AİHM'in Selahattin Demirtaş kararı doları yükseltti

Abone ol

Türk lirası karşısında 1 haftadır değer kaybeden dolar bugün AİHM'den gelen kararın etkisi ile akşam saatlerinde yükseldi. Dolar bugün yüzde 1'e yakın değer kazanırken borsada kayıplar yüzde 2'yi aştı.

Geçtiğimiz haftaya 5.46 ile başladıktan sonra hafta boyunca düşüş gösteren ve bugün 5.3047 seviyesinde olan dolar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği karar sonrası yükselişe geçti. Dolar AİHM'nin Demirtaş kararı ve sonrasında yapılan açıklamalar ile  5.3685'e kadar çıktı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre AİHM, eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın makul sürede yargılanmadığına işaret ederek serbest bırakılmasını talep etmiş, bu gelişme üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Bizi bağlamaz, karşı adımları atacağız" şeklinde konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim ittifakını görüşmek üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geleceğini açıkladığını da hatırlatan uzmanlar, dolar/TL'nin bugün daha çok iç siyasi gelişmeleri fiyatladığını belirtti.

DİRENÇ 5.30
Meksa FX Analisti Serkan Uludağ, dolar/TL'de yurt içi gündem nedeniyle oynaklık yaşandığını dile getirdi ve global bazda dolar tarafındaki hareketin, parite üzerinde ciddi bir etkisinin gözlenmediğini kaydetti.

Teknik anlamda 5,30'un günlerdir test edilip kırılamayan bir direnç olduğunun gözlendiğini belirten Uludağ, "5,30 kırılamaz ise 5,3660, 5,3910 ve 5,4210 test edilebilir. 5,4210 üzerine çıkmayı denerse ilk hedeflerimiz 5,4410 ve 5,4685 dirençleri olacak. Ancak 5,30 altında tutunabilirse 5,2870 5,2625 ve 5,21'e doğru hareketine devam edebilir." yorumunda bulundu.

5.30 İNADI DEVAM EDİYOR
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır ise kur tarafında 5,30 inadının devam ettiğini belirtti.

Ayyıldır, Türk lirasının son dönemde gelişen ülke para birimleri arasında doları karşısında önemli bir güçlenme eğilimi içerisinde olduğunu hatırlatarak, 12 Ekim'de Rahip Brunson'un serbest bırakılmasından itibaren liranın dolar karşısında yüzde 10, kasım ayı başından itibaren ise yaklaşık olarak yüzde 4 değer kazancı elde ettiğinin izlendiğini kaydetti.

Kısa vadeli olarak 5,30 seviyesinin önemli olduğunu izah ettikleri bir süreçte kurun 5,30 destek noktasına yaklaşsa da ilgili seviye altında kalıcı hareketler oluşturamadığı için mevcut negatif seyrin güçlü bir görünüme dönüşemediğini dile getiren Ayyıldır, şunları söyledi: "Kısa vadeli olarak kur 5,30 üzerinde kalmayı sürdürürse, trend içi tepki düşüncesine devam etmek isteyebilir. Diğer tarafta 5,4150 üzerindeki kalıcı hareketler 5,50 bariyerine doğru olası çıkışları güçlendirebilir. Ancak bu çıkış oluşsa dahi kısa vadeli trendin negatif olduğu unutulmamalıdır."

AİHM KURDA ETKİLİ OLDU
Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, dolar/TL'de bugün izlenen seyir üzerinde dolar endeksi ile birlikte yurt içi siyasi gelişmelerin de etkili olduğunu ifade etti. "Dolar/TL kurdaki bugünkü fiyatlamalara baktığımızda ise bir miktar dolar endeksi bazlı gerçekleşmeler görülürken, çoğunlukla ise AİHM eksenindeki yurt içi siyasi gelişmelerin kur üzerinde etkili olduğu söylenebilir." dedi.

Kavak, değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü: "Teknik olarak 5.30 seviyesi aşağı tarafta kritik olacak. Buranın altında kalıcı fiyatlama sağlanabilmesi halinde 5.23 ve 200 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 5.10 seviyeleri gündeme gelebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 5.39 seviyesinin kırılması halinde 100 günlük ortalamaya ve ağustos ayından başlayan düşen trende denk gelen 5.53 bölgesi hedef haline gelebilir."

BORSADA DÜŞÜŞ 
Bugün pay piyasaları tarafında da satıcılı bir seyir izleniyor. ABD piyasalarında teknoloji hisselerinde yaşanan düşüşün genele yayılmasıyla güne satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 2.25 kayıpla 92.460 puana geldi.

Günün Önemli Haberleri