Deniz Baykal'dan bir hamle daha

Abone ol

AK Parti, MHP ve HDP’ye ziyaretlerde bulunan Geçici Meclis Başkanı ve Meclis Başkanlığı adayı Baykal, ziyaretlerinde yönetim anlayışını anlattığını söyledi.

TBMM Başkanlığı’na CHP’den aday olan Meclis Geçici Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ak Parti, MHP ve HDP liderleriyle bir araya geldi. Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde pazarlık yapmadığını söyledi. Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada da, “Ben bir koalisyon görüşmesini arkama alarak bu Meclis Başkanlığı arayışı içinde değilim. Herkesin bunu çok iyi bilmesini istiyorum” dedi.

Baykal, TBMM Başkanlığı adaylığı kapsamında dün Bahçeli’yi makamında ziyaret ederek yaklaşık bir saat görüştü. Böylece Bahçeli ile Baykal siyasi tarihlerinde ilk kez bir araya gelmiş oldu. Baykal görüşmede demokrasi ile cumhuriyetin çatıştırılmadan, siyasetin temeline hukukun üstünlüğü yerleştirilerek uzlaşma aranması gerektiğini belirtti.

UZLAŞMA ZORUNLULUK

Uzlaşmanın bir mecburiyet olduğu noktaya gelindiğini vurgulayan Baykal, “Meclis’i işler hale getirmek gerekir” diye konuştu.

Bahçeli daha sormadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la pazarlık yaptığı iddialarına ilişkin açıklamada bulunan Baykal, “Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmemin ana konusu milletin seçimle verdiği mesajdı. Milletin ortaya koyduğu tabloda siyasetçilere düşen sorumluluğu anlatmaya çalıştım. ‘Başbakanlık teklif edildi, pazarlık yaptın’ deniyor, yok böyle bir şey” dedi.

Erken seçimin “yanlış” olacağını ifade eden Baykal, demokraside uzlaşma aranması gerektiğini, milletin böyle istediğini kaydetti. Baykal, Bahçeli’nin, “adayımızı çıkardık” sözleri üzerine destek istemedi ancak milletvekillerine mektup göndererek destek isteyeceğini kaydetti.

BAHÇELİ: ADAYIMIZ VAR

Bahçeli Ak Parti’de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güdümünden kurtularak tutum belirlemesi halinde siyasetin rahatlayabileceğini ifade etti. TBMM Başkanlığı konusunda kendi adayları olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nun çıkardıklarını ve onu destekleyeceklerini belirten Bahçeli, MHP adayının yarış dışı kalması halinde tutum belirleyeceklerini dile getirdi.

ANLAYIŞIMI ANLATTIM

Baykal, görüşme sonrasında “Kendisine Meclis Başkanlığı’na yönelik anlayışımı, Türkiye’deki siyasi tabloyu nasıl gördüğümü, ne gibi sorumlulukların bize düştüğüne inandığımı aktardım. Kendisini ayrıca önemli siyasi temaslar konusunda bilgilendirdim. Görevimi yaptığımı düşünüyorum. Seçime giderken önemli bir partimizin genel başkanı olarak Sayın Bahçeli’nin bu konuları benim ağzımdan duymasına ihtiyaç vardı” dedi.

Baykal, “Destek alabildiniz mi” sorusuna, “Onları konuşmadık” karşılığını verdi. Baykal, bir başka soru üzerine, “Bilgim dahilinde olan önemli görüşmeler, temaslar konusunda bende var olan bilgileri sayın Bahçeli’ye aktardım” dedi. Baykal’ı, maodasının kapısında karşılayan Bahçeli, görüşme sonrasında da uğurladı.

Baykal, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, her partinin kendi adayına oy vererek bu yolculuğa çıkacağını düşündüğünü, süreç içinde ne olacağının yaşayarak görüleceğini belirtti. Baykal, “Son 2 tura kaldığınız takdirde HDP’den destek mesajı aldınız mı?” şeklindeki soruya, “Böyle turlara yönelik müzakere olmadı. Böyle bir şey konuşmadık” karşılığını verdi.

Başkanlık seçimiyle koalisyonun ilgisi yok

Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından da “Yararlı, verimli, doğal bir görüşme oldu. Başbakan’a verdiği bilgiler için teşekkür ettim” dedi. Koalisyon görüşmelerinin bir parçasının Meclis Başkanlığı olduğu yorumlarının hatırlatılması üzerine de Baykal, “Hiçbir şekilde koalisyon görüşmeleriyle Meclis Başkanlığı seçimi arasında bir bağlantı olduğuna dair benim bir bilgim yok. CHP’nin Genel Başkanı’ndan aldığım son bilgiye dayanarak söylüyorum. Herhangi bir partiyle koalisyon konusunda yaptığı bir yetkilendirme söz konusu değil. Koalisyon çalışması başlamış değil. Ben bir koalisyon görüşmesini arkama alarak bu Meclis Başkanlığı arayışı içinde değilim. Herkesin bunu çok iyi bilmesini istiyorum” yanıtını verdi.

Erdoğan ile yaptığı görüşmenin Davutoğlu ile yaptığı görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Baykal, “Eminim Başbakan o görüşme hakkında yeterince bilgi sahibi olmuştur. Benimle görüşmeye gelmeden o konuyu bütün ayrıntılarıyla Cumhurbaşkanı’nın Başbakan’a aktarmış olduğunu düşünürüm” dedi.

Baykal, “Seçimlerde başkan adayı olarak oturumu siz mi yöneteceksiniz” sorusuna da “Bu konuyu hukukçulara inceletiyorum. Bana bir rapor verecekler” yanıtını verdi.

Baykal, milletvekillerine göndereceği mektupta seçilmesi halinde adil ve tarafsız bir Meclis Başkanı olacağını, iktidar-muhalefet ilişkilerinde tarafsız olacağını ve iktidarın vesayeti altında olmayacağını dile getirdi.

Günün Önemli Haberleri