Kadir Gecesi ne zaman? Öyle bir alameti var ki...

Abone ol

2016 yılında Kadir Gecesi ne zaman Diyanet açıkladı. Peki Kadir Gecesi önemi nedir o gece ne olmuştur? Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi edilen dualar ve kılınan namaz geri çevrilmez.

Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi 2016 yılında 1 Temmuz cuma  gecesine denk geliyor. Diyanet İşleri dini günler takvimine Ramazan'ın son cumasını cumartesiye bağlayan gece Kadir Gecesi.

Aslında Kadir Gecesi'nin ne zaman olduğu net değildir. Din alimleri Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın son 10 gününde aranmasını söylerler. Haliyle Kadir Gecesi'ni kaçırmamak için son 10 günün dualar ve namazlarla yani ibadetle geçirilmesinde yarar var.

MELEKLER YERYÜZÜNE İNER


Kadir Gecesi öyle mübarek bir gecedir ki melekler o gece dünyaya iner. Kuran'ı Kerim'deki Kadir Suresi 'Kadir Gecesi nedir bilir misin sen?' diyerek başlıyor ve bu gecenin önemini şöyle ortaya koyuyor;

“Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rabblerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)



KADİR GECESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kadir Gecesi Kur'anı Kerim'in indirildiği gece olması bakımından önemlidir. Bu gece sadece İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in ümmetine has kılınmıştır. Kadir Gecesi öyle kıymetli bir gecedir ki kılınan namazlar edilen dilek duaları asla geri çevrilmez.

KADİR GECESİNİN ÖYLE ALAMETLERİ VAR Kİ...
Kadir Gecesi Ramazan'ın son 10 gününde aranacak. Peki alametleri nelerdir? Kadir Gecesi'nin alemetleri sıradışıdır. Bu alametler şöyle sıralanıyor;

-Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Kadir Gecesi 'nin ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.

DENİZİN SUYU TATLI OLUR
Kadir Gecesi 'nde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.

-İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi Kadir Gecesi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.

-Ebül Hasan Harkani de Kadir Gecesi alemetini şöyle anlatıyor: Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım. Ramazan ayının ilk günü pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında, 21. gece olurdu. Salı günü başladığında, 27. gece, çarşamba günü başladığında, 19. gece, perşembe günü başladığında, 25. gece, cuma günü başladığında, 17. gece, cumartesi günü başladığında, 23. gece olurdu.

KADİR GECESİ VE ÖNEMİ
Kadir Gecesi 'nin önemi Kur-anı Kerim'in indirildiği gece olmasından ileri gelir. Hazreti Muhammed Kadir Gecesi 'nin fazileti ve önemi hakkında şöyle buyurmuştur:

'Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.'

Bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Hazreti Muhammed Kadir Gecesi'nde namaz kılmış, Kur'an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sas): “Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.” buyurur.

KADİR GECESİ HADİSİ
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhisselâtu vesselâm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni vermiştir. Muvatta, İ'tikaf 15, (1, 321).

KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?
Kadir Gecesi Kadir Suresi ile Hacet namazı kılabilirsiniz. 4 rekatlık Kadir gecesi Hacet namazının kılınışı şöyledir:

1. rekatta: 1Fatiha, 3 kadir suresi ve İhlas suresi okunur
2. rekatta: 1 Fatiha, 3 İhlas suresi
3. rekatta : 1 Fatiha 3 Kadir suresi
4. rekatta : 1 Fatiha 3 ihlası şerif okunur.

Kadir Suresi 'ni bilmeyenler onun yerine kevser suresi(inna a'tayna)okuyabilir.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Ramazan Bayramı tatilinin süresi beklendiği gibi 9 güne çıktı. Peki bayram hangi güne denk geliyor? Dini günler takvimine göre bayram günleri şöyle;

Ramazan bayramı arefesi 4 Temmuz 2016 pazartesi
Ramazan bayramı 1. gün 5 Temmuz 2016 salı
Ramazan Bayramı 2. gün 6 Temmuz 2016 çarşamba
Ramazan Bayramı 3. gün 7 Temmuz 2016 perşembe
Ramazan bayramı tatiline yarım gün olan pazartesi ve 8 Haziran cuma güne de dahil edilerek 9 güne çıkarıldı.

Günün Önemli Haberleri