Kiracıya güzel haber! Kira artışları artık...

Abone ol

Bakan Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programından milyonlarca kiracıyı sevindirecek haber çıktı. Kira artışları bundan böyle TÜFE'ye göre belirlenecek. Bu da kiraların daha az aratacağı anlamına geliyor. Peki kim ne kadar kira ödeyecek? İşte hesaplaması.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın detaylarını paylaştığı Yeni Ekonomi Programı'nda ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren çok önemli bir bilgi yer aldı. Şimdiye kadar kira artışları 12 aylık ÜFE yani Üretici Fiyat Endeksi'ne göre yapılmaktaydı. Ancak Bakan Albayrak artık kira artışlarının artık TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre yapılacağını açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor?

ÜFE YÜZDE 18, TÜFE YÜZDE 12
TÜİK'in Ağustos ayı rakamlarına göre 12 aylık ÜFE ortalaması yüzde 18,78 oldu. 12 aylık TÜFE oranı ise 12,61 olarak açıklanmıştı. Yani TÜFE, ÜFE'den yaklaşık yüzde 6 oranında daha düşük.1000 lira kira ödeyen bir vatandaşın ÜFE'ye göre artış miktarı 180 lira olacakken TÜFE'ye göre artış 120 lira olacak. Bu da ev sahibinden çok kiracının işine yarayacak.

"ZATEN UYGULANMIYORDU"
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan ise zaten halihazırda son aylarda ÜFE oranlarında aşırı artış olduğu için ev sahipleri ve kiracıların ÜFE'yi kullanmadıklarını, kendi aralarında yüzde 10 kira artışı oranında anlaşma sağladıklarını aktardı.

ÜFE NEDİR?
Üretici Fiyatı Endeksi ya da kısaltması, Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.TÜFE NEDİR?
TÜFE tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, İstatistik bilimindeki indeks sayılar ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel yıl kabul edilir.

Günün Önemli Haberleri