DSP referandum oyunu açıkladı

Abone ol

Anayasa değişikliği paketi halk önüne sunulursa DSP'nin tavrı ne olacak? Genel Başkan Masum Türker rengini belli etti.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Rize İl Başkanlığı Kongresi'nde yaptığı konuşmasında, seçim barajının düşürülmemesi halinde Anayasa Değişikliği Paketi'ne kesinlikle destek vermeyeceklerini açıkladı.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Anayasa değişikliğinde acele eden hükümetin acemice davrandığını belirterek şöyle konuştu: "Anayasa değişikliğini çok isteyen iktidar partisi de acemi çıktı. Niye acemi çıktı? Hazırladığı taslağı yanlış imzalarla verdi. Meclis başkanı kendi imzası olan o dilekçeyi havale etti. Bu demek oluyor ki, o dilekçenin altında mecliste bulunmayan 180 kişinin ismi yazılı olsaydı o isimler de havale edilecekti. Bu şu demektir. O dilekçenin siyaseten kontrolü yapılmamış. Biz nasıl olsa iktidarız güveni içerisinde imzalar atılmış ve büyük bir kusur işlenmiştir."

SEÇİM BARAJI OLMAZSA OLMAZ

Yapılacak Anayasa değişikliği ile partilerin önündeki engellerin kaldırılması ve parti kapatılmasının zorlaştırılması gerektiğini savunan Türker, şunları söyledi: "80 öncesi bizden ürktüler. Solun iktidar olmaması için 12 Eylül öncesi 5 bin gencimizi birbirlerine aynı silahlarla aynı kişilerin yönlendirmesi ile öldürmesine seyirci kaldılar. Sözde terörü önlemek için Evren Paşa geldi. Ama Evren Paşa iki şey yaptı. Birincisi siyaseti dizayn etti. Kendi kafası ile mi etti sanmıyorum. Kafasının bu kadar bu
işlere ereceğini. Ama dizayn etti. Birisi verdi ona. Bu dizayn da tek hedef Türkiye'de sadece iki parti olsun. Eski siyaset yapanlar yok olsun. İkinci bir iş yaptı. Solun iktidarını engellemek için tüm damarlarını kesti."
Türkiye'yi daha beter faşizme götürecek değişikliklere izin vermeyeceklerini belirten Türker, sözlerine şöyle devam etti:

"CHP ve MHP hemen hayır dedi. Bizim DSP'nin farkı bir şeyin içine girmeden, nasıl olduğunu görmeden hayır demez. Peşin hayırcılık olmaz. Birinci kuralımız, baraj düşmezse hiçbir şeyin içerisinde olmayız çünkü bu değişiklikleri yapmak isteyen arkadaşlar Türkiye'deki düzeni daha beter faşizme gidecek şekilde değiştiremezler."

TÜRBANLI ÖĞRENCİLERİN OTOBÜSLERE ALINMAMASI YANLIŞ

Başörtüsü meselesinin kendiliğinden çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Türker, aşırı başörtüsü yasaklamalarına da karşı olduklarını dile getirerek değişiklik paketindeki 10. maddenin bu yöndeki tartışmaları yeniden başlatacağını ileri sürdü. Tartışılan dört maddeyi söylediklerini belirten Türker, sözlerini şöyle sürdürdü: "10. maddedeki değişiklikle Türkiye'de yeniden kendi kendine çözüm bulmaya başlamış olan başörtüsü ve laiklik meselelerini tartışmaya açacaktır. Biz yüz kere söyledik. Böyle yasal düzenlemelerle değil hayatın akışı içerisinde insanlar dilediği gibi yaşama imkanı bulsun. Buna müsaade edin. Bazıları çıkıp hata yapacaktır. Böyle bir hatayı İzmir'de belediye yapıyor. Ne yapıyor? Başörtülü arkadaşlara sizi pasolu araçlara bindirmem diyor. Kimliğinizdeki resminiz açık olsun diyor. Böyle bir şey olmaz. Bu yanlıştır. Okula almayabilirsin. Ama burada hizmet veriyorsun. Bu düzenlemelerde bireylerin aşırıya gitmesi de yanlıştır. Doğrunun yanında durmak lazım."
Türker, CHP'ye de hitaben şunları söyledi: "Bizimle zaman zaman aynı pencereden bakan CHP, en çok beni eleştirdi. Gittiler, Anadolu'da partililerimize AKP'ye destek mi veriyor. AKP'ye payandalık mı ediyor dediler. Bir kere şunu söyleyeyim. Hiçbir Demokratik Sol Partili kendisinden başkasına payanda olmaz."

Günün Önemli Haberleri