HAKPAR Kürtler için neler istedi?

Abone ol

HAK ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel, yeni anayasan beklentilerini sıraladı.

HAK ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel, yeni anayasada Kürt kimliğinin tanınarak, kendi kendilerini yönetebilmeleri için federal haklarının verilmesi gerektiğini savundu.

Bozyel, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Kürtçe eğitim dili olarak kullanılmalı, kamusal alanda Türkçe'nin yanısıra resmi dil olarak kabul edilmeli. Kürtçe ve ve Kürdistan ismiyle siyasal partiler kurulabilmelidir dedi.

HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısına PKK'lı teröristleri etkisiz hale getirmek için Diyarbakır-Elazığ arasındaki Görese Dağı'nda yapılan operasyonu değerlendirerek başladı. Bozyel, Çatışmada 20'den fazla insanımızın öldüğü söyleniyor. Bu savaş bir an önce durdurulmalıdır dedi. Yeni Anayasa'nın özgürlükçü bir ruhla yapılması gerektiğini belirten Bozyel, Önceki anayasalar otoriter bir anlayışla yoğrulmuştur. Çoğulculuğa, demokrasiye karşı olan Kemalizm yeni Anayasa'da referans alınamaz, düşünülemez zira böyle bir şey yeni anayasa ruhuna aykırı olur. Yeni anayasada değiştirilemez hiç bir madde olmamalıdır dedi.

KÜRTLERİM TEMEL HAKLARI SAĞLANMALI

Türkiye'nin yapacağı yeni anayasayla suçlarla örülmüş karanlık tarihiyle yüzleşmesi gerektiğini iddia eden Bozyel, yeni anayasanın ülkenin bütün farklılıklarını kabul etmesini istedi. Kürt sorununun, Kürtlerin temel haklarından yoksun bırakılmasından kaynaklandığını öne süren Bozyel, Yapılması gereken şeyde Kürt halkına ulusal demokratik haklarını tanımak ve Kürt halkının Türk halkının sahip olduğu bütün haklara sahip olmasını garantilemektir. Anayasa'da Kürt halkının ulusal kimliği tanınmalı ve bundan kaynaklanan ulusal demokratik hakları güvence altına alınmalı. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Kürtçe eğitim dili olarak kullanılmalı, kamusal alanda Türkçe'nin yanısıra resmi dil olarak kabul edilmeli. Kürtçe ve Kürdistan ismiyle siyasal partiler kurulmalı, bu alanda serbestlik sağlanmalıdır dedi.

KÜRTLERE FEDERASYON VERİLMELİ

Kürt sorununun çözülmesi için yeni Anayasa'da yapılması gereken şeyin Türkiye'nin federal sisteme geçmesi olduğunu savunan Bozyel, Kürtlere de kendi kendini yönetebilmesi için federal hakkın verilmesi gerektiğini söyledi. Bozyel, Çünkü Türkiye'nin mevcut devlet yapısı Türk etnisitesine dayalı tekçi, katı merkeziyetçi, otoriter nitelikte üniter bir devlettir. Türkiye'nin çok uluslu, çok kültürlü yapısına en uygun olan federal devlet yapılanmasıdır. Bu nedenle Türkiye'nin yeniden yapılanması federalizm ekseninde kurgulanmalıdır. Kürt halkına kendi kendini yönetmesine olanak veren federe bir statü verilmelidir dedi.

Basın toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozyel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Kürtlerin haklarının verileceğiyle ilgili Meclis'te yaptığı konuşma konusunda da, Eğer hükümet yeniden açılım ruhunu güncelleştirir ve bu konuda adımlar atarsa bundan memnuniyet duyar, sonuna kadar destek veririz. Ama Türkiye toplumunun artık iyi niyetli laflara karnı toktur. Yapılması gereken bu konuda köklü yasal ve idari adımlar atmaktır dedi.

Bozyel, yeni anayasayla ilgili görüşlerini önümüzdeki hafta Anayasa Komisyonu'na ileteceklerini söyledi.

Günün Önemli Haberleri