Cindoruk Çiller'i fena bombaladı

Abone ol

Demokrat Parti lideri Hüsamettin Cindoruk’tan genel başkanlık için adı geçen Tansu Çiller’e mesaj var.

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
Genel başkanlık seçimine hazırlanan Demokrat Parti’de adaylık yarışı başladı. Ahmet Özal’dan, İlhan Kesici’ye pek çok siyasetçinin ismi geçiyor. En çok konuşulan isim ise, “Dönerse kesin barajı aşarız” beklentisine neden olan eski Başbakanlardan Tansu Çiller.

Bu konuda kararı Çiller verecek, ama Demokrat Parti’nin lideri Hüsamettin Cindoruk’tan Çiller’e ve Çiller’i isteyen partililere açık bir mesaj var:

“Bizim gibi geçmişte siyaset yapmış isimleri yeni ambalajla sunmak çor zordur. Geçmişteki uygulamalar, kimlikler, sözleriniz gaflarınız potlarınız ortaya çıkar. Partiyi gençleştirmek gerek.”

Cindoruk’a göre Demokrat Parti lideri olmanın da şartları var. Adayın ismi geçmişte yolsuzluklara karışmamış, yıpranmamış, sıkıntılı bir takım bavulları olmayacak.

Bu şartları taşıyan genç, siyaseten deneyimli bir isim çıkarsa aday olmayacağını açıklayan Cindoruk, “Damat arayan gelin tarafı değilim. Eğer böyle bir aday çıkmazsa “Partiyi de cami avlusuna bırakmam” diyor.

Demokrat Parti’de Ocak ayı başında gerçekleşmesi beklenen liderlik yarışı öncesi genel başkan Hüsamettin Cindoruk’a konuk olduk. Kongre tarihinden, CHP’den ayrılan İlhan Kesici’nin adaylığına, Çiller’in aday olmasının partiye ne kazandıracağından, eski genel başkan Süleyman Soylu’nun ihracına kadar parti içinde gerilime neden olan pek çok soruyu yönelttik. Cindoruk sorularımıza samimi yanıtlar verdi. İşte o yanıtlar:

- Parlamento dışında ama en çok konuşulan partilerden birisiniz. Aralık ayı başındaki kongre öncesi genel başkanlık için pek çok kişinin adı geçiyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Başbakanlık seçimi içine alan olağan kongrelerde bu çeşit tartışmalar olur. Ben bundan hiç rahatsızlık duymuyorum, hatta memnunum. Kim isterse gelsin. Tarafsız bir kongre yapacağız. 1200 biraz üzerinde delegemiz var, onların vereceği karara saygı duyacağız. Benim hoşuma gidiyor çok aday çıkması. Onur duyarım. Demekki parti gelecek vaat ediyor. Ben görevimi yaptım. Partilerarası birleşmeyi sağladım. Partimize katılmayı isteyen gruplar var. Onlara da kapımız, penceremiz açık. Nereden gelmek isterlerse gelsinler. Biz merkez sağda boşluğu doldurmak istiyoruz. Bunu da dolduracağımıza inanıyorum.

SAADET'TEKİ KAVGA KARİZMAYI ÇİZDİ

- Haraketlilik yaşanan partilerden biri de Saadet’ten ayrılan Numan Kurtulmuş’un yeni oluşumu. Bu oluşumu nasıl karşıladınız?

Saadet milli görüş içinde kendine yer arıyor. Milli görüş içindeki hizip kavgalarına benzetiyorum. Pek çok parti doğurdu. Bunların içinde de favori bir parti hep oldu. İktidardaki parti böyle. Milli görüş düşüncesini savunan partiler arasında düşünceden çok lider farkı olur. Ama Saadet partisindeki ayrışma lider karizmalarını oldukça çizdi. Mücadeleler canlı ve kanlı oldu. Kavgalı kongreler yaşandı. Böyle kavgalı kongre yapanlara, çok kongre yapanlara halk rağbet etmez. Böyle kendi aralarında uzlaşamayanlar devleti idare ederken nasıl uzlaşır diye bakar.

CHP AZINLIK PARTİSİ

- CHP’deki gelişmeyi nasıl yorumluyorsunuz?

Son dönemde yaşanan Deniz Baykal ihtilafı partiyi çok yıprattı. Yaygın ifade ile karizmayı çizdirdi. O heyecan kalıcı mı, akılcı mı, halkta karşılık bulur mu? Parti tabanında kabul görmek yetmez. Yeni seçmen kazanabilir mi. CHP’nin oy oranı düşük çünkü. Geçmişine savunduğunu sosyal demokrat düşünceye göre CHP güçlü bir parti değil. Hala bir azınlık partisi. Kılıçdaroğlu’nun da henüz bir Ecevit karizması çizdiği söylenemez. Beklentisi var ama bunun şartları var. Güncel şart olmalı, halk hazır olmalı. Reformist bir hareket beklenmeli ve mantık dokusu sağlam olmalı.

- Kasket takarak olmuyor mu diyorsunuz?

Evet, kasket bir numara büyük geldi.

CİNDORUK'TAN ÇİLLER'E AÇIK MESAJ

- Çiller dönsün çağrıları var. Dönmesi partiye ne kazandırır?

Bir düşünce, heves, ümittir. Onları kırmak yanlış olur. Ama kararı Çiller verecek. Çok beklentiler yaşadım siyasi hayatımda. Halkın kararlarını hesap etmek çok zor. 7-8 ay sonra yapılacak seçim için şimdiden bir şey öngörmek doğru değil. Siyasette hergün yeni bir olay yaşanıyor. Çiller dışında yeni adaylar çıkacaktır.

Çiller’le ilgili böyle bir merak var. Gerçekleşebilir de. Ama parti içindeki beklenti güven duygusunu halka yaymak lazım. Bir de bizim gibi geçmişte siyaset yapmış isimleri yeni ambalajla sunmak çor zordur. Geçmişteki uygulamalar, kimlikler, sözleriniz gaflarınız potlarınız ortaya çıkar. O nedenle peşin bir şey söylemiyorum. Ama şunu söylüyorum partiyi gençleştirmek gerek. Siyasetin içinden çıkmış deneyimli ve genç kadrolara ihtiyaç var.

KAPI HERKESE AÇIK AMA...

- Adaylık noktasında ismi geçenlerden biri de CHP’den istifa eden İlhan Kesici…

Hepsi tanıdığım sevdiğim insanlar hiçbirine karşı değilim. Ama kongre adına karar veremem. Kongreler kapalı kutudur. Ben kapıyı açık tutacağım, herkes gelsin, ama şu şartla: Geçmişte yolsuzluklara adı karışmamış olsun. Sıkıntılı bir takım bavulları olmasın. Bir de yıpranmamış olsun. Yıpranmış genel başkan partiyi de yıpratır. Ama yıpranmamış genç hep bir ümittir, parti için umut kapısıdır. Ben damat arayan gelin tarafı değilim. Ortada duruyorum. Buraya kadar getirdim. Bir ağabeylik görevimiz var onu yapmaya çalışacağım.

CİNDORUK ADAY OLACAK MI?

- Siz aday olacak mısınız?

Ben siyasetin belli bir noktadan sonra siyasete son girişim, bitireceğimi söyledim. Aktif siyaset için tabi söylüyorum bunu. Yoksa bizim siyasetten ayrılmamız çok mümkün değil, doğru da değil.

- Aday olmayabilirsiniz…

Evet, aday olmayabilirim. Adaylara bakarız. Ciddi adaylar çıkarsa aday olmam ama partiyi de cami avlusuna bırakmam. Buraya kadar getirdim.

- Demokrat Parti’ye yeni katılımlar olacak mı?

Yüksek barajlar olduğu sürece seçim yaklaştıkça bunlar olur. Somut şey yok, ama konuşmalar görüşmeler beklentiler var.

SÜLEYMAN SOYLU NEDEN İHRAÇ EDİLDİ? HAKKINDA HAZIRLANAN 200 SAYFALIK DOSYADA NELER VAR?
DP'NİN ANAHTARI CHP'YE Mİ TESLİM EDİLECEK?
CİNDORUK HAKKINDAKİ İHRAÇ TALEBİNE NE DEDİ?
HABERAL GENEL BAŞKANLIĞA ADAY MI?
Diğer sayfada...


[PAGE]



SÜLEYMAN SOYLU'YA 200 SAYFALIK DOSYA

- DP eski genel başkanı Soylu’nun ihracı çok tartışıldı. "Demokrat ismini taşıyan bir partide bu ne kadar doğru" denildi...

Partinin ana fikri ve kararları hepimizi bağlamalı. Parti yetkili organları referandum gibi bir konuda karar verdiyse karşı düşüncede olsa sizi bağlamalı. Kişisel oyunuzu kullanırsınız. Ama bir partinin genel başkanlığını yapmış bir isim iktidar partisi ile işbirliği yapıp onun temin ettiği vasıtalarla, onun temin ettiği kişiler ile, ayarlanan salonlarda parti kararına aykırı bir propaganda yaparsa partisi ile manevi bağı kesilmiştir.

- CHP’de de evet oyu vereceğini açıklayan belediye başkanı için kınama kararı çıktı. Böyle bir şey olamaz mıydı?

O sadece oyunu söyledi. Bu ise 32 il. 200 sayfa dosya çıktı. Parti aleyhine beyan vermiş, eleştirmiş. Ak partili arkadaşlarla onların verdiği minibüsle ayrı bir parti gibi kendi partisinin ana fikrine karşı propaganda yapmış. İyi bir inceleme yapıldı, fotoğraflar yazılar ortada. Toplantıları haber veren bile AK Parti. Cep telefonlarına mesaj çekilmiş…

CİNDORUK HAKKINDAKİ İHRAÇ TALEBİ

- Sizin hakkınızda da CHP’ye oy verdiğiniz için ihraç talebi var ama. Bu daha kötü bir durum değil mi?

Ben bağımsızdım, parti genel başkanı değildim, hatta ihraç nedeniyle üye bile değildim. Bizim belediye başkanının şansı yoktu. Sarıgül’e oy verdim. Sevdiğim bir adamdı. O nedenle aynı şey değil. İl genel meclisinde de partiye oy verdim. Ben oy verdim dürüstçe söylüyorum. Ama bugün seçim olsa ben genel başkan olarak kendi partime oy veririm, ümitsiz durumda olsa bile.

DP'NİN ANAHTARI CHP'YE TESLİM EDİLECEK İDDİASI

- Kongre yapılacak mı?

İl ve ilçe kongreler bittikten sonra seçim öncesi yapılabilir. 7 Ocak partinin kuruluş tarihi. Bakacağız. Erken seçim kararı alınırsa ama değişebilir tabi.

- DP’nin anahtarı CHP’ye teslim edeceği iddiaları için ne diyorsunuz?

50 yıldır siyaset yapıyorum. Hep CHP’ye karşı yaptım. CHP ile kan uyuşmazlığımız var. Bu iddia eski genel başkana ait. Tam anlamıyla uyduruyor. Ben siyasette CHP karşıtı olmuş biriyim. Aramızda ciddi görüş farklılıkları var.

HABERAL ADAY MI GÖSTERİLECEK?

- Ergenekon davası tutuklularından Haberal’ın aday gösterileceği de konuşuluyor. Olabilir mi böyle bir şey?

Komik buluyorum. Haberal’ın dostuyum. Demirel’in de yakın dostudur. 91 seçimlerinde adayımızdı. Ben sadece Haberal değil Silivri tutsaklarının serbest bırakılmasını istiyorum. Cezaevinde mahkeme olmaz. Avrupa ülkelerinde bir tane var mı? O bir Yassıada da oldu. Darbe vardı o zaman. Bugün darbe mi var. Demokraside ceza mahkemesi tutukluların bulunduğu cezaevine götürülmez. Oradan adalet çıkmaz. Dünya çapında büyük bir otoritenin cezaevinde tutulmasını anlamak mümkün değil.

Haberal’ın savunmasını okudum üzüldüm. Haberal için üzülmedim, içinde yetiştiğim adliye için üzüldüm. Tek parti döneminde yaşanmamış, darbe dönemlerinde görülmemiş bir zulüm var. O soruları soranların kalitesi ortada. Türkçe bilmeyen adamların yargılama yapma hakkı yoktur. Başı yok sonu yok. Gramer sentaks bilmeyen adamlar adalet dağıtamaz. Hukuk Türkçesini bilmeyen adamlar adalet dağıtamaz.

Günün Önemli Haberleri