2015 genel seçimleri HÜDA-PAR anketi ve seçim taktiği

Abone ol

2015 genel seçimleri öncesi HÜDA-PAR seçim hazırlıklarına başladı işte Hüda Par anketinin sonuçları ve partinin seçim startejisi...

2015 genel seçimleri için çalışmalara başlayan HÜDA-PAR sahaya inme hazırlığında... Hüda Par ilçe ve il kongrelerini bu ayın sonuna kadar tamamlayacak. 

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu, genel seçimler için parti tabanlarında 5 bin kişilik bir anket yaptırdıklarını, henüz tamamını incelememekle birlikte ‘bağımsız aday’ fikrinin ön plana çıktığını belirtti.

Yapıcıoğlu, Türkiye Parlamentosu’nda birkaç sandalye alacaklarını söyledi.

Al Jazeera Türk'e konuşan Yapıcıoğlu partilerinin genel seçimlere ilişkin tartışmalarında üç ihtimalin ön plana çıktığını söyledi.

İşte o açıklamalardan çarpıcı satırlar:

“Seçimlerde üç ihtimalimiz var tartıştığımız. Birincisi ‘bağımsız adayları desteklemek suretiyle girelim ve sadece arkadaşlarımızı meclise gönderebileceğimiz ya da önemli oranda oy alabileceğimiz yerlerden aday gösterelim.’ İkinci görüş; ‘parti olarak her yerde girelim’. ‘İlk defa genel anlamda bir seçime girmiş olacağız ve böylece potansiyelimizi görmüş olacağız’ diye düşünen arkadaşlarımız var. Üçüncü bir yol öneren arkadaşlarımız var; ‘biz parti olarak girelim, fakat bağımsız adaylarımızı seçtirebilme ihtimalinin olduğu yerlerde bağımsız aday gösterelim’ şeklinde.”

ANKET SONUÇLARI

“Tabanımızın bu konuda görüşlerini alıyoruz, hem adaylık noktasında hem de seçime nerede ve nasıl girilmesi gerektiği yönünde arkadaşlarımızın, teşkilatlarımızın nabzını yokladık. Yaklaşık 5 bin kişilik bir anket yaptık. Anketleri değerlendiriyoruz. Her seferinde biraz daha detaya inerek inşallah en sağlıklı karara varmaya çalışacağız. Anketlerde bağımsız adaylarla veya eğer parti olarak gireceksek bile seçilebileceğimiz yerlerde bağımsız adaylar çıkaralım görüşleri yoğunlukta. Bunları üst üste koyarsak bağımsız adaylarla girelim fikri daha ağır basıyor. Parti üst yönetimimizde de bu fikir biraz daha öne çıkmaya başladı.”

LİCE'DEKİ SALDIRI OLAYI

“Geçtiğimiz seçim döneminde partimize dönük bazı saldırılar oldu. En bariz olanlarından bir tanesi Lice’deki saldırı olayıydı. Partimizin kurulduğu günle birlikte başlayan saldırılar seçim döneminde artış gösterdi. Bu bir vaka. Fakat 6-8 Ekim olayları ve 27 Aralık Cizre olayları seçim dönemi ile alakalı değildi. Çünkü yakında bir seçim yoktu. 7 Haziran seçimleri öncesinde yeniden bir gerginlik olur mu, benzer olaylar tekrar yaşanır mı, mümkündür, muhtemeldir.”

KOMŞULAR ARASI GERGİNLİK

HDP ve o gelenekteki önceki partiler tarafından seçim zamanlarında kontrollü gerginlik politikası izlendiğini savunan Yapıcıoğlu’na göre gerginlik artık HDP’ye oy kazandırmayacak.
“Bu gerginlikleri her seferinde farklı farklı gerekçelerle ortaya koydular. Ama neticede gerginlikleri çıkardılar ve bu gerginliklerden de kazançlı çıktılar. Fakat ben son dönemde çıkarmış oldukları gerginliklerden fayda sağlayamadıklarını düşünüyorum. Çünkü şimdiye kadar yaşanan gerginlikle devlet veya hükümet ile aralarındaydı. Devlet güçleri ile yaşadıkları gerginlikler kendilerine oy olarak yansıyordu. Fakat bu seferki gerginlik bir mahalledeki iki komşu arasında yükseltilirse halk bu gerginlik ve huzursuzluktan rahatsız olur. Biz yerel seçimler öncesinde de bu görüşlerimizi dile getirdik ve HDP’yi uyardık. Dedik ki ‘eğer siz gerginlik çıkarırsanız bu seferki gerginlik öncekiler gibi sizin hanenize artı olarak değil eksi olarak yazılacak. Nitekim sakin bir üslubun benimsendiği Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oylarını neredeyse iki katına çıkardılar.”

HÜDA-PAR'IN OYU

Yerel seçimlerde HÜDA-PAR Diyarbakır’dan 33 bin oy aldı. Batman’dan 13 bin, Mardin’den 8 bin oy aldı. Bağımsız girmesi durumunda milletvekili çıkarabilmesi için HÜDA-PAR’ın aldığı bu oyları ikiye katlaması gerekiyor. Ancak HDP’nin barajı aşamaması durumunda iki katından daha az oya ihtiyaç duyacaklar ve HÜDA-PAR’lılara göre Diyarbakır’dan bir milletvekili çıkarmaları kesin gibi. Diğer yerlerde de şanslarının yüksek olduğunu belirtiyorlar.


Günün Önemli Haberleri