Kadınlarda görülen PMS Sendromu'nun tedavisi var mıdır?

Abone ol

Adet öncesi dönemden 1 hafta önce başlayan psikolojik ve fiziksel sıkıntılara yol açan PMS'nin tedavisi var mıdır? İşte cevabı...

Herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan ya da menapoza girmeyen kadınların her biri her ay adet olmaktadır. Adet dönemi başlı başına sadece kendisini içeren bir süreç değildir. Bir de adet öncesi dönem bulunmaktadır. Adetten bir hafta öncesine kadar kadınlarda fiziksel ve psikolojik olarak bazı değişiklikler olmaktadır. Bu değişikliklerde kadına ciddi anlamda sıkıntı vermekte hayatını kabusa döndürmektedir. Bu dönem PMS dönemi olarak adlandırılmaktadır. İşte PMS dönemi hakkında merak edilenler...

Adet öncesi sıkıntılar hemen hemen her kadında görülmektedir. Özellikle yetişkin üreme çağındaki kadınların karşılaştıkları bu sorun bazen o kadar şiddetli olur ki normal hayatı bile engelleyecek bir hal alır hale gelebilir. Her yıl yaklaşık 12 kez adet gören bir kadın için her 7-10 gün gibi sıkıntılı bir dönem yılda toplam 3-4 ay sıkıntılı bir dönemi ifade eder ki bu büyük bir rakamdır. 

Kadınların yüzde 5'i bu dönemi aşırı şiddetli geçiriyor
Her kadında adet öncesi bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin ortaya çıkmasının nedeni kadının haberdar edilmesidir. Yani bu belirtiler sayesinde kadın adet olacağını anlar ve önlemini buna göre alır. Hazırlıksız yakalanmayı önleme amaçlıdır. Bu belirtiler kadınların yarısından daha azında rahatsız edici, ancak dayanabilecek şiddette olurken, %5 kadında oldukça şiddetli belirtiler ortaya çıkmaktadır. Burada premenstruel (adet öncesi) belirtiler ile premenstruel sendrom arasındaki ayrımı yapmak önemlidir.

Doğum kontrol hapı kullananlar dikkat! 
PMS Üreme çağındaki kadınlarda gözükse de; çok ender olarak ergenlik döneminden önce ve menapozda da görülebilir. Sıklıkla 30-45 yaş arsı kadınlarda gözükür. Ailevi bir eğilim söz konusu olmasına karşın sosyal ,sınıf ve ırksal farklılıklar göstermez. Doğum kontrol hapı kullananlarda belirtiler şiddetlenebilir.

Belirtileri nelerdir?
Nedeni tam olarak bilinmese de şu belirtiler üzerinde durulmaktadır: Mineral yetersizliği (magnezyum , çinko), vitamin yetersizliği (A,B vitaminleri) hormonal dengesizlik, kan şekerinin düşük olması, vücutta aşırı sıvı tutulması,beyindeki bazı kimyasal ileticiler,bastırılmış cinsel arzu psikolojik nedenler PMS'ye neden olabilmektedir. 

Spor yapmanızda fayda var
Bu sendromun tedavisi ilaç desteği ile olmaktadır. Am ilk olarak yapılması gereken işlerden biri yeme düzeninin değiştirilmesidir. Az ve sık, yağsız karbonhidrattan zengin düzenli dengeli beslenmek gerekmektedir. Ayrıca kafein, Alkol, sigara, çikolatadan uzak durmak faydalı olmaktadır.

Stresi hayatınızdan mümkün olduğunca uzak tutabilmeli eğer ki baş edemiyorsanız mutlaka yoga ve egzersizi hayatınıza sokmanız gerekmektedir. Spor yapmak serotonin hormonunu arttırdığı için tedavinin daha etkili hale gelmesini de sağlayacaktır. 

Günün Önemli Haberleri