Birand'ın ölümü siyasetçileri yasa boğdu

Abone ol

Mehmet Ali Birand'ın ölümü medya dünyasında olduğu kadar siyaset dünyasında da büyük yankı buldu. Onunla ekran önüne çıkan siyasetçiler yasa büründü.

İNTERNETHABER-NESRİN YILMAZ- Mehmet Ali Birand öylesine hayat doluydu ki "Ölüm yakışmıyor" lafını sonuna kadar hak ediyordu. Evet, Türkiye'nin en iyi gazetecilerinden biriydi ama öncelikle muhteşem bir insandı. Onun arkasından herkes bunu söylüyor. Belki de güzel ölüm dedikleri de bu olsa gerek. 

Siyasetçiler de üzgün herkes gibi. Her partiden milletvekili onun üzüntüsünü İnternethaber'le paylaştı.

Türk basınının duayen ismi Mehmet Ali Birand, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Birand'ın acı haberini alan meslektaşları ve siyasetçiler büyük ustaya şu sözlerle veda etti:

DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUM

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: Derin üzüntü duydum. Dünden bu yana devam eden umutlu bekleyişin ardından, bugün maalesef Mehmet Ali Birand'ı kaybettik. Türkiye'nin başı sağolsun.

Mehmet Ali Birand, renkli kişiliği, kendine has üslubu, cesareti, bilgisi, tecrübesi, başarılı meslek kariyeri, yetiştirdiği değerli gazeteciler ve Türkiye'nin önemli meseleleri konusunda açık sözlülükle savunduğu fikirleriyle; sevilen, sayılan, yeri doldurulamayacak bir gazeteci ve haberciydi.

Gazeteciliğin ve televizyon haberciliğinin sembol ve öncü ismi Mehmet Ali Birand, köşe yazıları, haber programları, dünya çapında ses getiren röportajları, yakın tarihimizi aydınlatan belgeselleri ve yazdığı kitaplarla Türk basınında fark yaratmıştır.

Yakından tanıdığım ve büyük değer verdiğim duayen gazeteci Mehmet Ali Birand'ı her zaman saygı, sevgi ve takdirle hatırlayacağız.

Kendisine Allah'tan rahmet, Birand ailesine ve Kanal D ailesine, sevenlerine, basın dünyamıza başsağlığı diliyorum.

MESLEĞİNE TUTKUNDU

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D Haber Grubu Başkanı Mehmet Ali Birand'ın, geriye bıraktığı eserleriyle daima seçkin ve saygın bir gazeteci olarak hatırlanacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan, Birand'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Mesajında, medyanın önemli simalarından Birand'ın vefatını derin bir teessürle öğrendiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Mesleğine tutkunluğu, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle meslektaşlarının yanı sıra okurlarının ve izleyicilerinin de takdirine mazhar olan Sayın Birand, geriye bıraktığı eserleriyle daima seçkin ve saygın bir gazeteci olarak hatırlanacaktır.

Mehmet Ali Birand'a Allah'tan rahmet, ailesine ve medya camiamıza sabır ve metanet diliyorum.''

DEĞERLİ GAZETECİYİ KAYBETTİK

8. CUMHURBAŞKANI SÜLEYMAN DEMİREL: Değerli gazeteci ve fikir adamı Mehmet Ali Birand'ı kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Birand'a Allah'tan rahmet, ailesine, dostlarına, sevenlerine ve Türk milletine başsağlığı dilerim. 

DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: Yazılı basında gösterdiği başarıyı, televizyonculukta da devam ettiren ve yaptığı 32. Gün programı ile haberi bütün boyutlarıyla izleyiciye aktaran basın dünyamızın duayen ismi merhum Birand'ı sevgiyle hatırlayacağımızı ifade etmek istiyorum.

Çalıştığı kurumlara ufuk kazandıran merhum Birand'ın, sorgulayıcı habercilik yöntemiyle her zaman hatırlanacağını biliyorum. Yetiştirdiği gazetecilerle basın dünyamıza nitelik kazandıran merhum Birand'a Allah'tan rahmet, değerli yakınlarına ve basın dünyamıza başsağlığı diliyorum.

TÜRKİYE'NİN BAŞI SAĞOLSUN

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: Halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı çabasıyla, hayaliyle dünyamızdan ayrılan Mehmet Ali Birand'ın hayalinin birgün gerçekleşmesi dileğiyle usta gazeteci Birand'a rahmet, ailesine, basın dünyasına ve Türkiye'ye başsağlığı diliyorum.

HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZDÜ

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ: Televizyon yayıncılığında çok başarılı bir isimdi. Arkasında çok güzel eserler ve çok iyi bir isim bıraktı. Türkiye için çok önemli, demokrat ve cesur bir gazeteciydi. Televizyon yayıncılığında çok başarılı bir isimdi. Arkasında çok güzel eserler ve çok iyi bir isim bıraktı. Böyle kısa bir süre içinde hayatını kaybetmiş olması hepimizi derinden üzdü. Allah'tan rahmet diliyorum, Allah taksiratını affetsin. Eşine, çocuklarına, sevenlerine, çalıştığı kuruma, mesai arkadaşlarına başsağlığı diliyorum.

BENİM İÇİN HATIRA OLACAK

En son 32. Gün'ü birlikte yapmıştık. 2012 yılının bir değerlendirmesini yapmıştık. O da benim için bir hatıra olacak. Meclis Başkanlığım döneminden bu yana her konuyu birlikte paylaştığımız, geçmiş yakın siyasi tarihin üzerindeki bütün perdeleri kaldıran çok cesur bir insandı, yazarken de televizyon programları yaparken de... Ona çok borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Kendisine tekrar Allah'tan rahmet diliyorum.

BU ÜLKENİN VİCDANIYDI

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık: "Hepimiz için büyük bir kayıp. Birand bu ülkenin vicdanıydı. En zor koşullarda bile demokrasiye, özgürlüklere sahip çıkan bir kalemdi. Büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiği, barışın, kardeşliğin konuşulduğu bu dönemde ona çok ihtiyacımız vardı. Türkiye çok büyük bir değerini kaybetti, onu çok özleyeceğiz, ailesi kadar üzgünüz. Bütün Türkiye'nin başı sağ olsun."

ÇOK ÖNEMLİ BİR YAZARDI

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin "Sayın Birand çok yakından takip ettiğim çok önemli bir yazardı. Toplumun da sevdiği, gerçekten televizyonda da farklı bir çığır açan, insanları kendisine hayran bırakan bir gazeteciydi. Hepimizin çok sevdiği, Türkiye'de ortak akıl konusunda ihtiyaç duyulan bir isimdi, rahmetle anıyorum, başımız sağ olsun.

SON ANA KADAR MESLEĞİNİ YAPTI

MHP Milletvekili ve Grup Başkan Yardımcısı Oktay Vural: "Duayen bir gazeteci, Allahtan rahmet diliyorum. bütün ömrü boyunca mesleğine saygı duyan,  gerçek anlamıyla bir prefosyenel, basın özgürlüğüne inanan, farklı görüşleri bir araya getiren, farklı görüşlere yer veren önemli bir gazeteciydi. Son anına kadar mesleğini yapması da bunu gösteriyor. Kendisine Allahtan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum."

KENDİMİ YALNIZ HİSSEDİYORUM

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin: "Şairin dediği gibi "Her ölüm erkendir." Hiç beklenmedik bir ölüm. Birand gibi kamuoyuna mal olmuş, insanların sevgisini, saygısını kazanmış bir insanı kaybetmek ben de bir yalnızlık hissi uyandırıyor. Çok önemli bir gazeteciydi, ilkeli haberi ön planda tutmuş bir medya insanıydı. 32'inci günü Türkiye ile tanıştırdı. 32'inci gün Türk medyası için bir dönüm noktasıydı. Belki de habercilik ve televizyonculuk anlamında kamuoyunun şuur altının bu programla açıldığını da söyleyebiliriz. Zihnimizden, hayatımızdan bir Mehmet Ali Birand geçti, hepimizin başı sağ olsun."

ÇOK SEVGİLİ DOSTUM

SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜLER SABANCI: Türkiye gerçek bir tarafsız düşünce insanını, Türk medyası kendi başına bir ekol yaratmış duayen bir gazeteciyi kaybetti. Çok sevgili dostum Mehmet Ali Birand'ın bu ani vefatını üzüntüyle duymuş bulunuyorum. Şahsım ve Sabancı Topluluğu adına merhuma Allah'tan rahmet geride kalanlara sabır diliyorum.''

MESLEKTAŞLARI BÜYÜK USTAYA BÖYLE VEDA ETTİ

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...


[PAGE]

AKLIMA HİÇ GELMEMİŞTİ

CENGİZ ÇANDAR: "Sabahtan öğlene kadar hastanedeydim. Bu haberi bir anlamda bekliyorduk ama aslında bir mucize bekliyorduk. Ancak bu mucize gerçekleşmedi. Bundan birkaç gün önce programına kimlerin katılacağını konuşuyordu.

Onu kaybedeceğimiz hiç hesapta yoktu. Stent değişikliği sırasında meydana gelebilecek bir komplikasyon onun da hiç aklına gelmemişti.

HASAN CEMAL GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Hastane önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan gazeteci Hasan Cemal göz yaşlarını tutamadı. 

40 YILLIK DOSTUMU KAYBETTİM

"40 yıllık bir dostumu kaybettim. Yeri kolay doldurulamayacak bir gazeteciydi. Ama hayat böyle; bir varsın, bir yoksun. Hiç beklemiyorduk böyle bir şeyi. Onu her zaman çok kıskandım, bir çok alanda. Hep ilklere imza atan bir meslektaşımdı.

Asker ve Avrupa Birliği'yle ilgili ilk kitapları o yazdı. Yine Öcalan'la ilk röportajı yapan da oydu. Bu başına çok büyük bela açtı, andıçlandı. Ölümden döndü.

Onu bir dost olarak çok özleyeceğim. Geçenlerde gizli kapaklı işler için gittiğim Erbil'de beni telefonla aradı ama açmadım. Açsam yalan söyleyemeyecektim. Ona haber atlatmaya çalışıyordum.

Meğerse beni Kürt sorunu ve Paris'teki suikastleri konuşmak üzere 32. Gün'e davet etmek için arıyormuş. Geçenlerde de Galatasaray'ın maçını izlemek için beraber Trabzon'a gitmiştik. Onunla anılarımız çok fazla, onu çok özleyeceğim.

'BAŞTAN AYAĞA GAZETECİYDİ'

AHMET HAKAN: Türk okuyucusunun kendine yakın bulduğu, öncü bir isimdi. Türk medyası çok büyük bir rengini kaybetti. Baştan ayağa bir gazeteciydi. Kendini gazetecilik sanatına adamış bir isimdi.

Çok üzgünüz. Hem yakın bir dostumuzu kaybettik hem de Türk medyası çok önemli bir ismini kaybetti. İşine fazlasıyla bağlıydı. Gazeteciliğe düşkünlüğü mizancında vardı.

Bütün yaşamı boyunca bunu uyguladı. Son dönemde hastalığı, gazeteciliğe olan tutkusunda bir değişikliğe yol açmadı. Kelimenin tam anlamıyla kafa dengi bir insandı. Kompleksleri olmayan bir insandı. Bizim meslekte bu tür özellikler ender rastlanan özelliklerdir. Son dönemde Twitter'da şakalaşıyorduk, çocuksu yönünün Twitter'da ortaya çıktığını söylüyordu."

MESLEĞİNE BU KADAR AŞIK KİMSEYİ GÖRMEDİM

OĞUZ HAKSEVER: Medyanın, habercilerin ve Türkiye'nin başı sağolsun. Çok büyük bir kayıp. Şunu söyleyebilirim; hayatımda mesleğine bu kadar aşık bir insan görmedim, hayat doluydu.

Çok önemli bir isimdi. Toplu aklın ve sağduyunun en önemli çekicilerinden, lokomotiflerinden biriydi. Daima sağduyu ve barışı izlemiştir. 32. Gün'den çok önemli isimler çıktı.

Mehmet Ali Birand, bizimle birlikte olmasa da, hala o 32. Gün ruhunu ayakta tutuyor. Birand, akşam iş bittiğinde de koşturmaya devam ederdi. Gece yatıncaya kadar haberin peşinde koşardı. Sempatik oluşu insanlara yaklaşımı, hoşgörüsü, bilgi birikimi bunları biraraya getirdiğinizde ne kadar büyük bir kayıp olduğu ortaya çıkıyor.

HER ZAMAN HATIRIMIZDA OLACAK

AVNİ ÖZGÜREL: Televizyon gazeteciliğinin duayenlerindendi. Meslek heyecanını hiçbir zaman kaybetmedi. Bir dakika bile yerinde duramayan yeni projelerle en ön saflarda kendisini cepheye süren bir gazeteciydi.

Bu yönüyle bütün gazeteciler için örnekti. Sorması gereken soruyu hiçbir zaman geri çekmeyen bir gazeteciydi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Bir dost olarak, bir meslektaşımız olarak hakikaten kaybına fevkalade üzüldük. Bütün camiamıza başsağlığı diliyorum. Adının bir meslek okulunda yaşatılması gerektiğini düşünüyorum.

İlk defa ve sadece Birand yanındaki insanları da belli bir yere taşıdı ve yükseltti. Hiçbir zaman komplekse kapılmadı. Zaten hayatını da Can Dündar gibi o ekolden yetişmiş çok önemli bir isim kaleme aldı.

Ekranda pot kırmaktan rahatsız olmayan, kırdığı potlarla da insanların gönlünde yer tutabilen bir insandı. Televizyon ekranından izleyiciye samimiyet aktarabiliyordu. Bu özellikleri onu her zaman hatırlamamızı sağlayacaktır. Genç gazetecilerin ondan öğrenebilecekleri çok şey vardı.

HEPİMİZİN HAYATINA ETKİ ETTİ

İSMAİL KÜÇÜKKAYA: Gerçekten çok çok üzgünüz. Muhabirinden yazarına patronuna kadar çok sevilen bir isimdi. Hepimizin hayatına etki etmiş bir isimdir. Onla çalışmamış gazeteciler bile onun sıcaklığından etkilenmiştir. Bu meslekte olan herkesin Birand'la yaşamış olduğu bir anı vardır.

Bütün meslektaşlarına çok yardımcı olurdu. Bir kere çok az gördüğümüz derecede mütevaziydi. Birand her zaman bu yönüyle ön plana çıkmıştır. Tüm meslektaşlarımızın ve Türkiye'nin başı sağolsun.

Birand, sadece gazeteci olarak değil, barış ve demokrasiden yana olan tavrıyla da herkese örnekti. Bu konularda tavrını çok cesurca ortaya koyabiliyordu. Bilgisini görgüsünü terbiyesini hiç düşünmeden genç kuşaklarla paylaşan bir isimdi. Mehmet Ali Birand, Türk basınının en önemli yerlerindeki pek çok ismi de o yetiştirmiştir.

GENÇLERLE YARIŞ EDERDİ

ENİS BERBEROĞLU: Mehmet Ali Birand, kıdemi ve tecrübesi ile tartışmasız olarak bir meslek büyüğüydü. Ama heyecanı ile en genç muhabir ile yarış ederdi. Onun hayatı haberdi. Hayatının son ermesi de hepimiz için büyük haber oldu. Tüm meslektaşlarımızın, Kanal D ailesinin, Birand Ailesi’nin başı sağolsun. Acılarını paylaşıyorum.

mab
Günün Önemli Haberleri