'Çiller dönecek' iddiası DP'yi karıştırdı

Abone ol

Çiller'in DP'nin başına geçeceği haberi partiyi hareketlendirdi. Çiller'e yakın isimler ise dönme koşulunu parti yönetiminin mutabakatına bağladılar.

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


DYP'nin eski Genel Başkanı Tansu Çiller'in siyasete dönerek, partinin başına geçeceği iddiaları partiyi hareketlendirdi. Parti içinde Çiller'in dönüşünü isteyen teşkilat yöneticilerin sayısındaki artış ve kongre öncesi başlayan kulisler, DP'de yeni bir sancı başlattı. Yönetimdeki kimi isimler Çiller'in dönmeyeceğini savundu. Ancak Çiller'e yakın isimler, "Çiller'in dönme koşulunu" bile açıkladı.

Demokrat Parti’de kongre tarihi belli olmadı, ancak genel başkanlık yarışı başladı. Resmi olarak adaylığı açıklanan tek isim mevcut lider Hüsamettin Cindoruk; ancak kulislerde CHP’den ayrılan İlhan Kesici’den Ahmet Özal’a kadar pek çok isim dolaşıyor. En dikkat çeken isimlerden biri de aylardır gündemden düşmeyen “Çiller dönecek” beklentisi.

Meclis dışındaki partilerin içinde en büyük hareketliliğin yaşandığı Demokrat Parti’deki bu liderlik yarışını masaya yatırdık.

İlk söz Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez’in. Kongre tarihinin henüz belli olmadığına vurgu yapan Söylemez, “İl ve ilçe kongreleri başlatıldı. Onların bitiş takvimine göre, genel kongre kararı ortaya çıkacak. En erken Aralık ayı sonu, ama Ocak ayına da sarkma ihtimali var. Kararı GİK verecek” dedi.

CİNDORUK DIŞINDA BAŞKA ADAY YOK

Kongre tarihi belli olmadan genel başkan adaylığı için ortaya atılan isimleri “spekülatif” bulan, “Bu isimleri ortaya atanların şahsi arzularını ortaya atıyor” diye yorumlayan Söylemez, “Şu anda Cindoruk dışında görünün bir aday ortada yok” dedi.

SÖYLEMEZ'İN KESİCİ YORUMU

DP’nin kapısının herkese açık olduğunun altını çizen Söylemez’in adaylıkta ismi geçenlere mesajı da var. DP’nin dünden bugüne partiye hizmet etmiş herkese kapılarının açık olduğunu anlatan Söylemez’in ilk mesajı isim vermese de genel başkan adaylığı için adı geçen İlhan Kesici için... Söylemez bu konuda şunları söylüyor:
“Özellikle partiye dışarıdan, kerameti kendinden menkul isimlerin, emek vermemiş, fikriyatına destek vermemiş, iyi kötü gününde popüler isimlerin aday gösterilmesini doğru bulmayız. Her parti kongresinde adını genel başkan adayı olarak geçirtenlere biraz ihtiyatla bakmamız anlayışla karşılanması gerek.”

'ÇİLLERCİ'LERE MESAJ

Söylemez’in bir mesajı da ismi sık sık gündeme gelen eski Başbakan Tansu Çiller için. Çiller’in partinin genel başkanlığını yapmış önemli bir büyükleri olduğunu belirten Söylemez şöyle devam etti:
”Kendi isteğiyle siyasetten ayrıldı yine arzu ettiğinde dönme şansına sahip. Ama ismi üzerinden bilgi ve onayı olmayan girişim ve spekülasyonlar demokratik nezakete uygun düşmüyor. Adaylık demokratik bir yarış ve herkesin hakkıdır. Kapılar açıktır. Biz dışarıdan olanları bile çağırırken onlara açıktır.”

DP'YE SÜRPRİZ KATILIM BEKLENTİSİ

16 Mayıs 2009’dan bu yana üç kongre geçiren DP yönetiminin bu konuda ciddi bir tecrübeye sahip olduğunun altını çizen Söylemez yeni dönem için çok umutlu. DP’nin merkez sağda ciddi bir cazibe merkezi olduğunu savunan Söylemez yeni dönemde sürprizlere hazırlıklı olunmasını istedi.  Söylemez'e göre DP seçim öncesi parlamento dışındaki bazı parti ve kişilerin buluştuğu yer olacak. Sağ kesimden tanınmış isimlerin de DP’ye katılması sürpriz olmayacak.

KESİCİ SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

CHP’den istifası Demokrat Parti Genel Başkan adayı olacak şeklinde yorumlanan İlhan Kesici ise sessizliğini koruyor. CHP’den istifa sürecinde bu konudaki soruları yanıtlamayan Kesici bu tavrını sürdürüyor. Ancak Kesici’nin adaylığı sürpriz görünmüyor.

İŞTE ÇİLLER'İN DÖNME KOŞULU

Demokrat Parti’nin liderlik yarışında adı en çok geçen isimlerden biri ise eski Başbakan Tansu Çiller. Çiller adaylığıyla ilgili bir beyanda bugüne kadar bulunmadı, ancak Çiller’e yakınlığı ile bilinen Demokrat Parti Merkez Karar Kurulu üyesi Murat Koçak’a göre, bunun koşulu var. Koçak’a göre “Çiller, il başkanları, genel merkez yönetimi ve Güniz sokak birlik beraberlik içinde bunu isterse, son bir kez daha görevimi yaparım diyor.”

65 il başkanının toplantı yaptığını, bu gelişmelerin kurban bayramı sonrası daha da netlik kazanacağını anlatan Koçak, Çiller’in dönmesi durumunda partinin mutlaka barajı aşacağı görüşünde. Çiller’in kendisinin aday olmaması durumunda ise eğer genç bir genel başkan adayı çıkarsa onu destekleyeceği konuşuluyor.

SÜLEYMAN SOYLU UMUTSUZ

Demokrat Parti’deki gerilim sonrası partiyle yolları ayrılan Süleyman Soylu’da gelişmeleri dışarıdan izliyor. Genel başkanlık adaylığı noktasındaki tartışmaların mevcut halin yetersizliğinden kaynaklandığını söyleyen Soylu şunları söyledi:
“Bu yetersizlik arayışlara itiyor. Öne çıkan bazı siyasi aktörlere, geçmişte hizmet etmiş olanlara bakıyorlar. Sağlıklı bir yaklaşım mı tartışılır. Seçim sürecine kısa bir zaman kaldı. Aralık’taki kongrenin yapılacağını düşünmüyorum. Yapılsa da çok sağlıklı olacak gibi görünmüyor. Kongrenin sebebi bir partiyi seçim sathında derli toplu hale getirmek, sinerji yaratmaktır. Ama ne yazıkki bu şekilde gidilecek bir kongre sinerji değil beraberinde daha fazla dağınıklık getirir.

Günün Önemli Haberleri