İdlib zirvesi öncesi İran'dan ilginç açıklama

Abone ol

Suriye'deki askeri varlığının danışmanlık düzeyinde olduğunu savunan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İran'ın İdlib'e yönelik düzenlenecek her hangi bir askeri operasyonda yer almayacağını söyledi.

Suriye'deki iç savaşın en büyük taraflarından biri olan İran'dan Soçi'de başlayan İdlib zirvesi öncesi tuhaf bir açıklama geldi. 200 bine yakın milisi Suriye'de bulunan İran, İdlib'e yönelik düzenlenecek her hangi bir askeri operasyonda yer almayacağını duyurdu.

Basın toplantısında konuşan Kasımi, İran'ın İdlib'e yapılması planlanan askeri operasyonunda yer alıp almayacağı sorusuna, "İran'ın Suriye'deki varlığı askeri danışmanlık düzeyindedir ve herhangi bir operasyonda yer almayacak" yanıtını verdi.

İranlı Sözcü, "İdlib, Suriye'de teröristlerin varlığının sürdüğü tek bölge olarak kaldı. Bu ülkenin yakında teröristlerin temizlenmesini temenni ederiz. İdlib sorununun, sivil halk zarar görmeden çözülmesinde ısrarcıyız ve bu konuda Türkiye, Rusya ve Suriye devletiyle temas içindeyiz" dedi.

İran’ın Suriye’deki Şii milis grupları
Devrim Muhafızları Ordusu Dış Operasyonlar Birimi Kudüs Gücü tarafından Suriye ve Irak’ta savaşmak üzere örgütlenen 15 farklı milis grubundan bahsediliyor. Doğrudan İran’a bağlı olarak hareket eden bu grupların en önemlileri Lübnan Hizbullahı, Suriye Hizbullahı, Bedr Ordusu, Fatimiyyun Tugayı, Zeynebiyyun Tugayı, Seyyide Rukiya Tugayı, Kataib-i İmam Ali, Abul Fazl Taburu, Kataib-i Hizbullah, Irak Hizbullahı olarak biliniyor.

150-200 bin milis Esad rejimi için savaşıyor
Bunlar arasında Ceşy-ül Şabi, Ebu Fadıl Abbas Tugayı, Zülfikâr Tugayı, Kuteyb Seyid Şuheda ve İbn Yasir Tugayı gibi Iraklı Şii milis grupları da dikkat çekiyor. Bu grupların çatısı altında savaşan milislerin kesin sayıları konusunda, çelişkili ifadeler mevcut. Fakat 150-200 bin milisin rejim saflarında Suriye’de savaşmakta oldukları tahmin ediliyor.

Sadece Fatimiyyun Tugayğ'nda 2 binden fazla milis öldü
Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı 2016’da yaptığı bir açıklamada Suriye, Irak, Yemen, Afganistan ve Pakistan’da İran güdümüyle hareket eden 200 bin silahlı milis gücü oluşturduklarını ifade etmişti. 6 Ocak 2018’de bir Fatimiyyun Tugayı yetkilisi şu ana kadar sadece Fatimiyyun Tugayından 2 binden fazla milisin öldüğü ve 8 bine yakın milisin de yaralandığını açıklamıştı.

Günün Önemli Haberleri