DP Başkanı'ndan zorunlu askerlik çıkışı

Abone ol

DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in zorunlu askerlikle ilgili sözleri çok ses getirecek...

Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, yaptığı yazılı açıklamada, askerliği ''profesyonel bir iş'' olarak nitelendirdi.

Profesyonel orduya geçilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybek, açıklamasında ''Türkiye bir an önce doğruyu yapmalı ve profesyonel orduya dönmelidir. Bir saniye bile gecikmek yanlıştır. Zorunlu askerlik kaldırılmalı, profesyonel ordu kurulmalıdır'' ifadelerine yer verdi.

AVRUPA ÖRNEĞİ

Zorunlu askerlik sisteminin kaldırılması gerektiğini savunan Zeybek, orgeneraline kadar ordunun profesyonel askerlerden oluşması gerektiğini bildirdi. Avrupada hiçbir ülkede zorunlu askerliğin olmadığına dikkati çeken Zeybek, şunları kaydetti:

''Zorunlu askerlik, tarihimizin bozulma döneminde bize sokuşturulmuş olan bir sistemdir. Bizim tarihimizde böyle bir sistem yoktur. Bizim ordumuz, Tanzimata kadar profesyonel ordudur, Yeniçeriler, Sipahilerdir. 'Her Türk asker doğar.' Niye? Her Türk askerlik yaparsa, bilimi kim yapacak? Tam tersine bizim tarihimizde 19. yüzyılın ortalarına kadar, zorunlu askerlik yok. Tamamen yetişmiş, meslekten askerlik var, erinden en üst rütbelisine kadar. Yedek subaylık sistemi kökünden yanlıştır. Osmanlı, okumuş adama o kadar değer veriyordu ki, 1914 yılına kadar okumuşları askere almıyordu. 1914'e kadar bizim tarihimizde yedek subay diye bir kavram yoktu. Yedek subaylık, 1914'te Türk ordusunu yöneten Almanların bir tercihi ve zorlamasıdır.''

Günün Önemli Haberleri