Demirtaş'ın hendek savunması arşivler ne diyor?

Abone ol

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Nisan ayında cezaevinden verdiği savunmada hendek kazma eylemlerine destek vermediğini iddia etti. Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, arşivlerden Demirtaş'ın açıklamalarını çıkarıp köşesine taşıdı.

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde olmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Muhalefet partilerinin adayları eşit şartlarda yarışma adına Demirtaş'ın tahliye edilmesini istiyor.

Nisan ayında Demirtaş'ın hendek eylemlerini desteklemediğini ve medyanın o dönem kendisine karartma uyguladığı yönündeki savunma, Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet'in gündemindeydi.

Kanı Kobani eylemlerine yaptığı çağrılarla verdiği destek, ve PKK’nın Rojava projesini Türkiye’ye taşıma hamlesine, yani hendek terörüne sunduğu katkı nedeniyle Demirtaş'ın cezaevinde olduğunu hatırlatan yazar, önce Demiirtaş'ın savunmasını ardından da o yıllara ait Demirtaş'ın hendek açıklamalarını aktardı?

"HENDEK VE BARİKATA KARŞI ÇIKMAYA DEVAM ETTİK"
"O savunmadan şu ifadeleri aktaralım: “O dönem hendek ve barikata da karşı çıkmaya devam ettik. Bu ilçelerde (Hendek kazılan ilçeler) yaptığımız konuşmaları ilginç bir şekilde merkez medya vermediği gibi, Kürt medyası da vermedi. Bütün o hendek olaylarını HDP’ye ve bana mal etmek için basın bu konuşmalarımızı vermedi. Sesimizi ilçe halkı dışında kimseye duyuramadık. Biz hendek ve barikat olayları kaldırılsın diye bir direniş başlattık.”

Demirtaş savunmasında böyle diyordu ama, arşiv tam tersi bir durum için tanıklık veriyordu. Mesela, 2016 Ocak başında kullandığı şöyle bir ifade var:

"HENDEK DEDİĞİNİZ ŞEY DARBEYE KARŞI DİRENİŞTİR"
“Bugün küçümsediğiniz barikat, hendek dediğiniz şey darbeye karşı direniştir. Darbe yapılmıştır. Buna karşı toplum sessiz mi kalacak?”

"KAHRAMANCA DİRENİYOR"
Bir başka konuşmasında hendek/çukur kazanlar için kullandığı şu tür tabirler var: “Cizre, Sur, Nusaybin, Silopi kahramanca direniyor. Bu halk boyun eğmiyor. Yarın Kürt halkının tarihi yazıldığında bugünler çok özel olarak tarihe not düşülecektir. Cizre, Sur, Silvan, Nusaybin, Gever, Kerboran, Derik, Silopi, Şırnak... Gerçekten tarih yazıyorlar.”

Arşiv dediğimiz meret, hiç hesapta yokken 15 Temmuz’dan sonra yaptığı bir konuşmada da Demirtaş aleyhine tanıklık yapıyor. 31 Temmuz’da HDP’nin yaptığı “Darbelere hayır, demokrasi hemen” mitinginde şöyle bir espri patlatmış:
“Malatya Belediyesi hendek kazmış. Tanklar geçmesin diye. La hani hendek ihanetti”

'Demirtaş serbest kalsın' diyenlere cevap verdi

Meral Akşener'den flaş Demirtaş çağrısı

Günün Önemli Haberleri