BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.506,89

Aman hep sen konuş!..

"Hep sen konuşursan, sadece bildiklerini tekrar edersin. Yeni şeyler öğrenmek için dinlemen gerekir." Bugün yukarıdaki sözle ilgili konuşalım derim.

"Hep sen konuşursan, sadece bildiklerini tekrar edersin. Yeni şeyler öğrenmek için dinlemen gerekir."

Bugün yukarıdaki sözle ilgili konuşalım derim. Şüphesiz ki, yeni şeyler öğrenmek için tek yol dinlemek değildir ama yollardan bir tanesidir. Dinlemek ve konuşmak kelimelerini irdeleyince ortaya dallanıp budaklanmış bir çok konu çıktığını fark edip bir kaçını yazmak istedim.

Bazı insan tipleri vardır; çok konuşarak, tartışılan konu üzerinde haklı olacağını düşünen. Hep bahsedilen bir şey vardır oysaki; önemli olan nicelik değil, niteliktir. Ama bunu anlamak bazen yıllar sürebilir.

Bir başka yanlış ise şudur; konuşurken çok bağıran insan daha haklıdır. Böyle olduğuna inanır bir takım insanlar. Bunu yapanlar beklemedikleri şekilde daha sert bir cevap aldıklarında ise genelde gözleri yemez ve top çevirmeye başlarlar. Ayrıca gerçekten çok bağıranın haklı olduğunu düşünsenize! İşi sürekli bağırmak olan meslek gruplarında çalışanlar hiç bir tartışmayı kaybetmezlerdi!

Peki dinlemek bu işin neresinde derseniz. Dinlemek işin daha önemli kısmı aslında. Çünkü karşınızdakinin söylemeye çalıştıklarını dinlemeden, o konuşurken, cevap olarak ne vereceğinizi düşünüyorsanız şayet, geviş getirmiş olursunuz. Böylelikle karşınızdakinin size tam olarak ne anlatmak istediğini anlamazsınız. Kendi içinizde dönüp durursunuz.

Diğer bir husus ise; herkesi dinlemek. Konu ne olursa olsun, karşınızdaki kişinin tahsili ne olursa olsun dinlemek iyidir. Ama dinlemek demek, o fikre katılmak demek değildir. Dinlemek demek, cevap vermek zorunda olmakta değildir!.. 

Sağlıcakla kalın.

***

Bu arada sizlerle buradan güzel bir havadisi paylaşmak isterim. Yakında iş dünyasından, sanat dünyasından, spor dünyasından ve daha bir çok alanda ülkemizin en önemli isimleriyle röportajlar yaparak köşe yazısı şeklinde yayınlayacağım. Hazırlıklar tamamlanmak üzere.