Bakan Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'de silahların susmasını sağlayan mutabakatın Soçi'deki zirvede alınan karar sonrası gerçekleştiğini hatırlatarak bu başarının Erdoğan ve Putin'e ait olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib konusunda varılan mutabakatın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in başarısı olduğunu söyledi. Trump'ın da İdlib konusunda Türkiye'ye teşekkür ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, göç konusunda tüm dünyanın daha duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu sebebiyle ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, İdlib mutabakatının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başarısı olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, İran'ın da bu mutabakata destek verdiğini kaydetti. Çavuşoğlu, İdlib konusunda Trump dahi Türkiye'ye teşekkür ettiğini belirten Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Bizim amacımız, burada özellikle siyasi sürecin önündeki en büyük engel olan çatışmaları tamamen durdurmak ve insani dramların önüne geçmek. Siyasi süreci hızlandırmak, şimdi bunun için yeni bir fırsat doğdu. Yeni kurulacak anayasa komisyonuna da çok güçlü destek veriyoruz." 

İdlib anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili de dün İran ve Rusya dışişleri bakanlarıyla üçlü bir toplantı yapıldığını anımsatan Çavuşoğlu, Suriye konusunda Avrupa Birliğinin düzenlediği toplantı dahil birçok toplantıya katıldığını söyledi.

"32 İKİLİ GÖRÜŞME YAPTIK"

Ziyareti kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'a gelmesinden önce ve sonra birçok ikili görüşme yaptığına değinen Çavuşoğlu,32 tane ikili görüşme yaptıklarını 22 etkinlikte de konuşma yaptığını söyledi.

Bazı toplantılarda da Cumhurbaşkanı Erdoğan katılamadığı için kendisinin bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Herkesin gözü Türkiye'deydi. Göç konusunda Türkiye'nin yaptıklarını herkes biliyor ama biz de bu yükün paylaşılması konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini hepsine tüm toplantılarda ve ikili görüşmelerde anlattık." diye konuştu. 

Günün Önemli Haberleri