Başbakan Yıldırım'dan Moldovalı iş adamlarına çağrı

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Moldova'nın Başkenti Kişinev'de Düzenlenen Moldova- Türkiye İş Forumu'nda Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.

Başbakan Binali Yıldırım Moldova'da İş Forumu'nda konuştu. Yıldırım, "Karşılıklı yatırım sadece bir ülke için geçerli değil. Moldovalı iş adamların da Türkiye'de yapacakları çok fazla yatırım vardır. Türkiye'de çok fazla imkân var." diyerek yatırım çağrısında bulundu.

İş adamlarına hitab eden Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimine rağmen Türkiye'nin büyümeye ve yatırımların devam ettiğine dikkat çekti. "Geçtiğimiz yıl Temmuz ayındaki hain kalkışma milletimizin gösterdiği büyük cesaret ve fedakarlık karşısında darbeciler mağlup olmuştur." diyen Yıldırım Türkiye'nin ekonomisinin 2002'den sonra büyümeye devam ettiğini kaydetti.

İş forumunda yatırımcılara seslenen Başbakan "Darbe girişimi ülkemizden büyük çaplı projeleri engelleyememiş ve yatırımlar devam etmiştir. Türkiye ekonomisinin geçmişten bugüne değerlendirilmesi yapıldığında 2002 yılından sonra hükümetimizin gerçekleştirdiği yatırımlar birçok ülkeye ilham kaynağı olmuştur." dedi.

Ekonomik kalkınma için istikrar ve güvenin önemine dikkat çeken Yıldırım "Hedefleri gerçekleştirmek için güven ve istikrara ihtiyaç var." diyerek son 15 yıllık dönemde Türkiye'nin ihracatını 5'e katladıklarını ve hedefte 500 milyar olduğunu söyledi.

"İrade varsa çözüm de vardır." diyen Yıldırım, Moldova'yı dost ve komşu ülke olarak gördüklerini vurgulayarak, "Dünyada durgunluk devam ederken geçen yıl itibariyle Moldova'nın yüzde 4 büyümeyi sağlamış olması takdire şayandır. Biz ülkeyi yönetenlere düşen iş yapmanızın önündeki engelleri kaldırmaktır. Bu tedbirleri aldıktan sonra gerisi iş alemine düşüyor" dedi.

Yıldırım Moldova ile diplomatik ilişkilerin çok önceki tarihlere dayandığını vurguladı ve şunları söyledi: "İş dünyasının kıymetli temsilcileri bu yıl diplomatik ilişkilerimizin 25. Yıl dönümündeyiz. Bu yıl içinde halklarımız arasındaki beşeri ve kültürel münasebetler daha da hız kazanacaktır.

"İLİŞKİLERİMİZİ ÇOK DAHA İLERİ SEVİYEYE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ"

Türkiye ve Moldova olarak ortak kültürümüzle aynı coğrafyada aynı kaderi paylaşan ülkeleriz. Moldova da Karadeniz çanağında yer alan bir ülke. Bölgesel platformlarda birlikte çalışıp kararlar alıyoruz. Moldova'yı komşu ülke olarak görüyoruz. Bu anlamda ilişkilerimizi çok daha ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz"

"İŞBİRLİĞİNİ BÜYÜTMENİZİ BEKLİYORUZ"

Diplomatik ilişkilerimizin 25. yılı. Ancak diplomatik ilişkilerimizin 25. yılı demek ikili ilişkilerimizin 25 yıllık olduğu anlamına gelmiyor. Türkiye ile Moldova'nın tarihi ilişkileri var. Biz Karadeniz'de de Moldova ile komşu olan bir ülkeyiz. Moldova ile ilişkilerimizi geliştirmeye önem veriyoruz. Moldova son dönemde başarılı bir reform dönemi gerçekleştirdi. Moldova'yı aldığı cesur kararlardan dolayı tebrik ediyorum. Moldova ile ilişkilerimiz hemen bağımsızlığının arkasından başlamıştır. Türk yatırımcılarımız zor dönemde insiyatif almışlar ve burada görev almışlardır. Ekonomik ilişkilerimizin saplam ve yasal zemine oturması için ciddi işler yapıldı. Birçok anlaşma 90'lı yıllarda yapıldı. Bugün bazı anlaşmaları güncelliyoruz. İş hayatını ilgilendiren, teknolojik konular ve ilişkilerimizi stratejik seviyeye çıkaran anlaşmalar yaptık. Moldova ortaklarımız arasında yedinci sıraya yükselmiş bir durumda. Ama bu yeterli değil. Bizim çok daha yakın ticari ortaklar olmamız lazım. Bunun için her türlü imkân var. İlk üçü her türlü zorlamamız lazım. Biz işbirliğini büyütmenizi bekliyoruz. İşbirliğinizi artırmanız için size yardımcı olacağız.

"TİCARETİ BÜYÜTMEMİZ LAZIM"

Serbest ticaret anlaşması yapılmasını ele aldık. İlgili bakanlarımız bu konuyu ele alıp değerlendirecekler. Taşımacılık ticaret değildir. İkili ilişkilerin gelişmesi için bir araçtır. Bu araçlardan para almak ilişkileri güçlendirmez. Bizim ticareti büyütmemiz lazım. Ticaret büyüyünce vergi büyüyecek. Artık bilişim çağındayız. Tekrar eden bürokratik işlerden vazgeçmemiz lazım. Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği gibi ortak bilgi geliştirmeliyiz ki diğer tarafta bundan yararlanabilsin. Orta vadede ikili ilişkilerimizi artırmak mümkünüdür.

MOLDOVALI İŞ ADAMLARINA ÇAĞRI

Karşılıklı yatırım sadece bir ülke için geçerli değil. Moldovalı iş adamların da Türkiye'de yapacakları çok fazla yatırım vardır. Türkiye'de çok fazla imkân var. Bu noktada iş yapacaklara, uzun vadeli yatırım yapacaklara çok ciddi destek veriyoruz Teşvik sistemi yürülüğe girmiş durumda. Burada iş yapan iş adamlarımızın burada iyi bir ünü var. 300 milyon dolar yatırım yapılmış. Bunun fazlasının yapılabileceğini düşünüyorum. Bu yeterli değil. AVM'lerle, otellerle, hastanelerle burada iş adamlarımızın imzasını görmek bizim için gurur verici bir durumdur.

Günün Önemli Haberleri