Astronomlar yörüngede “hayalet toz bulutu” keşfetti

Abone ol

Dünya ile Ay’ın çekim alanları arasında sıkışıp kaldığı düşünülen Kordylewski bulutları, ilk kez öne sürüldüğü 1950’li yılların ardından yeni bir araştırma ile doğrulandı.

Macaristan’ın Eötvös Loránd Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, “Dünya’ya Ay kadar yakın olmasına rağmen bugüne dek göz ardı edilen” bulutların L4 ve L5 (Lagrange) noktalarında yer aldığını ortaya koydu. Araştırmada yer alan Judit Sliz-Balogh, “Gezegenimizin Ay’ın yanı sıra yörüngesinde hayalet toz bulutları bulundurması heyecan verici” açıklamasında bulundu. Lagrange noktaları, nesnelerin Dünya ve Ay çekim kuvvetlerinin kesişiminde kaldığı ve kilitlenmiş bir konuma yerleştikleri yörünge adreslerini tespit ediyor. Bu özellikleriyle, uzay teleskopları için ideal noktaları temsil ediyorlar.

2021'de bir uzay teleskobu ateşlenecek
2021’de ateşlenmesi beklenen James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) L2 noktasına gönderilmesi planlanıyor. Beş Lagrange noktasına, aralarındaki etkileşime göre astronomlar tarafından Dünya-Güneş ve Dünya-Ay sistemi gibi isimler verilmiş durumda. Dünya-Ay sistemi, “trojan noktaları” da denilen L4 ve L5’ten oluşuyor. Bu adı almalarının sebebi, Dünya ve Ay ile bir üçgen oluşturmaları. Teorik olarak, kozmik fırtınalar gibi güçlü etkenler olmadan bu noktalar arasına sıkışmış olan nesnelerin kurtulmaları olanaksız görülüyor.

L4 noktasında da bulut var mı?
Polonyalı astronom Kazimierz Kordylewski, 1961 yılında hayalet toz bulutlarına ait ilk görüntüyü elde ettiğini savunmuş ancak 400,000 kilometre ötede yattığı düşünülen kozmik bulutlara dair net bir görüntü elde edilememişti. Sliz-Balogh ve ekibinin yaptığı araştırmada, Kordylewski bulutlarının 2 milyon parçacıklı bir toz kümesi halinde L5 noktasında geçici olarak oluşabileceği, yörünge düzenlerine göre birkaç gün içinde de sıkıştığı noktadan kaçabileği belirtildi.

Günün Önemli Haberleri