Kira sözleşmesi bitenlere altın değerinde 5 öneri

Abone ol

Kira sözleşmesi sona yaklaşan şirketlere altın değerinde 5 öneri. Yeni sözleşme yapmadan veya taşınmadan önce bu önerileri mutlaka okuyun.

Kurumsal firmalarda ofis kira sözleşme süreleri biterken panik de başlıyor. Ortalama ofis kira sözleşmelerinin 5 yıllık bir zamanı kapsadığı için birçok firma kira kontratlarını dosyaların arasına kaldırıyor ve sözleşmenin sona erdiği çok geç bir zamanda fark ediliyor. Hatta bazı firmalarda ofisin kiralanması sürecini yürüten ekip de çoktan işten ayrılmış oluyor. Zamanında gerekli aksiyonlar alınmamış olması kira sözleşmesinin otomatik olarak uzamasına, fesih hakkının ortadan kalkmasına, yeni dönem için fahiş kira bedeli uygulanmasına yol açabiliyor.

Sözleşme süresi bitiyorsa önünüzde iki seçenek var demektir: Yeni bir ofise taşınmak ya da mevcut ofiste kira yenilemek. Her iki durumda da hayatınızı kolaylaştıracak birkaç ipucu:

SÜRELER

En önemli konuların başında sözleşme bitiş süresi, fesih bildirim süresi, uzatma bildirim süresi gibi önemli tarihleri çok iyi takip geliyor. İyi bir gayrimenkul danışmanınız varsa size gerekli uyarıları zamanın da yapacaktır. Yeni kiralama ya da kira uzatma için ideal zamanlama sözleşme bitiminden minimum 8-9 ay önce harekete geçmektir.

DİĞER SÖZLEŞME ŞARTLARI

Süresi sona eren sözleşmenin uzatma opsiyonu olup olmadığı, opsiyonun tek taraflı kullanılıp kullanılamayacağı, uzaması durumunda yeni dönem şartlarının önceden mi belirlenmiş yoksa müzakere sonucu mu belirleneceği, ne halde tahliye edileceği gibi bilgiler yenileme mi taşınma mı kararına etki edebileceği gibi taşınma zamanlaması planlaması yapmak için de çok önemli olacaktır.

DANIŞMAN

Sürecin en başında taşınma ya da kira yenileme kararını verebilmek için ve sürecin devamında iyi bir gayrimenkul danışmanına sahip olmak kiracılara çok büyük güç verecektir. Sadece yenileme opsiyonu ile ilerleyen bir firmanın bile güncel piyasa durumu ve ticari şartlarını bilmesi gerekir. Bunun için de her gün ofis piyasasını takip eden bir danışmandan daha iyi bir kaynak olmayacaktır.

SAHA GEZİLERİ

Pazardaki yeni binaları ve yeni teknolojileri görmek size binanızın teknolojinin gerisinde kalıp kalmadığını gösterecek ve taşınma mı kira yenilememi kararınızı vermenizde ve güncel piyasa bilgisi edinmenizde size yol gösterecektir. Ayrıca kira yenileme için de alternatiflerinizi, rakip binalardaki güncel durumu bilmek size pazarlık gücü verecektir.

B PLANI

Eğer alternatifleri değerlendirip bir bina ile pazarlık aşamasına geçtiyseniz yanlış yoldasınız demektir. O alternatif bir anda başka bir firma tarafından ya da zaten binada olan büyüme ihtiyacı ortaya çıkmış bir firma tarafından kiralanabilir. Siz de alternatifsiz kalabilirsiniz. Ya da yenileme pazarlığında hiç taşınabileceğiniz alternatiflere bakmadıysanız ve mevcut ofisinizin kira yenilemesi için istediğiniz şartlar oluşmuyorsa dahi B planınız olmadığı için o şartları kabul etmek zorunda kalabilirsiniz.

TEKLİF ALIN

Hiçbir zaman liste fiyatları üzerinden strateji belirlemeyin. Teklif alın. Liste fiyatları talep edilen alanın büyüklüğü, katı, kiracı adayının kim olduğu gibi kriterlere göre belirli ıskontolarla realize olur. Böylelikle gerçekleşecek rakamları bilip bunun üzerinden karar vermiş olursunuz.

Günün Önemli Haberleri