İhsanoğlu'nun şansı ikinci turda yükselir

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Deniz ülke Arıboğan İnternethaber'e konuştu.

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Cumhurbaşkanlığı seçim yarışında adı açıklanan tek aday CHP ve MHP'nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu. Peki, İhsanoğlu ismi CHP ve MHP için ne kadar doğru bir isim. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Deniz Ülke Arıboğan, muhalefein adayını İNTERNETHABER'e değerlendirdi.

Muhalefetin (CHP-MHP) "çatı adayı" Ekmeleddin İhsanoglu'nun adaylığı sizi şaşırttı mı?

BEKLENEN TİPOLOJİYE UYGUN BİR ADAY 

Şaşırtıcı bir aday beklediğim için şaşırtmadı. CHP tabanından çok sağ merkeze yakın bir aday olacağını tahmin ediyordum. Zira adayın sadece CHP-MHP birleşiminden oy toplaması yetmez, aynı zamanda AKP oylarını da eksiltmesi gerekir diye düşünüyordum. Bence beklenen tipolojiye uygun bir aday Ekmeleddin İhsanoğlu.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığı özellikle CHP açısından ne anlama geliyor?

İDEALİST ADAYDAN ÇOK REALİST BİR ADAY 

Cumhurbaşkanlığı adayını seçiminden CHP'nin kendi tabanının sınırlarını gördüğünü anlıyoruz. Bu seçim genel ya da yerel seçim değil. Bir nevi referandum ve %50'nin hedeflenmesi herekiyor. İdeal adaydan çok realist tercihe yönlenilmiş ve mantıken doğru yapılmış. CHP'nin içerisinde küçük bir yüzdeyi oluşturan ama sesi çok çıkan ulusalcı grubun tasfiyesi de mümkündür bir sonraki aşamada.

Aday yüzünden CHP içerisinde yaşanan "gerginlik" sizce seçim yarışında adayın şansını zorlar mı?

SOLUN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ KENDİSİYLE MÜCADELE ETMESİDİR

Gerginlik şüphesiz tercihin başarılı olmasının önünde bir risk oluşturuyor. Seçmenin sandığa gitmekte çok arzulu olmaması da mümkündür. Ancak iletişim stratejisi doğru kurgulanırsa, "CHP'nin adayı kazansın diye olmasa da AKP'nin adayı kazanmasın " üzerinden bir mobilizasyon sağlanabilir. Malum, Türkiye'de solun en önemli yapısal özelliği, karşı taraftan çok kendi kendisiyle mücadele etmesidir. Bu seçimde de aynı çark ilk turda devreye girer muhtemelen ama eğer seçim 2. tura kalırsa destek yükselir diye tahmin ediyorum.

İhsanoğlu'nun çokça dillendirilen "her kesimden oy alacak aday" tanımlaması içine girebileceğini düşünüyor musunuz?

İHSANOĞLU RAKİBİNİN İTİCİLİK ÖZELLİĞİNDEN FAYDALANABİLİR

Evet, Ekmeleddin hoca belki kimsenin "mutlaka ona oy veririm" diyeceği bir kimlik değil ama aynı zamanda "asla ona oy vermem" denilecek birisi de değil. Kendisi bir çekim merkezi olmasa da rakibinin iticilik özelliğinden faydalanabilir.

Erdoğan'ın aday olması durumunda İhsanoğlu'nun yarışta ne kadar şansı var?

İKİNCİ TURDA HDP'NİN TAVRI ÖNEMLİ 

İlk turda Erdoğan'ın şansı kanımca daha yüksek. Eğer o turda seçim tamamlanırsa pek şansı yok. İkinci tura kalması halimde ise HDP'nin tavrı önemli olacaktır. Yaklaşık %7'lik bir katkı sağlayacak blok bir kitleyi temsil edecektir. Ancak fazla açıktan bir HDP desteği, kime giderse o taraftan kaçış da yaratabilir. HDP ile ittifakın toplumda negatif bir karşılığı olabileceğini göz ardı etmemek gerekir. O bakımdan dikkatli yönetilmesi gereken bir süreç olacaktır. Eğer oy oranları yakın olursa sandığa gitmeyen seçmeni sandığa görütecek bir aktivite yaratabilir.

Bu arada HDP'nin adayı bu yarışta ne kadar önemli olacak? Demirtaş'ın adaylığı durumunda yarış nasıl bir şekle bürünür?

 HDP KİLİT PARTİ OLACAKTIR

Demirtaş'ın varlığı ilk turda katılımı yükseltir ve %50'yi zorlaştırır. 2. Tur için de pazarlık şansını artırır. HDP kilit parti olacaktır.





 

Günün Önemli Haberleri