Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden bomba Selahattin Demirtaş kararı

Abone ol

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi, HDP'li Selahattin Demirtaş'ın yaptığı itirazı karara bağladı... AİHM, Demirtaş'ın serbest bırakılmasına karar verdi...

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna yapılan itirazı karara bağladı. AİHM, "Demirtaş serbest bırakılsın" kararı verdi. AİHM kararının gerekçesi merak ediliyor.

HDP, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın, tutukluğunun ‘özgürlük ve güvenlik hakkı’, ‘makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı’ ve ‘serbest seçim hakkı’nı ihlal ettiğini belirterek AİHM'e başvurmuştu.

İLK KEZ 12. MADDEDEN İHLAL BULDU... AİHM, Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesi yönünde karar verdi.  AİHM, Türkiye'ye karşı ilk kez, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18. maddeden ihlal buldu ve Demirtaş’ın "siyasi nedenlerle" tutuklandığı tespiti yaptı. AİHS’in 18. maddesinde “Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz” ifadesi yer alıyor.

SEÇİLME HAKKI DA İHLAL EDİLDİ... Mahkeme, Demirtaş'ın seçilme hakkının da ihlal edildiğine hükmetti. Türk Yargıç Işıl Karakaş 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı.

ALTIPARMAK: DERHAL SERBEST BIRAKILMALI... Demirtaş’ın başvurusunu hazırlayanlardan biri olan insan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak ise karara ilişkin “AİHM Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir” diye belirtti.

2 YILDIR CEZAEVİNDE... 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde tutuklu olmasına rağmen yarışarak tarihe geçen Demirtaş, iki yılı aşkın süredir cezaevinde.

Günün Önemli Haberleri