Japon bankasından iddialı dolar/TL tahmini (Dolar kaç TL 6 Haziran 2017)

Abone ol

Dolar kuru bugün 3.63 liranın üzerine çıktı. Peki dolar neden yükseliyor, dolar yorumları ne diyor? Hızla yükselen kurla ilgili endişeleri azaltan bir dolar tahmini Bank of Tokyo-Mitsubishi'den geldi. Banka yılsonu tahminini değiştirmedi.

Nisan ortasından beri 3,50 civarında dalgalandıktan sonra hafta başında yükselişe dolar/TL ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları ardından 3,62'nin üzerinde hareket ediyor. Euro ise 4,13'ü aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı.

Bu sabah 3,63'ü gören dolar/TL kuru böylece nisan ayından beri en yüksek seviyeye gelmiş oldu. Yönünü yukarı çeviren euro da 4,13'ün üzerine kadar yükseldi. 

Euro 4.1384 lira ile tüm zamanların rekor düzeyine yükseldi. Euro dün de 30 Ocak'tan bu yana ilk kez 4.08 lirayı aşmıştı.

Döviz piyasasında gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik satış dalgası etkili oluyor. Piyasalarda jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasaların takip edilecek.

Hafta başından beri ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ve dolardaki değer kazancı gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yarattı. Dolar/TL dün 19 Mayıs'tan beri ilk kez 3,61'in üzerini görmüştü.

Yılbaşından bugüne gelişmekte olan para birimlerindeki değişimler
 

Fed toplantı tutanaklarında ABD'de faiz artışlarının gelecekte nasıl olacağına dair bir görüş birliği olmadığının görüldü.

Analistler, Fed'in toplantı tutanaklarının bilanço küçültmeye ilişkin yeni bir ipucu vermemesinin ardından küresel piyasaların karışık bir seyir izlediğini ve artan dolar talebine bağlı olarak özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde düşüşlerin görüldüğünü ifade etti.

DOLAR KURUNDA BUGÜNKÜ KRİTİK SEVİYELER

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,60-3,62 bandı üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 3,70 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, olası düşüşlerde ise 3,57 seviyesinin destek olarak öne çıkacağını söyledi.

JAPON BANKASINDAN YILSONU İÇİN DOLAR/TL TAHMİNİ

Bank Of Tokyo-Mitsubishi Kur Stratejisti Lee Hardman Dolar/TL'de yıl sonu için 3.40 beklentilerini koruduklarını açıkladı. 

Bloomberg HT yayınına katılan Hardman "Kurda 3.40 öngörümüz konusunda kendimize güveniyoruz. Bu varsayımımız, doların yılın ikinci yarısında zayıflayacağı öngörüsüne dayanıyor. Fed nispeten daha az şahin tavır gösterecek diye düşünüyorduk ve bu da son FOMC tutanaklarıyla teyit edildi" dedi.

Hardman dolar için negatif ortam oluştuğunu belirterek "Diğer Merkez Bankalarının sıkılaştırma politikası kademeli ve yavaş olacak. Doların zayıflayacağı bir ortamda gelişen piyasa para birimleri ve TL'nin güçlenmemesi içni bir neden göremiyorum" diye konuştu.

FARKLI GÖRÜŞLER DE VAR DOLARDAKİ YÜKSELİŞ SÜRPRİZ DEĞİL

Dolar/TL için farklı görüşler de mevcut. Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Can Pamir Dolar/TL 'deki yükselişin sürpriz olmadığını, TL'nin değer kazanmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri