bana gösterilen fotoğrafı her milletvekilini, her insanı derin acıya, üzüntüye sürükler. Bu konuda hiçbir tereddüt yok. Ben de gerçekten çok üzüldüm. Bu tablo, böyle bir sıkıntının yaşanmış olması gerçeği TBMM'nin Başkanlık Divanı oluşumunu, başkan seçimini, divan oluşumunu geciktirmek, engellemek için bir gerekçe olmamalıdır. Tam tersine belki TBMM'nin bir an önce Başkanını seçip, Başkanlık Divanı'nı, organlarını oluşturup tam yetkili olarak görev yapmasını acilen sağlamak için bir gerekçe, bir teşvik olmalıdır. Ben bu anlayış, düşünce içinde arkadaşlarımın düşüncelerini ifade etmesine olanak tanırken Meclisin temel görevini, gündemimizi yani Başkanlık seçimimizi o olaylar vesilesiyle engelleme ya da geciktirme çabalarına destek olmamayı görev bildim, o doğrultuda davrandım."Baykal, Meclis Başkanı'nın seçildiğini yineleyerek, Divan'ın grupların işbirliğiyle en kısa zamanda oluşacağına inandığını kaydetti.

"Ankara katliamının kınanması yönünde Sayın Kahraman'a bir tavsiyeniz olacak mı?" sorusuna Baykal, "Sayın Başkan geldi, görevi devraldı. O konuda artık tam yetki kendisindedir. Gerekeni en iyi şekilde takdir edecektir, etmelidir. Ben görevini noktalamış bir Meclis Geçici Başkanı olarak bunu ifade etmeliyim" yanıtını verdi.

Baykal, HDP Grubu'nun yaptığı basın toplantısında kendisini eleştirdiğinin ifade edilmesi üzerine de "Ben gitmek isteyenlere karşı çıkmıyorum. Elbette Nusaybin'e arkadaşlar gitmelidirler. Engelleme karşısında gereken tepkiyi göstermeliler. Nitekim ben de gösterdim. Bu ayrı bir iş. Meclis Başkan seçimini bıraksın, devreye girme arayışından vazgeçsin ve sadece bunu konuşalım. Bunun ortamı, zamanı Başkanı seçersek daha çabuk gelir" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri