Antalya meme kanserine karşı yürüdü

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Memorial Antalya Hastaneleri işbirliği ile ‘Meme Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarır’ sloganı ile Meme Kanserine Karşı Farkındalık Yürüyüşü’ düzenlendi.

Antalya 1-31 Ekim “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”nda anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Memorial Antalya Hastaneleri ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti işbirliğinde meme kanserine dikkat çekmek için farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi. Konyaaltı Sahil Yaşam Parkı 21 Nolu plajından başlayan yürüyüşe Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel, ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Memorial Antalya Hastanesi Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Büyükşehir şirketi ANET’te çalışan kadınlar, Meme Kanseri Antalya Psikososyal Destek Grubu olan Pembe Athenalar ve STK’lar destek verdi. Ebru Türel ve katılımcılar Antalya Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde ‘Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır’ yazılı pembe tişörtleri ile Olbia Meydanı’na kadar yürüdü. Olbia Meydanı’ndaki törene Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de katıldı. 

KETEM’de ücretsiz kanser taraması 

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete açarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne devrettiği Şehit Dr. Atilla Nizam Sağlıklı Hayat Merkezi’nde kanser taramalarının ücretsiz yapıldığına vurgu yapan Antalya Valisi Münir Karaloğlu şöyle konuştu; “Türkiye’de kamuda yapılan sağlık yatırımları, şehir hastaneleri, aile sağlığı merkezleri, aile hekimliği sistemi gibi hizmetler büyük önem arz ediyor. Konu ile ilgili KETEM’lerimiz var. Özellikle hanımefendilerin bilmesini istiyorum. KETEM’de hem meme kanseri hem de rahim kanseri ile ilgili her türlü tedavi ve tetkikler ücretsiz. Kanser türlerinde erken tanı, erken tedaviye başlama anlamına geliyor ve hayat kurtarıyor. Bu organizasyonu yapan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. 

Erken tanı hayat kurtarır

Başkan Türel de yaptığı konuşmada, “Böylesine güzel bir etkinlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.  İnsanlar var olan değerlerini kıymetini kaybettiklerinde anlıyor. Sağlığımız bunun başında geliyor. Erken tanı sağlığın en önemli teşhis noktasında kolaylaştırıcı unsur. Bu yürüyüş de meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır diyor. İki senedir kıymetli hocamız Prof. Mustafa Özdoğan, bu konuda farkındalık geliştirmek için bu etkinliği düzenliyor ve ben de seve seve katılıyorum. Çünkü bu farkındalığı oluşturmaya destek vermek belki bir can kurtarmak için bile bizi sonuca götürebilir. Hocamı tebrik ediyorum kendisi Antalya için Türkiye için insan sağlığı için büyük bir şans” ifadelerini kullandı. 

Yürüyüş gelenek haline geldi 

Meme Kanseri Farkındalık Yürüyüşü’nün artık bir gelenek haline geldiğini vurgulayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel, “Her şey önce fark etmekle başlıyor. Her kadın önce kendinin doktorudur. Kadınlar kendini muayene etmeyi öğrenmeli. Özellikle meme kanseri ile ilgili kendi kendimizi muayene ederek, değişik bir kitleyle karşılaştığımızda doktorumuza başvuracağız. Elbette periyodik testlerimizi de yaptırmalıyız” diye konuştu. 

Meme kanserini yüzde 90 iyileştiriyoruz

Türkiye’de her yıl ortalama 17 bin kadının meme kanserine yakalandığını söyleyen Memorial Antalya Hastanesi Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, şu bilgileri verdi: “Tıbbi tedaviler çok gelişti. Meme kanseri hepimizi yaralayan bir olay. Kanser denince hepimiz korkuyoruz, kaygı duyuyoruz. Her yıl 17 bin kadın meme kanserinden etkileniyor. Bugün neredeyse meme kanserinin yüzde 90’ını tamamen iyileştirebiliyoruz. İyileştirebilmemizin en önemli yolu erken tanı. Tüm kadınlarımıza memenizin farkına varın diyoruz”

Tören sonunda etkinliğe katkı koyanlara plaket verildi. Ardından ünlü sanatçı Burcu Güneş, bir konser verdi. Güneş, meme kanserinde erken teşhise dikkat çekmek için gökyüzüne balon bıraktı. Konser sonrasında ünlü sanatçı Burcu Güneş, Vali Münir Karaloğlu’na, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e ve eşi Ebru Türel’e teşekkür etti. 

Günün Önemli Haberleri