Erdoğan'dan gurbetçilere müjde üstüne müjde

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saraybosna'da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 6. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan, gurbetçilere başta askerlik olmak üzere pek çok konuda müjde üstüne müjde verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'da yaşayan Türkler'in çifte vatandaşlığa izin veren ülkelerde bu imkandan mutlaka yararlanmaları gerektiğini söyledi. Dövizle askerliği 6 bin eurodan bin  euroya düşürdüklerini ve 38 yaşını aşmış ancak dövizle askerliğe başvurmamış kişilerin sorunlarını da yakında çözeceklerini söyleyen Erdoğan, "Bazı müjdeler paylaşmak istiyorum" diyerek diasporadaki vatandaşlara verilecek yeni hizmetleri anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Saraybosna'da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 6. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Bugün 6 milyonu aşkın vatandaşın Avrupa'da yaşadığını söyleyen Erdoğan, gurbetçilere yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığını mutlaka alın diye seslendi. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Çifte vatandaşlığa izin veren ülkeler de zaten bir sorun yok. Bu konuda farklı uygulaması olan ülkeler için mavi kart başta olmak üzere, Türkiye’deki haklarınızı hiçbir kayıp olmadan kullanabileceğiniz formüller geliştirdik. Dininize ve dilinize çok iyi sahip çıkın. Bunları kaybettiğinizde kaybolursunuz. Çocuklarınıza ana dillerini en iyi şekilde öğretmenin yanında, bulunduğu ülkenin en iyi eğitimini almasını çalışın. İyi Türkçe bilmeyen, iyi Almanca İngilizce, diğer dilleri de iyi şekilde öğrenemez, konuşamaz. Tabi bu arada Boşnakçayı bir kenara koyamayız.

"PEK ÇOK İŞLEMİ KOLAYLAŞTIRDIK"

Şimdi konuşuyorlar. Bizden öncekiler sizler niye yapmadınız bunları? Biz geldik bunu hallettik. Ama biz milletimizin demokratik haklarını savunuyorduk, onun için. Bu uygulamadan 24 Haziran’da inşallah 5’inci defa istifade edeceksiniz. Her seçimde elde ettiğimiz tecrübeler dışında bu sistemi geliştiriyor, oturtuyoruz. Askerlikten tapuya, pasaport harcından diplomaya kadar pek çok işlemi kolaylaştırdık, basitleştirdik.

Şimdi Avrupa’ya sesleniyorum. Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın, STK çatısı altındaki faaliyetlerini hep destekledik. Bu konuda UETD’nin büyük gayretleri oldu. her alanda kolaylıklar sağladık. Yine yurtdışındaki evlatlarımızdan binlercesini düzenlediğimiz programlarla ülkemize getirerek, tarihlerini, kültürlerini, medeniyetlerini yakından görmelerini temin ettik.

"BAZI MÜJDELERİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM"

Bazı müjdeleri paylaşmak istiyorum. Yurt dışındaki çocuklarımızın ana dilimiz Türkçe'yi öğrenmeleri için proje desteklerimizi çeşitlendiriyoruz. Bu kapsamda hafta sonu okulları ile çocuklarımızın ana dilleri Türkçe'yi ve kültürümüzü öğrenmelerini teşvik edeceğiz. Diasporadaki gençlerimize ayrılan üniversitelerdeki kontenjanları 2 katına çıkartıyoruz.

Yurt dışındaki vatandaşlarımızın kamu hizmetlerini basitleştirmeye yönelik atacağımız adımlardır. Birkaç hafta önce vatandaşlarımız konsolosluk işlemleriyle ilgili banka kartıyla başkonsoloslukta ödeyebilecekler. Bankayı aradan çıkartarak vatandaşlarımızın gereksiz komisyon ödemesine gerek kalmayacak.

Boşanma kararlarının başka yere ihtiyaç kalmaksızın başkonsolosluklarımızca yapılacak işlemle tanınması konusunda başvurular alınmaya başlandı. Türkiye'de tekrar dava açıp yıllarca bekleme ve binlerce avro ödeme dönemi artık geride kaldı. Dövizle askerliği 6 bin avrodan bin avroya düşürmekle kalmadık, 38 yaşını aşmış ama dövizle askerliğe başvuramamış kişilerin sorunlarını da yakında çözüyoruz.

Farklı kurumlarımız tarafından yürütülen hizmetlerin koordinasyonunu çok daha etkin ve hızlı hale getirmek için Yurtdışı Vatandaşlar Koordinasyon Kurulu tesis ediyoruz. Konsolosluk bölgelerinde sekretaryası Yurtdışı Türkler Başkanlığımız tarafından yürütülecek Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Meclisi oluşturacağız. Yeni dönemde TBMM bünyesinde 'Yurtdışı Türkler Komisyonu' adıyla bir daimi komisyon kurulmasını tavsiye edeceğiz. Yurt dışındaki Türkçe yerel medyayı güçlendirmek için Basın İlan Kurumunun yurt dışındaki Türk medyasına da ilan ve reklam verebilmesinin önünü açacağız. Kişisel verilerin korunması, ulusal ve uluslararası hukuka uygun olarak en önemlisi de vatandaşlarımızın menfaati esas alınacak şekilde bu da gerçekleştirilecektir. Bütün bunlarla beraber kimse bu konudaki kirli propagandalara kanmasın ve endişe etmesin. TRT Türk yeniden yapılandırılarak, yurt dışındaki vatandaşlarımıza daha geniş hizmet sunacak.

"YURTDIŞINDAN EMEKLİLER"

Bir başka önemli müjdemiz, yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın ülkemizde yarı zamanlı çalışabilmesi konusudur. Seçimlerin hemen ardından bu konuda beklediğiniz adımları atmaya başlıyoruz.

"SON TERÖRİSTİ İMHA EDENE KADAR DURMAK YOK"

Türkiye bu dönemdeki mücadelesiyle, ikinci bir kurtuluş savaşı veriyor. Ülkemize silah doğrultan son teröristi de imha edene kadar bize durmak yok bu böyle biline.

Yolda karşılaşsa selam vermeyecek olanlar karşımıza dikildiler. Biz ise 16 yıldır olduğu gibi bugün de sadece ve sadece milletimizle birlikte yürüyoruz. Bu yolculuğu yerli ve milli olan herkesle birlikte sürdürmeyi, onun için MHP ile cumhur ittifakını kurduk. Ve BBP de bize katıldı. Ve cumhur ittifakı da bu şekilde seçime girdi. Yerli ve milli olan herkese kapımız açıktır. Avrupalı Türkler olarak açık ara farkla bizlere destek oldunuz. Şimdi 24 Haziran seçimleri için bir kez daha sizlerin desteğine ihtiyacımız var."

Günün Önemli Haberleri