Erdoğan'ın yeni kabine mesajı kulisleri dalgalandırdı

Abone ol

AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabineye ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Gazetecilerin kabinede kimlerin olacağına yönelik bir soruya ''Bakanlar Meclis'ten de olabilir, neden olmasın'' yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk KHK'nın pazartesi ilk kabine toplantısının cuma günü olacağını duyurdu. Erdoğan, ''FETÖ ile mücadele kapsamında 181 bin 500 kişiyle ilgili pasaport tahdidinin birkaç gün içinde kaldırılacağını söyledi. Yeni kabineye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan "Bakanlar Meclis'ten de olabilir, neden olmasın." dedi. Erdoğan dün partisinin il başkanlarına hitap ettiği konuşmada "Şimdi artık partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturuyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti grup toplantısı için Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 11:00'de Meclis'e geldi. Erdoğan'ı TBMM Başkanı İsmail Kahraman karşıladı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantının açılış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım yaptı.

BİNALİ YILDIRIM HELLALİK İSTEDİ

Milletin kendilerine verdiği emaneti daha ileri götürmek ve cumhuriyetin 100. yıl hedeflerine ulaştırmaya gayret edeceklerini söyleyen Yıldırım, "65. Hükümet adına bize güveninizden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm arkadaşlarım ve sizden hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Bilmeden kırdığımız varsa hakkını helal etsin, ben de hakkımı helal ediyorum." dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin töreni ve yeni kabineye ilişkin açıklamalar yaptı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları:

MİLLETİMİZİN SANDIKTA VERDİĞİ HASSAS AYARI DOĞRU DEĞERLENDİRMEYLİYİZ
Bu seçimlerde hedefimizin gerisinde kalmış olmamız daha çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor. Milletimizin sandıkta yaptığı hassas ayarı doğru değerlendirmeliyiz.

GÖREVE BAŞLAMA TÖRENİNE 22 CUMHURBAŞKANI VE 17 BAŞBAKAN KATILIYOR
Pazartesi günü yapılacak cumhurbaşkanılığı yemin töreni ile Türkiye yeni bir döneme adım atıyor. Meclis'teki merasimin ardından Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyemizde muhteşem bir göreve başlama töreni gerçekleştireceğiz. Şu ana kadar kesinleşen haliyle törene 22 cumhurbaşkanı ile 17 başbakan, cumhurbaşkanı yardımcısı, meclis başkanı düzeyinde katılım olacak.

Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Meclisteki yeni dönemin hayırlı olmasını diledi.

Pazartesi günü açıklanacak ilk cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yeni kabinesine ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizin ters köşe olmanız için, Bakanlar Meclisten de olabilir, neden olmasın." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Başbakan Binali Yıldırım'ın Meclisteki makamına geçti. Erdoğan, saat 14.00'te TBMM'nin 27. Dönem Milletvekili Andiçme Töreni'ne katılacak.

PAZARTESİ İLK KHK'YI YAYINLAYACAĞIZ
Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olarak Pazartesi akşam 21:00'de yeni kabineyi açıklayacağız. Pazartesi ilk Cumhurbaşkanlığı KHK'sını da yayınlayacağız.

PARTİLİLERE TEVAZU UYARISI
Bütün mesele grup toplantısında, il başkanları toplantısında söylediğimi gibi biz tevazuyu kendisine ilke edinmiş bir insanlar topluluğuyuz. Bundan taviz vermemeliyiz. Kimseye tepeden bakamayız ve tepeden bakmacı bir anlayışla da yürüyemeyiz. Bunu ayaklarımız altına alacağız ve bir kardeşler topluluğu olarak, bir davanın mensupları olarak yolumuza devam edeceğiz. Bu hareketin içinde 'ben' olamaz. Bu hareketin içinde 'biz' var. Biz bunu, bu şekilde değerlendirerek yolumuza yürüyeceğiz. Aksi takdirde bizden öncekiler nasıl yerle yeksan olduysa bizde yerle yeksan oluruz.

SALI GÜNÜ İLK YURT DIŞI ZİYARETLERİ AZERBAYCAN VE KKTC'YE OLACAK
Salı günü ilk yurtdışı ziyaretimi Azerbaycan ve KKTC'ye gerçekleştirerek geleneğimizi sürdüreceğiz. Çarşamba günü de Brüksel'e giderek ülkemizi temsil edeceğiz. 2 günlük bir NATO zirvesinden sonra burada çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

ONLAR ZİHİNSEL YORGUNLUK İÇİNDELER
Millet bizim çalışmalarımızı 1994'ten beri biliyor. Bize yorgun yakıştırması yapanların bizim ne denli antrenmanlı olduğumuzdan haberleri yok. Onlar zihinsel bir yorgunluk içindeler. Biz çok daha güçlenerek yola devam ediyoruz. Bundan sonra daha çok çalışacak, daha kesin neticeler elde edeceğiz.

İLK KABİNE TOPLANTISI CUMA GÜNÜ
Cuma günü ilk toplantımızı yapmadan önce Hacı Bayram'a cuma namazına gideceğiz daha sonra ilk kabine toplantımızı gerçekleştireceğiz.''

KESİNTİSİZ REFORMLAR
Cumhurbaşkanlığı bütçe tasarısını Meclis'e sunacak, bunu kabul etmek Meclis'e düşecektir. Yeni dönemde reformlarımızı kesintisiz sürdüreceğiz. Yeni sistem reform ihtiyacını daha da artıracaktır. Sizi Meclis Genel Kurulu'nda çok önemli görevler bekliyor. Yeni dönemde bu grubun çıtayı yukarı çıkaracağından şüphem yok. 

TERÖRLE MÜCADELE MESAJI
Terör örgütleri ile mücadeleyi amansız sürdüreceğiz. Yeni güvenlik konseptimiz gereği saldırıları tehditleri kaynağında yok ediyoruz. Sessiz sedasız şekilde Kandil ile ülkemiz arasındaki mesafeyi de temizliyoruz. Önemli mesafe katettik. Sincar ve Kandil'i temizleyene kadar bu operasyonumuz devam edecektir. Kuzey Irak yönetimi ve Irak yönetiminin de terör örgütünden bıktığı görüşmelerimizde anlaşılıyor.

CHP'YE TERÖR UYARISI
Terör örgütü sahaa köşeye sıkıştıkça siyaseti kullanarak kendine alan açmaya çalışıyor. Anamuhalefet partisi bize göre meşruiyeti şaibeli partiyi taşıma oylarla Meclisê sokmuştur." Avrupa ülkeleri başta olmak üzere terör örgütü ile iltisaklı kuruluşlara müsaade edilmez. CHP'yi terör örgütü ile ilişkili parti ile ilikisini gözden geçirmeye davet ediyorum.

PASAPORT ALAMAYANLARIN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK
FETÖ davalarını takip ediyorum. Yıl sonuna kadar davaların büyük ölçüde biteceği görülüyor. Dünyanın belki de en sinsi terör örgütü ile mücadele kolay değildir. Savcı, hakimler ve  OHAL inceleme komisyonu titiz bir çalışma içindedir. Komisyonumuz da incelemelerle göreve iade kararları veriyor. FETÖ ile mücadele kapsamında ihraç edilen bir kısım kişinin eşleri ve çocuklarının pasaportlarına tahdit konulmuştu. Yakınlarının suçlarından dolayı pasaport alamayanların mağduriyeti giderilecek. Soruşturmalar belli bir aşamaya geldiği için 181 bin 500 kişi ile ilgili pasasport tahdidi mahsur bir durum yoksa kalkacak."

EKONOMİ VE TERÖRLE MÜCEDELE İLK SIRADA YER ALACAK
Ekonomi yeni dönemde terörle mücadele ile birlikte ilk sırada yer alacak. Rusya ile işlerimiz katlanarak artıyor. Özbekistan ile yeni bir dönem açtık. Kırgızistan ile ilişkilerimiz hassasiyetimze kulak verdikleri anda bir köşede duruyor. Güney Amerika'yı yeni açılım alanı olarak belirlemiştir. En büyük ekonomik ortaklarımızdan olan Çin ile işbirliğini geliştirmek için görüşüyoruz. 26 milyar dolar olan ticaret hacmimizi genişleteceğimize inanıyorum. AB ile ilişkileri hakkaniyete dayalı çizgiye oturtmak için gayret göstereceğiz. Türkiye geçtiğimiz yıl dünyanın en çok insani yardım yapan ülke konumuna geldi. Paramızın bolluğundan değil, gönlümüzün zenginliğindendir.

Günün Önemli Haberleri