Erdoğan'dan ekonomik sıkıntı ve faiz açıklaması

Abone ol

BM toplantısı için Amerika'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ABD'nin ekonomik yaptırımının tutuklu olan rahip Brunson'la ilgisinin olup olmadığı soruldu. Erdoğan Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili soruya verdiği cevapta de geri adım atmadı.

ABD'de Reuters'in sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımının ardında Brunson'un serbest bırakılmamasının mı yattığı soruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu soruya 'uzaktan yakından alakası yoktur' yanıtını verdi. Erdoğan şunları söyledi;

EKONOMİK SIKINTININ BRUNSON'LA ALAKASI YOK...Brunson olayının bizim ekonomimizle yakından uzaktan bir alakası yoktur. 2008 yılında biz ekonomik sıkıntı yine yaşadık. Benim bir ifadem olmuştu "bu sıkıntı teğet geçecektir". Sonra biz ekonomik sıkıntıyı aştık ve Türkiye rahatlama sürecine girdi. Şu an ülkemizdeki ekonomik sıkıntı zannedildiği gibi abartılacak bir sıkıntı değildir. Türkiye kendi imkanlarıyla aşacaktır. Bunun Brunson ile yakından uzaktan alakası yoktur.

MERKEZ'İN FAİZ KARARI SORULDU...Merkez Bankası'nın yükselen döviz karşısında faiz artışı yapması da gazetecilerin gündemindeydi. Faiz artışı konusunda ne düşündüğü sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaparak kendi düşüncesinden de taviz vermedi. Erdoğan yüksek faize karşı olduğunu yineledi. Konuyla ilgili şunları söyledi:

TÜRKİYE'DE HERKES BENİ BİLİR...Bu tabi Merkez Bankası’nın bağımsızlığının ifadesidir. Merkez Bankası bağımsızlığının ifadesi olarak faiz oranlarını buraya kadar çıkartmıştır. Bunlar yine cumhurbaşkanı olarak tasarrufumda olan bir şey değil. Ama ben Türkiye’de herkes beni bilir. Yüksek faize karşı olan birisiyim. Şu anda burada yine söylüyorum. Yüksek faize karşıyım. Çünkü yüksek faiz oranları bir defa girişimcinin, yatırımcının bu noktadaki adımlarını olumsuz istikamette etkileyecektir.

Halbuki finans sektörü yatırımcıya, girişimciye imkan hazırlaması gerekir ki üretim olabilsin. Üretim olursa istihdam olur. İstihdam olursa ihracat olur ve böylece bir rekabet alanının içerisinde hareketlenme olur. Ama şu andaki durum bu yüksek faiz uygulamasıyla bir çözüm olacağı istikametinde herhalde Merkez Bankası böyle bir kararı verdi. Temenni ederim ki o beklentileri gerçekleşir. Çünkü bunun bir de olumsuz istikamette enflasyon durumu var. yüksek faiz, yüksek enflasyonu getirir. Şu anda da bu temenni ederim ki tersi olur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de flaş Brunson açıklaması

Erdoğan'dan ABD'ye soguk duş: Alacağız

Günün Önemli Haberleri