Cumhurbaşkanı Erdoğan 'af'la ilgili son noktayı koydu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için ABD'ye hareket etmeden önce MHP'in af teklifiyle ilgili konuştu: 'Devlet kendisine ilişkin suçları affedebilir, devlet şahıslara karşı işlenmiş suçları affedemez' dedi

CUMHURBAŞKANI Recep tayyip Erdoğan, BM Genel Kurul toplantısına katılmak için ABD'ye gidiyor. Erdoğan hareketinden önce havalimanında MHP'nin af tasarısıyla ilgili konuştu, Erdoğan, "Bizim bu konudaki temel ilkemiz şudur: Af konusu eğer bir suç devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir. fakat şahıslara karşı işleniyorsa bunun af yetkisi devlette değildir. Bunu affedebilecek merci mazlum mağdur insanların taa kendisidir. Biz o yetkiyi devlet olarak kendimize alamayız" dedi.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

- BM Genel Kurulu konuşmamda insani krizlere dikkati çekerek, vicdanları derinden yaralayan bu sorunlara çözüm bulunması için çağrıda bulunacağım.

- Şu an Suriye'nin geleceği için en büyük sorun, Fırat'ın doğusunda kimi müttefiklerimizin himayesinde büyüyen terör bataklığıdır.

TRUMP'LA GÖRÜŞME OLACAK MI?.. 

- (İran'daki terör eylemi) Şu anda tabii içeriğinde neler var, neler yok bunu henüz bilemiyoruz ama dün akşam itibarıyla 29 kişinin öldüğü, yaralıların sayısının ise çok çok fazla olduğu, böyle bir durumla bölgedeki hassasiyetler daha da artıyor.

- (Trump ile görüşme) Amerika tarafından bir talep gelirse değerlendiririz. Şu anda herhangi bir şey söz konusu değil.

MHP'NİN AF TASARISI

- Biz bazı açıklamaları duyduk. Fakat bizi,m bu konudaki temel ilkemiz şudur: Af konusu eğer bir suç devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir. fakat şahıslara karşı işleniyorsa bunun af yetkisi devlette değildir. Bunu affedebilecek merci mazlum mağdur insanların taa kendisidir. Biz o yetkiyi devlet olarak kendimize alamayız.

- Bir ailede, bir kişinin eşi, ailesi öldürülmüş, biz devlet olarak bunu affedebilir miyiz? Parasal suçlar, hırsızlık şu bu biz bunu affedebilir miyiz?

- Af ile ilgili talebin içeriği Meclis'e gönderildiğine göre arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapar atılacak adım varsa üzerinde durulur.

- Konuşulanlara bakıldığında bunlar kişileri de ilgilendiren bir durum. 162 bin kişinin devletle alakası konusunda arkadaşlarıma sordum devlete karşı işlenmiş bu sayıda bir suç söz konusu değil dediler.

RUSYA İLE İDLİB MUTABAKATI

- Düne kadar Rusya'dan gelen bir heyet burada görüşmeler yaptılar. Bu görüşmelerin neticesinde detay çalışmalar üzerinde de duruldu.

- En kısa zamanda inşallah en isabetli en hayırlı ne olacaksa bölgenin barışı için bu adımı atacağız. Mutluyuz çünkü 3,5 milyon insanın yaşadığı İdlib'de bütün bu siviller burayı terk ettiklerine gidebilecekleri yer Türkiye.

- Böyle büyük bir mülteci akının Türkiye'nin üstlenmesi kolay değildi. Böyle bir anlaşmanın sağlanması bizi de bölgeyi de rahatlatmış oldu. temenni ederim ki bu süreci başarıyla sürdürürüz. 

YEREL SEÇİMDE İTİFAK VAR MI?.. 

- AK Parti olarak bizim şu anda bütün hedefimiz tüm belediyelerde seçime girmek üzere hazırlığımızı sürdürmektir, ona göre hazır olmaktır ve şu anda biz Cumhur İttifakı noktasındaki hassasiyetimiz neyse bundan sonraki süreçte de aynı hassasiyeti tabii ki koruruz, böyle bir dayanışma içinde olmayı arzu ederiz.

YENİ HAVAALANI AÇILIŞI ERTELENECEK Mİ?

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışının 29 Ekim'de yapılamayacağı ve açılışın erteleneceği iddialarıyla ilgili "İlk defa sizden duyuyorum.Dün de sordum, açılış 29 Ekim'de yapılacak" dedi.

Diğer Videolar