İstanbul Caz Festivali ilk haftasıyla caz rüzgarları estiriyor

Abone ol

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 21 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen, 25.İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran - 17 Temmuz arasında İstanbul’un dört bir yanındaki farklı mekanlarda müzikseverleri ağırlıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 21 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen, 25.İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran - 17 Temmuz arasında İstanbul’un dört bir yanındaki farklı mekanlarda müzikseverleri ağırlıyor. 

Festivalin ilk haftasında cazın ve güncel müziğin dikkat çeken yeni sesleri ve usta isimleri şehirde müziğin sınırlarını zorlayan, birbirinden başarılı performanslarıyla sahnede olacak.

Festivalde Bu Hafta; Melody Gardot ; 27 Haziran Çarşamba, 21.00, Volkswagen Arena
Türkiyeli izleyicinin yakından tanıdığı Amerikalı caz sanatçısı Melody Gardot, geçirdiği kaza sonrasında geçen 13 yıl içinde yayınladığı, dünya çapında büyük başarılar kazanan albümleriyle kendi kitlesini yarattı. Melody Gardot’nun sahnedeki duruşu, duyuları kategorilere sığmadan sarmalayan derinlikli müziği, derinlerden kendini hissettiren Philadelphia yansımaları, etkileyici vokali ve açıklıkla paylaştığı sahici hikâyelerinin güçlü bir birleşimi dinleyicileri müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

Çağrı Sertel “Instant” // Alike Places
27 Haziran Çarşamba, 22.00, Salon İKSV
Çağrı Sertel’in, 12 yaşındayken klavyeyle başlayan müzik ilgisi, kendi şarkılarını yazma heyecanıyla devam etti ve güçlü bir kariyere dönüştü. Caz piyanisti, besteci, aranjör ve yapımcı Çağrı Sertel’in, modern caz ve progresif çizgisini etnik unsurlarla süslediği Instant’tan parçalar sunacağı Salon sahnesi, sanatçının özgün müziğiyle yeni ufuklara açılacak. Çağrı Sertel’den önce ise Lara Di Lara ve Levni’nin yepyeni projesi Alike Places, indie R&B, IDM ve hiphop kıyılarında gezinen sesler olarak cereyan edecek.

Gece Gezmesi
28 Haziran Perşembe, 19.00, Kadıköy, Moda
Bu yıl dördüncüsü Vodafone Freezone sponsorluğunda gerçekleşecek “Gece Gezmesi” etkinliği, müzik şenliği ruhunu Kadıköy haritasına taşımaya devam ediyor. “Gece Gezmesi” etkinlikleri kapsamında Kalben, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Islandman, Nilipek., Melike Şahin, Taner Öngür & 43,75 ve Focan & Bıyıkoğlu Organic Quartet’in yanı sıra yeni albümü Miles Kuçles'i geçtiğimiz aylarda yayımlayan caz müzisyeni ve besteci Selim Selçuk, son dönemde solo davul projesiyle dikkat çeken sanatçı ve müzisyen Cevdet Erek, sakin tonlu şarkıların ardından güçlü, rock’n roll tatlar yakaladıkları şarkıları ile geniş bir hayran kitlesi edinen Dolu Kadehi Ters Tut ve “ruh pop” olarak tanımladıkları türdeki ilk albümleri ile göz açıp kapayıncaya kadar dinleyicilerin favori projelerinden biri haline gelen Ati ve Aşk Üçgeni bulunuyor.

Anadolu yakasında indie rock, elektronik müzik ve caz gibi farklı tınılarının yankılanacağı Gece Gezmesi’nde ayrıca, İstanbullu müzisyen ikili, Ekin Sanaç ve Berna Göl’ün ortak projesi kim ki o, perküsyoncu, udi Yinon Muallem’in Hakan Gürbüz ve İsmail Altunbaş ile yeni projesi TaKiDum, Aralık ayında yayımladığı “Cızgan” albümü ile dikkatleri çeken genç besteci ve şarkıcı Selin Sümbültepe, Ankaralı genç punk-rock grubu Al'York, Nardis Caz Vokal yarışmasında dereceye giren genç isimlerden Sibel Demir’in yanısıra Ahmedowsky Trio, Ahmetjah Meets Ladies On Records, Klan, Melike Şahin, Ozoyo, So Duo ve Dostlar yerli sahnenin sevilen grupları yer alacak.


Cross Currents Trio: Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter
29 Haziran Cuma, 21.30, Zorlu PSM Ana Tiyatro
İstanbul Caz Festivali’nin 25. yılında, her biri ayrı ayrı çığır açıcı işlerle anılan, çağdaş cazın üç dev ismi aynı sahnede buluşuyor. Dünya müziğiyle cazı harmanlayan tabla üstadı Zakir Hussain, DownBeat tarafından “dünyanın en çok incelenen ve ilham veren saksofoncusu” ilan edilen duayen Chris Potter ve bugüne kadar yüzlerce albümde kusursuz kayıtlarıyla var olan, janrlar ötesi inovatif müziğiyle tanınan bas gitarist ve besteci Dave Holland’dan oluşan, dahiyane bir emprovizasyon üçlüsü olarak da tarif edilebilecek bu yıldızlar topluluğunun, birlikte inşa ettiği görkemli caz dili ile baş döndürücü bir akşam.

Selen Gülün projesi: "Kadınlar Matinesi"
29 Haziran Cuma, 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi
Besteleri dünyanın saygın orkestraları tarafından sahneye konan, besteciliğiyle olduğu kadar piyanistliği ve etkileyici vokaliyle de tanınan, Türkiye’nin en başarılı müzisyenlerinden Selen Gülün, ayakları yere çok sağlam basan Kadınlar Matinesi projesini İstanbul Caz Festivali sahnesine taşıyor. Proje fikri ilk olarak, 2011’de Donne in Musica vakfının Selen Gülün’den, Roma Donne in Jazz festivalinde, Türkiye’den üretken kadın müzisyenlerin son dönem işlerinden derlenmiş bir seçkiyi İtalyan müzisyenlerle birlikte seslendirmesini istemesiyle ortağa çıkıyor. Aradan geçen yıllar içinde proje olgunlaşıyor ve 2017’ye gelindiğinde projeyle aynı adı taşıyan Kadınlar Matinesi albümü yayınlanıyor. 10’un üzerinde kadın sanatçının, besteleri, enstrümanları ve vokalleriyle hayat verdiği bu albüm, yarattığı dayanışma çemberiyle Türkiye tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Ediz Hafızoğlu // Ağaçkakan
29 Haziran Cuma, 22.00, Zorlu PSM Studio
Türkiye caz sahnesinin en başarılı davulcularından, değişimin sonsuz gücüne adadığı ikinci stüdyo albümü 13’ü bu yıl yayımlayan Ediz Hafızoğlu, karanlıktan aydınlığa, karmaşadan düzene doğru evrilen değişken hislerine ustalıkla tercüman ettiği parçaları ve sınırlara takılmadan var ettiği müziği sizi de kendine bağlayacak. Gecenin açılışı, hip-hop dünyasının üretken ismi Burak Yalnız’ın solo projesi Ağaçkakan’ın yüksek enerjili sahnesiyle gerçekleşecek.

Erkan Oğur Quartet // Shahin Novrasli Trio
30 Haziran Cumartesi, 19.30, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras
Bugüne kadar dünyanın önemli caz sahnelerinde yer alan piyanist ve besteci Shahin Novrasli, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki bu etkileyici gecenin ilk konuğu. Egzotik ve yumuşak melodileri güçlü ve keskin armonilerle bezediği müziği, Shahin Novrasli’nin erken yaşta edindiği klasik müzik bilgisinin Azerbaycan’ın geleneksel folk ilhamıyla kesişmesinin hayranlık uyandırıcı bir sonucu olarak izleyiciye ulaşıyor. SOCAR Türkiye sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde Shahin Novrasli’den sonra festival sahnesini Erkan Oğur onurlandıracak. Folk, caz, blues sanatçısı, klasik perdesiz gitarın mucidi ve üstadı Erkan Oğur, kendine has enstrüman hakimiyetiyle unutulmaz bir müzik deneyimi vadediyor. Erkan Oğur’un sahneye Can Çankaya, Matt Hall ve Turgut Alp Bekoğlu ile çıkacağı etkinlik, bu dörtlünün enstrümanlarının eşsiz birlikteliği sayesinde duyguların coşkuyla dile geleceği bir yaz gecesini işaret ediyor.

Ercüment Gül Quartet // Coşkun Karademir Quartet
30 Haziran Cumartesi, 16.00, Sakıp Sabancı Müzesi The Seed
Bağlama ve kopuz üstadı Çoşkun Karademir ve dörtlüsü ile, bestelerinde funk, caz, fusion ve etnik unsurları birleştiren Ercüment Gül ve dörtlüsünün konseri, Vitrin kapsamında Sabancı Müzesi The Seed’in yeşil atmosferinde gerçekleşecek.

Biletler satışta
25. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (Pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Tüm konserlerde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli biletler de satışa sunuluyor. Ayakta düzende gerçekleşecek konserlerde etkinlik günü kapı fiyatı uygulanacaktır. Lale Kart sahipleri biletlerini öncelikli olarak ve %25’e varan özel indirimlerle alabilir, festival boyunca Lale Kart 360 etkinlik serisi kapsamında pek çok özel etkinliğe de katılabilirler.

Günün Önemli Haberleri