Erdoğan ABD'li senatörleri kabul etti dikkat çeken detay

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li Senatörler Lindsey Graham ve Jeanne Shaheen'i kabul etti. İki senatör S-400'lerin alımının önlenmesi konusunda aktif rol almalarıyla biliniyor.

ABD'nin S-400 şantajı ve tehditleri sürüyor. S-400 alınması halinde F-35 uçaklarının satışının engellenmesi tasarısını gündeme alan senato Türkiye'yi yakın markaja aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li Senatörler Lindsey Graham ve Jeanne Shaheen'i kabul etti. AK Parti Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.

İki Senatör de ABD Kongresi'nde, Rahip Brunson'un serbest bırakılması ve Türkiye'nin S-400 alımının önlenmesi konusunda aktif çalışan senatörler olarak öne çıkıyor.

Türkiye'nin projesinde ortak olduğu ve parasını ödediği halde F-35'leri vermeyen ABD, S-400 füzelerini de bu teslimata engel olarak sunuyor. 

İSRAİL'E 9 ADET TESLİM EDİLDİ
İsrail, ABD'den sonra F-35 siparişleri karşılanan ilk ülkeydi. Sipariş ettiği 50 uçaktan ilk 2'sini Aralık 2016'da teslim alan İsrail'e bugüne dek 9 F-35 teslim edildi.

TÜRKİYE DAHA HİÇ ALAMADI
14 F-35 sipariş eden ve toplamda bu uçaklardan 100 adet almayı planlayan Türkiye, Ankara-Washington ilişkilerindeki krizin tavan yapmasının ardından, Amerikan silah ambargasosuyla ve bu kapsamda F-35'lerin teslimatının durdurulmasıyla tehdit ediliyor.

İLK İKİ UÇAK ABD YENİ BİR ENGEL ÇIKARMAZSA KASIM 20109'DA GELECEK
İlk iki uçak, önümüzdeki Temmuz ayında 13 Türk pilotu ve 225 teknik bakım ekibinin eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona'daki Luke Hava Üssü'ne gidecek. Türkiye'ye ilk F-35 uçaklarının Kasım 2019'a gelmesi planlanıyor.

FİNANSE EDENLER
F-35, 1993'te kurulan Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında üretiliyor. Bu programı ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İtalya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Türkiye ortak şekilde finanse ediyor.

Projenin diğer ortakları Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, İsrail, İtalya, Finlandiya, Japonya, Hollanda, Norveç, İngiltere, ABD ve Güney Kore olarak sıralanıyor.

Günün Önemli Haberleri