AYM'den son dakika HDP'li eski vekiller hakkında karar

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nden son dakika HDP kararı geldi. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP'li Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk'ün milletvekilliklerinin düşürülmesi kararının iptal istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda alınan kararın iptal istemini oy birliğiyle reddetti.

AYM, HDP'li vekillerin bireysel başvurusunu reddetti.   HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Sarıyıldız ve Öztürk'ün  milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin kararın iptali istemiyle Anayasa  Mahkemesine başvurdu.

KANUN VE İÇTÜZÜĞE UYGUN

Başvuruyu gündem toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi Genel  Kurulu, TBMM Genel Kurulunun Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekilliklerini düşüren  kararının anayasa, ilgili kanun ve içtüzüğe uygun olduğuna hükmederek, iptal  istemini reddetti.

324 OYLA VEKİLLİKLERİ DÜŞÜRÜLDÜ   

 Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk'ün milletvekillikleri  "devamsızlık" nedeniyle düşürülmüştü. Her iki ismin ekim, kasım ve aralık 2016'da, beşer birleşimi aşan  devamsızlıkları nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülmesi yönündeki TBMM  tezkereleri 27 Temmuz'da oylanmıştı. Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekillikleri, TBMM Genel Kurulundaki  oylama sonucunda TBMM içtüzüğü gereği üye tam sayısının salt çoğunluğu olan  276'nın üzerinde oyla düşürülmüştü.

Faysal Sarıyıldız için yapılan oylamaya 357 milletvekili katılmış, 328  kabul, 29 ret oyu verilmişti. Tuğba Hezer Öztürk hakkındaki oylamada 344  milletvekili yer almış, 324 kabul, 20 ret oyu kullanılmıştı.

KESİNLEŞTİ

Anayasa'nın 85. maddesine göre, milletvekilliğinin düşmesine  Anayasa'nın 84. maddesinin 1, 3 veya 4. fıkralarına göre karar verilmesi  hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak 7 gün  içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın Anayasa,  kanun veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesine  başvurabiliyor. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini 15 gün içinde kesin karara  bağlıyor.  Yüksek Mahkemenin bu kararıyla Sarıyıldız ve Öztürk'ün  milletvekilliklerinin düşmesi kararı kesinleşti.

Günün Önemli Haberleri