Hem kıdemli hem de asgari ücretli çalışana Yargıtay'dan iyi haber

Abone ol

Yargıtay, başta asgari ücretli olmak üzere verdiği son karar ile tüm özel sektör çalışanlarını ilgilendiren önemli bir karar aldı. Emsal karara göre Yargıtay, kıdemli olan yıllarca çalışan işçinin asgari ücretle çalışmasının olağan akışa aykırı buldu.

Yargıtay, asgari ücretle çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli bir karar aldı. Çalıştığı mermer ocağından kovulan işçi, asliye hukuk mahkemesinin yolunu tuttu.

İş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri süren işçi, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesâi, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil ücret alacaklarını istedi. İşveren ise işçi ile şirket arasında imzalanan sözleşme hükümleri gereğince davacının asgari ücret miktarına anlaştıklarını, muhtemel fazla mesâi alacaklarının da aylık ücretin içerisinde olduğunun taraflarca kabul edildiğini savunarak, dâvânın reddini istedi.

DOSYA YARGITAY'A GİTTİ
Taraflar arasındaki anlaşmalık sonra olara Yargıtay'a gitti. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Yargıtay, kıdemli içiye asgari ücret verilmesinin hayatın olağan akışına ters olduğuna dikkat çekti.

İşverenlerin zamam zaman vergi ve sigorta maliyetlerinden kaçmak için bordroda gösterdikleri ücretin gerçeği yansıtmadığına işaret eden Yargıtay, böylesi durumlarda gerçek ücretin tespit edilmesinin önem kazandığını ifade etti.

ÇALIŞMA SÜRESİNE BAKILMALI
Şüpheli durumlarda işçinin görev süresi ve şahitlerin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Yargıtay tüm çalışanlarını ilgilendiren kararında şu ifadeleri kullandı:

"Mahkemece dâvâcı işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek ilgili işçi ve işveren kuruluşları ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı internet sitesinde bulunan 'Kazanç bilgisi sorgulama' ekranından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı neticeye göre bütün deliller yeniden bir değerlendirmeye tâbi tutularak sonuca gidilmelidir" 

Günün Önemli Haberleri