BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,67
ALTIN 2.524,69

Allah Cuma Günü Tatile mi Çıktı?*

Başbakanın yapmış olduğu bu uygulama Müslüman bir liderin Müslümanca duruşudur. Sadece tatil mantığıyla bakarsak Cuma gününe gayr-ı Müslimlerin düşünce yapısından ne farkımız kalacaktır, hiç düşündünüz mü?

Cuma günü tartışmaları ortada dolaşıyor bu günlerde.

Cuma gününün ehemmiyetine dair birçok şey söylenmiştir. Gerek Kur’an’ı Kerim’de gerekse hadislerde…  Hatta âlimler arasında arife günü mü yoksa Cuma günü mü daha faziletlidir tartışılmaları bile yapılmıştır.

Biliyoruz ki; Cuma özünde çok farklı meziyetlerin ve bereketlerin gizli olduğu özel bir gündür.

Ve biliyoruz ki; Cuma gününü sadece Cuma namazı vaktiyle değerlendirmek de doğru değildir. Cuma namazı Cuma gününün içinde olduğu için Müslüman’ın haftalık bayram namazı hükmündedir.

Demem o ki; Cuma günü başka şey günün içindeki Cuma namazı başka bir şey.

Dikkat edelim bayram kelimesini kullandık.

Bayramlarda yan gelip yatıyor muyuz?

Ya da bayram tatili var hadi eğlenelim dinlenelim, istirahat edelim diyor muyuz? (Gerçi son dönemlerde bayram ruhundan uzaklaşanlar için “bayram” tatil demek oldu…)

Cuma gününün bütününü resmi tatil olarak yapsak sakınca olmaz ama bir Müslüman’ın, Hristiyan ve Yahudilerin mantığı ile tatil yapmış olması sakıncalıdır.

Hristiyanlar Pazar gününü Yahudiler Cumartesi gününü resmi tatil ilan etmişler ve dinlenme günü saymışlardır. Bunun sebebi onlara göre “hâşâ” Allah dünyayı altı günde yarattı 7.  günde de dinlenmeye çekildi.

Hıristiyanlara göre Allah, Pazar günü dinlenmeye çekildi. Yahudilere göre de Cumartesi günü. “Hâşâ”

Yani hükümetimiz Cuma gününü resmi tatil yapmış olsa bile dinlenme, istirahat etme, gezip tozma günü olarak değerlendirilemez. Çünkü Cuma günü faziletli bir gündür. Müslüman boş geçiremez.

Resmi tatil olmasa bile çalışarak da Cuma gününün fazileti eda edilebilir. Ama dinlenerek asla…

Kur’an’da Allah Cuma günü Cuma namazı sırasında ticareti, alış verişi yasak kılınmıştır.

Günün önemine istinaden bayram namazı olarak değerlendirilen vakti dünyalıktan uzaklaşın diyor.

Teamül olarak Cuma günü resmi tatil yapılması Hristiyan ve Yahudilerin kafası gibi bizde de tatil olsun mantığı cahilce olur.

Günü dinlenme tatili şeklinde idrak başlarsa yanlışlığa düşmüş oluruz.

Hristiyan ve Yahudiler kendi sakat imanlarından dolayı Cumartesi ya da Pazarı tatil yapıyorlar.

Bizim için önemli olan Cuma gününün faziletlerini ve değerini bilmektir.

Günün içindeki bayram namazı niteliğinde olan Cuma namazı esnasında dünyadan soyutlanmamız yeterlidir.

Kısmi olsa da dini bilgisi biraz olan herkesin bu yorumuma katılacağı kanaatindeyim.

Bütün bunları yazmamın nedenine gelince;

Sakın ola Başbakanın söylediği ve uygulamaya konulacak olan Cuma namazı vaktinin tatil edilmesi Müslümanları gaza getirip “hadi bütün Cuma gününü resmi tatil yapalım” anlayışına sürüklemesin.

Başbakanın yapmış olduğu bu uygulama Müslüman bir liderin Müslümanca duruşudur.

Kur’an’da Allah bize; “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır” diyor.

Günü yatarak dinlenerek geçirin demiyor.

Demem o ki eğer sadece tatil mantığıyla bakarsak Cuma gününe gayr-ı Müslimlerin düşünce yapısından ne farkımız kalacaktır, hiç düşündünüz mü?

Müslümanca bakışına istinaden uygulamaya konulan Cuma namazı vakti tatili Müslüman bir lidere yakışandır. Ve İslam’ca bir davranıştır.

Davutoğlu Müslüman liderin nasıl düşünmesi gerektiğini bize göstermiştir. Bize de düşen Müslüman bir tebaa olmaktır.

*Allah Cuma Günü Tatile mi çıktı? Başlığını “haşa” diyerek kullanıyorum, çünkü biliyorum ki; bir Müslüman Yahudi veya Hristiyan mantığı ile hayatını şekillendiremez. Zira Müslüman Allah’ın sözü üzerine söz söylemez.