HDP'li Altan Tan'dan Bahçeli ve AK Parti'ye olay soru

Abone ol

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen bağımsızlık referandumuyla ilgili AK Parti ve Bahçeli'ye "Gelin Kürtlerle ilgili projenizi açıklayın. Irak'ta Kürtler ne yapsın" diye sordu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Gelin Kürtlerle ilgili projenizi açıklayın. Irak'ta Kürtler ne yapsın, Sayın Bahçeli, AK Parti yöneticileri söylesin." dedi.  

Tan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) gayrimeşru referandumla ilgili her akşam televizyon kanallarında, "kerameti kendinden menkul insanların" konuştuğunu, yapılan yorumları "hayretler içerisinde" dinlediğini söyledi.

"IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ DİYE BİR ŞEY YOK"

Irak'ın fiilen 3 ayrı parçaya bölünmüş durumda olduğunu dile getiren Tan, "Irak'ın toprak bütünlüğü diye bir şey yok. Vallahi getirin Japon yapıştırıcısı, eğer tutuyorsa yapıştıralım." diye konuştu.  

"Niye biri 5 bin ülkücüden, biri 5 bin türkücüden bahsediyor?" ifadesini kullanan Tan, bunu söyleyenlerin Kerkük'ü görmediğini belirtti. Tan, "Ben bütün sokaklarını, kalesini, çarşısını, pazarını defalarca gezdim. Bütün ömrünüz boyunca niye gitmediniz? Saddam zamanında niye gitmediniz? Abdülkerim Kasım zamanında niye gitmediniz? Kral Faysal, Gazi zamanında niye gitmediniz? Gitmemiş, görmemiş, ne olduğunu bilmiyor ve bir şeyler konuşuyor." dedi.  

GELİN KÜRTLERLE İLGİLİ PROJENİZİ AÇIKLAYIN

Ortadoğu'da yaşayan Kürtlerin "bölünmek, ayrılmak, kavga etmek, tabiri caizse kimsenin tavuğuna kışt demek istemediğini" ifade eden Tan, "Gelin Kürtlerle ilgili projenizi açıklayın. Irak'ta Kürtler ne yapsın? Sayın Bahçeli, AK Parti yöneticileri söylesin." diye konuştu. 

Tan, Musul'daki Arapların Merkezi Hükümet ile yürümek istemediğini öne sürerek, "Gariban Türkmenler, Saddam Hüseyin zamanında da zulüm altındaydı. Ondan evvel de hiçbir kimlikleri yoktu ama bugün Kürt kardeşleriyle beraber Erbil'de de Kerkük'te de barış içinde yaşıyorlar. Peki Kerkük Türkmenleri ne olsun? Haşdi Şabi'ye mi, Bağdat Hükümeti'ne mi teslim edeceksiniz? Yani Kürtler Kerkük'ü bırakırsa Kerkük'te Türkmenistan mı kurulacak? Yok böyle bir şey. Dolayısıyla gelin ortaya Irak ile ilgili bir proje koyun." ifadesini kullandı. 

Bu coğrafyadakilerin birbiriyle yaşamak zorunda olduğunu belirten Tan, Türkiye'nin Türkmenlerin, Kürtlerin, Sünni Arapların, Şii Arapların beraber yaşayabilecekleri, anlaşabilecekleri bir zemini desteklemesi gerektiğini ifade etti. Tan, "Bana göre bugün Türkiye için en yararlı çözüm, hem bölge halkları açısından hem de kavgayı bitirmesi açısından Kürdistan bölgesinde kurulacak bir federal devlettir. Buna Musul'un da Erbil'in de özerk bölgeler olarak dahil olması lazım. Kerkük'ün de bir özel federal bölge olması lazım. Oradaki bütün Türk, Arap, Kürt dengesi gözetilerek." görüşünü savundu.  

Altan Tan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun FETÖ ile mücadeleye ilişkin açıklamalarının hatırlatılarak, görüşünün sorulması üzerine "Bu Gülen cemaati denilen örgüt, aklınıza neresi geliyorsa girmiş. Bize anlatılan, gösterilen tablo budur ama ne hikmetse AK Parti'ye girmemiş. Bu mümkün mü? Ben mümkün olmadığı kanaatindeyim." dedi. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi zammına ilişkin soruyu Tan, "Türkiye bir daralma içerisinde. Bu kuşatmadan çıkabilmesinin bir yolu var. Birincisi iç barış ve dış barıştır. İkincisi ise üretim. Dünyadaki en kolay şey, para olmadığı vakit vergi almaktır. Doğru bir şey değil tabii ki." diye yanıtladı.  

Günün Önemli Haberleri