24 Haziran son anket sonuçları GENAR, Gezici, MAK ve Metropoll'den

Abone ol

24 Haziran seçim anketleri birinci turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanacağına işaret ediyor. En son GENAR seçim anketi sonuçlarını açıkladı ve ilk turu işaret etti. ABD menşeli Bloomberg anketi de ilk tur diyor.

TÜRKİYE 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için artık gün sayıyor. Son haftaya girilirken anket sonuçları bu işin birinci turda bitebileceğine işaret etmeye başladı.

Yaptığı son anketle ilgili konuşan GENAR Başkanı İhsan Aktaş; Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın en az yüzde 51 alarak ilk turda seçimleri kazanacağını söyledi. Aktaş, elindeki son verilere göre; HDP'nin barajı geçmesi durumunda bile Cumhur İttifakı'nın tek başına iktidara geleceğini söyledi.

MECLİS DAĞILIMI : İhsan Aktaş, Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirterek, "Bu da normal almış oldukları vekile göre en az 20-30 avantaj demek. Meclis aritmetiği AK Parti’nin tek başına iktidar olacağı bir aritmetik ortaya çıkarır" dedi.

SON SEÇİM ANKETİ PARTİLERİN OY ORANI : Peki son haftada diğer seçim anketleri ne diyor? Önce sizlere üç anket şirketinin yaptığı anketi karşılaştırmalı olarak sunalım. Gezici, Sonar ve MAK anketlerine göre 24 Haziran seçimlerinde partilerin alacağı oranı şöyle:

24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANI ANKET SONUÇLARI : Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin anket sonuçları ya Erdoğan'ı eşikte ya da birinci turda kazanmış gösteriyor. MAK anketine göre Erdoğan seçimi birinci turda alacak.  İşte anket sonuçları

EN ÇOK KONUŞULAN BLOOMBERG ANKETİ : ABD menşeli Bloomberg'in Foresight Danışmanlık firmasına yaptırdığı ankete göre de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ilk turda yüzde 50.8 ile seçimi kazanacak. Ancak anket, birbirine yakın sonuçların, seçimin ikinci tura kalmasını ve muhalefetin sürpriz bir çıkış yapma olasılığının da varlığını ortaya koyuyor.

Bloomberg'in 7-11 Haziran tarihleri arasında, 500 kişi ile yapılan çalışmasının sonuçlarına göre CHP'nin adayı Muharrem İnce yüzde 30.1 ve HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ın oy oranı yüzde 10.5 civarında. İyi Parti'nin adayı Meral Akşener'in yüzde 8'de kaldığı seçim anketinde Saadet Partisi'nin adayı Temel Karamollaoğlu yüzde 0.4'lerde seyrediyor.

PARTİLERİN OY ORANLARI : Bloomberg'in yüzde 3.5 hata payı verdiği Foresight'ın araştırmasına göre parlamento seçimlerinde HDP yüzde 11.7 ile barajı geçerek meclise girebiliyor. AK Parti ile ittifak yapan MHP ise yüzde 4.8 oranında. Yine Ak Parti'nin yüzde 46 oy oranına sahip olduğu görülürken CHP yüzde 27.5 ile ikinci sırada bulunuyor. İyi Parti ise yüzde 9 civarında seyrediyor.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NASIL OLUYOR? : Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eğer ilk turda herhangi bir aday yüzde 50'yi aşamazsa iki hafta sonra ikinci tur için sandık başına gidilecek. İkinci turda en çok oyu alan iki aday yarışacak ve en çok oy alan cumhurbaşkanı seçilecek. Herhangi bir ittifakın parçası olmayan partiler yüzde 10 barajını aşamaz ise mecliste temsil hakkına da sahip olmayacak ve bu partinin oyları diğer partilere dağıtılacak.

Günün Önemli Haberleri