Atmaca füzesinin ilk atışı gerçekleştirildi

Abone ol

"Atmaca gemisavar füzesi" olarak da adlandırılan Atmaca güdümlü füzenin ilk atışları başarıyla gerçekleştirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Teknik Komutanı Tümamiral Ahmet Çakır, "Atmaca gemisavar füzesi" olarak da adlandırılan Atmaca güdümlü mermisinin ilk atışlarının yapıldığını belirterek, "Önümüzdeki sene gemi platformundan atışlar gerçekleştirilecek." dedi.

SAVUNMA SANAYİ ŞAHLANDI
Çakır, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 8. Deniz Sistemleri Semineri'nde yaptığı konuşmada, geçmişte kendi mühendisine, işçisine olan güven eksikliğinin bu dönemde ortadan kalkmasıyla savunma sanayisinin adeta şahlandığını ve gelecekte uluslararası alanda önemli bir oyuncu haline geleceğini söyledi.

Türkiye'nin gemi dizayn ve entegrasyonunda dışa bağımlı olmaktan çıktığına işaret eden Çakır, deniz sistemlerinde birçok teknolojinin millileştirildiğini, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Çakır, güdümlü mermide kısa zamanda ulaşılan hedeflerin Türkiye'nin bu konuda da uluslararası alanda lider ülkelerden biri olacağını gösterdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

HARPOON'DAN DAHA ÜSTÜN KABİLİYETLİ
"Atmaca projesini hepimiz yakından takip ediyoruz, ilk atışları yapıldı. Önümüzdeki sene gemi platformundan atışlar gerçekleştirilecek. Harpoon'un yerine koymayı planladığımız Atmaca güdümlü mermisinin Harpoon'dan daha üstün kabiliyetli, uzun menzilli, daha üstün yeteneklere sahip bir mermi olmasını amaçlıyoruz. Bundan da kuşkum yok, en kısa zamanda gerçekleştireceğiz."

Çakır, deniz sistemlerinde elde edilen başarıların milli tank ve milli muharip uçak hamlelerinde önemli rol oynadığını söyledi.

Yerli firmaların yabancı ülkelerde gemi tasarlayıp inşa edebilir hale geldiğine dikkati çeken Çakır, şirketlerin önemli modernizasyon görevleri de üstlendiğini dile getirdi.

Çakır, platformlarda yer alan milli olmayan tüm çözümlerin millileştirilmesi gayretlerinin önemine değinerek, bu ürünlerin modernizasyon süreçlerinde millileştirilebileceğini, millileştirilemeyen parçalar için de yedek parçaların Türkiye'de üretilmesi şartının uygulamaya sokulabileceğini ifade etti.

Özel sektör, kritik dizayn süreçlerini gerçekleştirebilir hale gelinceye kadar tasarım süreçlerinde rol almaya devam edeceklerini anlatan Çakır, sektörün bu yetkinliğe gelmesiyle yaklaşık 10 yıllık bir dönemde kontrol tarafına geçmeyi düşündüklerini kaydetti.

Günün Önemli Haberleri