Burada Düşler Gerçeğe Dönüşüyor!

Abone ol

Engelli ve sosyal dezavantajlı gençlere kültür ve sanat alanında ücretsiz eğitimlerin verildiği Düşler Akademisi, engellilere her alanda destek veren Ataşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Batı Ataşehir’deki binasında hizmet vermeyi sürdürüyor.

İnternetataşehir’in bu haftaki röportaj konuğu Düşler Akademisi Koordinatörü Pınar MESERİ.

Engelli ve sosyal dezavantajlı gençlere kültür ve sanat alanında ücretsiz eğitimlerin verildiği Düşler Akademisi, engellilere her alanda destek veren Ataşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Batı Ataşehir’deki binasında hizmet vermeyi sürdürüyor.


Bize Düşler Akademisi’nden bahseder misiniz? Burada neler yapıyorsunuz?

Düşler Akademisi Projesi, Alternatif Yaşam Derneği’nin 5 yıl önce sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçti. Engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri sanat yoluyla topluma kazandırmak hedefiyle çalışmalarına başlayan akademimiz yoğun talep görüyor.

Batı Ataşehir, Beşiktaş ve Antalya’nın Kaş ilçesinde olmak üzere toplam üç şubede hizmet veriyoruz. Batı Ataşehir Şubesi haftanın 7 günü açık, 6 günü atölye çalışmaları var. Düşler Akademisi yıl boyunca okullarla birlikte açılıyor ve aynı zamanda sona eriyor. Atölye çalışmalarımızın tamamı ücretsiz.

Dans, pandomim, ritm, resim, drama, enstrüman gibi sanat atölyelerinin yanında, mutfak, yoga ve işaret dili eğitimlerinin verildiği atölyelerimiz de bulunuyor.

Ayrıca düzenli olarak hem çocuklara hem de ailelerine rehabilitasyon hizmeti veriyoruz. Ama önceliğimiz, biz bir sanat akademisiyiz. Ve temel ilkemiz insan ayrımı yapmayıp, herkese eşit davranmak.

Toplam ne kadar öğrenciniz var?

Tüm şubeleriyle birlikte yaklaşık 400 öğrencimiz var. 

Çocukları atölyelere nasıl yönlendiriyorsunuz?

Öğrencimizi önceden görmek istiyoruz. İlk başta onların neye yeteneği varsa ya da neye ilgi duyuyorsa ona göre sınıflara yönlendiriyoruz.

Çalışmalarınızla ilgili daha detaylı bilgi alabilir miyiz?

Engellilere fırsat tanımak çok önemli, onlarda bizler gibi çalışıp başarılı olabilirler. Zaten bizim bu kadar ilgi ve talep görüyor olmamızın nedeni, aileler gerçekten artık hastanelerden sıkılmışlar. Çocuklarının bir şeyler yapabildiklerini görmek istiyorlar. Bizler burada bu imkanı yarattığımız için, bu kadar çok talep görüyoruz.

Kaş’ta engelli arkadaşlarımıza hem sanatla iç içe olup, hem de spor yapabilecekleri imkanlar sunuyoruz. Bu şubemiz 13 dönümlük bir arazi içinde yer alıyor. Burada çocukların sanatla iç içe olup, spor yapabilecekleri, ata binebilecekleri, dalış yapabilecekleri, eko çitlikte tarımla, toprakla haşır neşir olabilecekleri doğal bir ortam yarattık. Daha önce her yaz kamp için farklı bir yer seçiliyordu ama artık arkadaşlarımız yaz-kış, 12 ay boyunca kamp yapabilecekler.

Düşler Akademisi’ninde kendi içinde ürettiği alt projeleri bulunuyor. Müzik ve dans gurubumuz, düşler mutfağımız var. Müzik gurubumuzda vokal ve perküsyonda görme engelli arkadaşlarımız var. Her ay Babylon’da konser veriyor ve bu işten para kazanıyorlar. Düşler mutfağı, birçok kurumsal firmanın toplantılarına catering hizmeti veriyor. D-film adını verdiğimiz grubumuzda, video, klip ve fotoğraf çekimi yapıyoruz. Yani bir firma bizden bu üç alanda (konser, catering ve fotoğraf, video, film çekimi) hizmet alabiliyor. Bu projelerden elde edilen gelirle, bünyemizde çalışan engellilerin maaşları ve sigortaları ödeniyor. Bize bağışta bulunmak isteyen bir kurumdan para kabul etmiyoruz. Bu kurumlarla ancak bir proje gerçekleştirmek zorundayız. Bizi biz yapan en önemli şeylerden biri bağış kabul etmememiz.

Yakın gelecekte ilk hedefiniz nedir?

Kaş’taki projeyi istediğimiz noktaya getirmeyi amaçlıyoruz. Uzun yıllardır devam eden ancak her yıl farklı iller seçilerek gerçekleştirilen kamp organizasyonu, artık Kaş’taki arazide sağlanan olanaklarla sürekli hale gelecek. Buradaki amaç projede yer alan kişilerin ebeveynlerinden ve evlerinden ayrılarak, tek başlarına seyahat edebilmelerini sağlayıp, doğal yaşama dahil olabilmelerine imkan tanımak.

Akademiye gönüllülerin ilgisi nasıl? Gönüllülere yönelik bir eğitim çalışmanız var mı?

Türkiye’de üniversiteler ve liseler bazında, en çok öğrencinin gönüllü olarak görev aldığı sivil toplum örgütüyüz.

Öğrencilerimizin okullarında sosyal sorumluluk dersleri bulunuyor. Burada bizlerle birlikte doldurmaları gereken zorunlu saatler var. Geçen dönemimizi 3500 saatlik gönüllülük saati rakamıyla sonlandırdık, yani öğrencilerimiz 3500 saat bize destek vermişler. Ancak ne mutlu bize dedirten bir durum var ki; öğrenci arkadaşlarımızın çoğu buradaki zorunlu saatlerini dışında da arkadaşlarımızın yanında olmaya devam ediyor. Çünkü öğrenciler ve engelli arkadaşlarımız arasında bir bağ kuruluyor. Örneğin mutfağımız bir kurabiye siparişi aldığında, kimi gönüllümüz kurabiyelerin yapımına yardım ederken, bir diğeri onları kutulara yerleştiriyor. Ya da müzik gurubumuzun konserinde, onların eşyalarını taşımaktan tutun da, sahneye çıkmalarına kadar çoğu aşamada gönüllülerimiz yardımlarını esirgemiyor. Bütün gönüllülerle tam bir imece usulü çalışıyoruz, bu da bizi inanılmaz mutlu ediyor.

Öğrenciler dışında, ev hanımlarından da gönüllü olmak için çok talep geliyor. Gönüllülerimize “Engellilere Doğru Yaklaşım Eğitimi” veriyoruz. Burada istediğimiz ve önem verdiğimiz tek şey ayrım yapmamak, onlarla herkesle kurduğumuz gibi iletişim kurmak. Gönüllülerimizden her zaman arkadaşlarımıza bu şekilde yaklaşmalarını rica ediyoruz.

Son olarak belirtmek istediğiniz bir şey var mı?

Elbette, değinmeden geçemeyeceğim. Ataşehir Belediye Başkanı Sayın Battal İLGEZDİ bizim en büyük destekçimiz. Binamıza onun sayesinde kavuştuk. Ayrıca Ataşehir Belediyesi öğrencilerimize ücretsiz servis imkanı da sunuyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ise belediyeye gelen engellileri çalışmalarımızdan haberdar edip, bize yönlendiriyor. Başkanımız Sayın Battal İLGEZDİ’ye sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Pınar MESERİ kimdir?

Gönüllü olarak Düşler Akademisi’nin Koordinatörlüğü’nü yapıyor. 13 yıldır engellilerle birarada bulunuyor ve son bir buçuk yıldır da burada gönüllü olarak çalışıyor. 

 



İsmail, müziği çok seviyor. Ritm atölyesinde darbuka çalmayı öğreniyor. 



Şafak, 16 yaşında, iki senedir Düşler Akademisi’nin öğrencisi. Resim atölyesinde pastel boyayla resim yapmayı çok seviyor. 
 


 

Günün Önemli Haberleri