Baraj endişesi olmayan parti!

Abone ol

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, seçimle ilgili iddialı konuştu.

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, genel seçimlerde baraj endişelerinin bulunmadığını ama Türkiye'nin ''baraj ayıbı'' olduğunu savunarak, ''Hükümetin alternatifi tek parti HAS Parti'dir'' dedi.

Partisinin İzmir il yönetimiyle yaptığı tanışma toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Kurtulmuş, AK Parti'nin seçimlerde alacağı oyları, referandum sonuçlarına bakarak, yüzde 58 üzerinden, CHP'nin de yüzde 42 üzerinden hesapladığını, HAS Parti'nin ise tüm halkın oylarına talip olarak, bölmeden, parçalamadan yüzde 100'ü kucakladığını söyledi.

Mısır'daki gelişmelere de değinen Kurtulmuş, Mısır halkının nasıl yönetilmek istiyorsa o şekilde seçilmiş, şaibesiz bir yönetimi getirme hakkı olduğunu ve bu anlamda hiç kimsenin bir dayatmada bulunmaması gerektiğini vurgulayarak, ''Mısır, 'gayri Mübarek' yönetiminden kurtulurken, bir başka 'gayri mübarek'in eline düşmemelidir'' diye konuştu.

Kurtulmuş, ''Balyoz Planı'' davasındaki tutuklamalara ilişkin de hiçbir şekilde askeri yönetim ya da bir darbe tehdidiyle yaşanmaması gerektiğini, Türkiye'nin askeri yönetimlerden çok çektiğini, bu davanın Türkiye'nin daha olgun demokrasiye geçişi için bir imkan olarak görülmesi gerektiğini, davanın Türkiye'nin en önemli davalarından biri olduğunu anlattı.

''ABD'DEKİ SİSTEM BİZE UYMAZ''

Siyasette özellikle son yıllarda kavga ve kutuplaşmanın yoğun yaşandığını dile getiren Kurtulmuş, ''Sanki AKP ve CHP'nin örtülü şekilde anlaşarak sürdürdüğü bir siyaset görüyoruz. Başbakan'ın 'iki partili sistem' sözleri de bunu destekler gibi. CHP de bu anlamda AKP'nin değirmenine su taşıyor. Başbakan Erdoğan, 'bana oy verin, vermiyorsanız CHP'ye oy verin' demiş oluyor. ABD'deki bu sistem bize uymaz. Bizim halkımız Amerikalılara benzemez. Bu yüzden kimse iki partili sistem hayali görmesin'' şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, olgun demokrasilerde her vatandaşın oyunun değerli, her sözünün geçerli olduğunu belirtti.

Başkanlık sistemine dair tartışmalara da değinen Kurtulmuş, icra makamının halk tarafından seçilmesinin ileri demokrasilerin gereği olabileceğini ama Türkiye'deki demokrasinin ağır aksak durumda bulunduğunu, bu nedenle öncelikle yeni bir anayasa yapmak, Siyasi Partiler Kanunu'nu değiştirmek, seçim barajını indirmek, Meclis İç Tüzüğü'nü değiştirmek, dokunulmazlıkları kaldırmak gerektiğini ifade etti.

Kurtulmuş, bu adımlar atılmadan başkanlık sisteminin konuşulamayacağını, yoksa ''seçimle işbaşına gelmiş krallıkların'' çıkacağını söyledi.

Son dönemde insanların yaşam tarzları konusunda tartışmaların yapıldığını hatırlatan Kurtulmuş, ''Önce heykel, sonra 'tıksırıncaya kadar' sözleri... Sonra da 'Yaşam tarzlarına müdahale etmiyoruz. Bunun garantisi benim, benim hükümetimdir' dedi. Bunu garanti altına almak hiçbir iktidarın elinde değildir. Yaşam tarzlarına müdahale edilmemesi bu toprakların yüzyıllardır en temel değerleridir'' dedi.

Kurtulmuş, etnik tartışmalar konusunda da ''Türkiye'nin milli birliği'' endişelerini anladıklarını ama zaman zaman İzmir üzerinden yapılan tartışmaların da İzmir'e haksızlık olduğunu, zira farklı din, dil, etnik kökenlerden gelen insanların barış içinde bir arada yaşadığını, ''kıyamete kadar da Türkler ve Kürtlerin barış içinde bir arada yaşayacağını'' söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, baraj kaygısı yaşayıp yaşamadıkları sorusuna, ''Baraj endişemiz yok ama Türkiye'nin baraj ayıbı var. Hükümetin alternatifi tek parti HAS Parti'dir'' karşılığını verdi.

Halkın yüzde 100'ünün oyunu almayı hedeflediklerini dile getiren Kurtulmuş, ''Evet verdi, hayır verdi diye bölmeden... İzmir'in de Diyarbakır'ın da Konya'nın da Hakkari'nin de İstanbul'un da oyunu alacağız. Referandumdaki evet ve hayır oyları partiye değil, pakete verilen oylardır. Bu yüzden de yüzde 58, yüzde 42 üzerinden siyaset yapmak ayıptır'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri