Arjantin'de G20 zirvesi: Erdoğan ile Trump'tan ayaküstü görüşme!

Abone ol

Arjantin'de düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi çekilen aile fotoğrafının ardından başladı. İlk oturum öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump ayaküstü bir görüşme gerçekleştirdi. Zirve kapsamında bir dizi diplomatik görüşme gerçekleştiren Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hollanda Başbakanı Rutte ve Şili Devlet Başkanı Pinera ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

G-20 Liderler Zirvesi, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenleniyor. Zirvenin Dönem Başkanı ve Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, zirvenin düzenlendiği Costa Salguero fuar alanında konuklarını karşıladı.

Karşılamanın ardından liderler, basına kapalı yapılan "Adil ve Sürdürülebilir Gelecek" temalı toplantıya katıldı. Toplantının ardından, Macri, liderleri resmi törenle karşıladı, ardından aile fotoğrafı çekildi.

SELMAN PUTİN ARASINDA SAMİMİ TOKALAŞMA

Fotoğraf çekiminden Kaşıkçı cinayeti nedeniyle tepkilerin odağında yer alan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında samimi tokalaşma dikkat çekti.

ERDOĞAN İLE TRUMP'IN SOHBETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Arjantin'de gerçekleşen G20 Zirvesi'nin ilk gününde kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Görüşme esnasında Erdoğan'ın yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

ERDOĞAN, ÇİN DEVLET BAŞKANI Şİ CİNPİNG İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi temasları kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. 

Zirvenin yapıldığı Costa Salguero Fuar Alanı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme 30 dakika sürdü. 

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da hazır bulundu.

ZİRVENİN PROGRAMI

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin açılış konuşmasının ardından üç oturumda gerçekleştirilecek zirvenin ilk oturumu "İnsanları ilk sıraya koymak, Küresel Ekonomi, Çalışma Hayatının geleceği ve Kadın'ın güçlendirilmesi" temasıyla düzenlenecek.

İlk oturum sonrasında ikili görüşmelerde bulunacak liderler, ardından Arjantin'in tarihi Colon Tiyatrosu'ndaki (Teatro Colon) kültürel etkinliğe katılacak. Zirvenin ilk günü G20 Liderler Yemeği ve delegeler için verilecek kokteyl ile son bulacak.

Zirvenin ikinci ve son günü, "Konsensus oluşturmak-Sürdürülebilir Kalkınma ve İklim Sürdürülebilirliği" temasıyla yapılacak ikinci oturumla başlayacak.

Bir buçuk saat sürmesi öngörülen toplantıdan sonra zirvenin üçüncü ve son oturumu "Fırsatları Elde Etme - Altyapı, Enerji ve Sürdürülebilir Gıda Geleceği" başlığı altında liderler tarafından değerlendirilecek.

KAPANIŞ KONUŞMASINI MACRİ YAPACAK

Zirve, G20 Liderler bildirgesinin imzalanması, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin G20 2019 sunumu ve Arjantin Devlet Başkanı Macri'nin kapanış konuşmasıyla sona erecek. 

Dünyanın dört bir yanından 3 binden fazla gazetecinin takip ettiği zirveye, 19 lider ve aralarında Avrupa Birliği'nden de delegelerin yer aldığı 15 bin kişi katılıyor. 

G20 karşıtı birçok protestonun düzenlendiği Buenos Aires'de zirve için geniş güvenlik önlemleri alındı. Zirve süresince 20 binden fazla kolluk kuvveti görev yaparken, şehirde 6 bölge trafiğe kapatıldı. Toplu taşımayı da etkileyen güvenlik önlemleri nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor.

Günün Önemli Haberleri