Fuhuşa saatlik hizmet! Günlük değil saatlik kiralık daire......

Abone ol

Emniyetin fuhuş operasyonların sahne olan günlük kiralık evlere şimdi de saatlik kiralık daireler eklendi... Bir dönem günlük kiralık daireler gündemeydi, şimdi ise saatlik kiralamalar. Emlak sitelerinde yüzlerce ilan görmek mümkün...

FUHUŞ için kullanıldıkları gerekçesiyle günlük kiralık dairelere sıkı denetim getirilirken, şimdi de saatlik kiralanabilen daireler türedi. İstanbul’dan Ankara’ya, Diyarbakır’dan Kütahya’ya kadar birçok ilde saatlik kiralama yapılıyor. Birkaç saatlik ev kiralamanın bedeli 40 liradan başlıyor. Bu tip işletmelerde kimlik bildirimi zorunlu olmasına rağmen istemeyenler de var. Sektör temsilcilerine göre de kısa dönem kiralaların sadece yüzde 10’lu yasal mevzuaya uygun.

KİMLİK BİLDİRİMİ ZORUNLU HALE GETİRİLDİ... Konutlarda kısa dönem kiramalar bir dönem taşıdığı risk nedeniyle tartışıldı. Günlük kiralık dairelerin yasa dışı işler ve kişilerce kullanılması gündeme geldi ve bir takım önlemler alındı. 2016 sonunda OHAL kapsamında yayınlanan son KHK ile, günübirlik kiralanan evlerde de kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Ne var ki bu düzenlemeler sahada tam anlamıyla istenen sonucu vermedi. Kayıt dışı kiralamalar sürerken bir de ‘saatlik kiralama’ pazarı yaygınlaşmaya başladı. Emlak sitelerindeki yüzlerce ilanda artık günlük kiralık değil, ‘günlük ya da saatlik kiralık’ tanımı yapılıyor.

SAATLİK, YARIM GÜN, TAM GÜN... Saatlik kirama ilanları İstanbulla sınırlı değil. İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Ankara, Diyarbakır, Kütahya... gibi birçok il için bu tip ilanlar var. Bir ya da birkaç saatlik kullanım için günlük kiralama bedelinin yarısı talep ediliyor.

BEYLİKDÜZÜ'NDE 2 SAATİ 50 LİRA... İstanbul’da Beylikdüzü’nde 2 saat için 50 lira, günlük daire için 100-120 lira talep edilirken, Fatih’te saatlik daire 80-100 lira, günlük 130-200 arasında değişiyor. Ataşehir’de lüks sitelerde ise saatlik 50 lira, günlük 200 lira talep ediliyor.

İZMİR'DE sAATİ 49 LİRA... İzmir’de saatlik 49 lira, günlük ise 100 lira isteniyor. Ankara’da ise saatlik 40, yarım gün 80, tüm gün 120-150 deniyor. Kütahya ve Elazığ’da 40, Kocaeli ve Tekirdağ’da 50, Diyarbakır’da 60 liraya saatlik kirama yapılıyor.

HAFTA İÇİN VE HAFTASONU TARİFESİ DEĞİŞİYOR... İlanlarda yazan iletişim numaralarını aradığımızda fiyatlarda haftaiçi ve haftasonu olarak iki farklı tarife olduğu, haftasonu yüzde 30-40 daha pahalı olduğunu belirtiyorlar.

KİMLİK BİLGİSİ ALMAYAN DA VAR... Firmaların kimi kimlik bilgisinin zorunlu olduğunu belirtiyor. Kimileri ise ‘yaş kontrolü yeterli kimlik bilgisi istemiyoruz’ diyor. Verilen bilgilere göre bir kişinin kimlik bilgisiyle birçok kişinin aynı evde kalmasına izin verenler de var.

Günün Önemli Haberleri