Kamalak'tan başbakanlık düştü açıklaması

Abone ol

Saadet Parti Genel Başkanı Mustafa Kamalak, 10 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi.

Saadet Parti Genel Başkanı Mustafa Kamalak, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiği an başbakanlık görevinin düştüğünü iddia etti.

Kamalak, cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘partime geri döneceğim’ sözleri ile ilgili olarak ise “27 Ağustos’ta AK Parti’nin olağanüstü kongre yapmış olması sayın cumhurbaşkanının başbakanlığını önleyici bir etkisi olmaz. Çünkü bir kimsenin başbakan olabilmesi için milletvekili olması lazım. Olsa, genel başkanlığa aday olabilirdi. Buradan öte konuşmamız doğru olmaz.” dedi.

Kamalak, cumhurbaşkanı seçimini değerlendirmek için parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kamalak konuşmasına 12. cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederek başladı. Halkın kendi cumhurbaşkanını aday gösterememesinin kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayan Kamalak halkın, milletvekillerinin dayatmış olduğu bir adaya oy verdiklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı seçiminde uygulamalarda bazı hatalarının olduğunun altını çizen Kamalak, bir partinin üyesi cumhurbaşkanı adayı olduğunda istifa ettiğini ama aynı partinin genel başkanının cumhurbaşkanı adayı olunca istifa etmediğini hatırlattı. Kamalak, “Bir partinin üyesinin istifa etmesi mi daha önemli yoksa, genel başkanın istifa etmesi mi daha önemli?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlık görevi tartışmalarına da değinen Kamalak, “Yeni cumhurbaşkanımızın başbakanlık görevi seçildiğinin açıklandığı an sona ermiştir. Mazbata bir derece önemli ama o bildirici bir işlemdir.” dedi. Kamalak ayrıca, “Bu tartışılmalıdır denilse bile ayın 15’inde kesin sonuçların açıklanması ile sayın cumhurbaşkanın, başbakanlık görevinin sona ermesinde tereddüt yoktur.” ifadelerini kullandı.

Yeni cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘başbakan’ sıfatı ile göreve devam etmesi halinde yetki karmaşası olacağını vurgulayan Kamalak, “Bu arada hali ile bir takım kararnameler imzalayacaktır. Bir takım atama işlemleri gerçekleştirecektir. Anayasa bakımından bu işlem yetki itibarı ile sakat olur. Bir takım problemler ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün AK Parti’deki pozisyonu ile ilgili bir tartışma var. Abdullah Gül’ün başbakan olma olasılığının önünün kesildiği söyleniyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Kamalak, “Bizim diğer partilerin iç işlerine karışmamız doğru olmaz. 27 Ağustos’ta AK Parti’nin olağanüstü kongre yapmış olması sayın cumhurbaşkanının başbakanlığını önleyici bir etkilisi olmaz. Çünkü bir kimsenin başbakan olabilmesi için milletvekili olması lazım. Olsa, genel başkanlığa aday olabilirdi. Buradan öte konuşmamız doğru olmaz.” şeklinde cevap verdi.


“Seçimlere son yılların en düşük katılımı oldu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Kamalak şu cevabı verdi: “Seçimlerin düşük olmasının sebeplerinden biri halkın kendisinin aday belirlememiş olması rol oynamıştır, diye düşünüyorum. Siyasi partilerin aday belirleyememiş olması seçimlerin düşük oyla sonuçlanmış olmasına en önemli etki yapmıştır diye düşünüyorum.”

“Cumhurbaşkanı seçiminde hiçbir adayı desteklemeyeceğinizi söylemiştiniz. Parti tabanınız buna sadık kalmış mıdır?” sorusuna ise Kamalak şu şekilde cevap verdi: “Biz genel merkez olarak teşkilatlarımız genel eğilimi almak sureti ile kamuoyu ile paylaştık sizler basın mensubu olarak tabanın sandığa gidip gitmediğini, kitmişse kime oy verip vermediğini bize nispetle daha fazla araştırma imkânına sahipsiniz. Dolayısıyla sorunun cevabını soran sorulandan daha iyi biliyor.”

Günün Önemli Haberleri