Irak'ta kaos büyüyor! İbadi aday olmayacak

Abone ol

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ikinci dönem başbakanlık talebinin olmadığını ifade ederek, adaylıktan çekildiği mesajını verdi.12 Mayıs'ta seçimlerin yapıldığı Irak'ta, siyasi anlaşmazlıktan dolayı 4 aydır yeni hükümet kurulamıyor.

IRAK'ta kaos giderek büyüyor! Başbakan Haydar el-İbadi yeni dönemde bir kez daha aday olmayacağının sinyalini verdi. Genel seçimlerin birincisi Sadr da başbakanlık için "teknokrat ve bağımsız" adaylar olmazsa muhalefette yer alacağını duyurdu.

Irak’ta görev tesliminin silahlı çatışmayla değil barışçıl yollarla olması gerektiğini ifade eden İbadi, görevlerinin yeni hükümet kurulana kadar devam edeceğini söyledi. Tekrar aday olmayacağının sinyalini veren İbadi, barışçıl yollarla görev teslimi yaparak "Herkese önemli bir ders vereceğiz" diye konuştu.

SADR İŞİ ZORA SOKTU

Irak'ta genel seçimlerden birinci çıkan Mukteda es-Sadr, başbakanlık için "teknokrat ve bağımsız" adaylar konusunda anlaştıklarını, aksi takdirde muhalefette yer alacağını duyurdu.

Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Irak'ın büyükleriyle ve tamamen Irak'a has bir kararla başbakanlık için birkaç teknokrat ve bağımsız aday konusunda anlaştık. Bu başbakan, kabinesini; parti, etnik ve mezhep ayrımlarından uzak, liyakatli, tecrübeli ve yolsuzluğa bulaşmayanlardan seçecek." ifadelerini kullandı.

Bazı siyasetçilerin "teknokrat" ve "bağımsız" fikrini reddettiğini, bunların Irak'ı yeniden yolsuzluk batağına sürüklemek amacı taşıdığını savunan Sadr, bu şekilde devam ederlerse, yön ve fikir olarak muhalefeti seçeceğini belirtti.

SEÇİM SONRASI 4. AY

Sadr, dün Necef'teki evinde Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri ile hükümet kurma görüşmelerini ele almıştı. Sadr'a yakın kaynaklar, iki liderin hükümetin hızlıca kurulması konusunda anlaştığını söylemişti.

Irak'ta Necef merkezli Şii dini merci Ali es-Sistani, ülkede geçmiş dönemlerde iktidarda bulunmuş kişilerin yeni dönem için başbakanlığını desteklemeyeceğini açıklamıştı. Bu açıklama, ikinci dönem başbakanlık için çabalayan Başbakan Haydar el-İbadi'ye Necef'ten veto geldiği şeklinde yorumlanmıştı.

Irak'ta genel seçimler 12 Mayıs tarihinde yapılsa da siyasi anlaşmazlıklardan dolayı henüz hükümet kurulamadı. 

Günün Önemli Haberleri