BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,73
ALTIN 2.493,34
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'de listeye giremeyen ünlü isimler! Onlar da yok...

AK Parti'nin milletvekili aday listesinde birçok sürpriz dikkat çekti... Başbakan ve 21 bakan yeniden aday gösterildi... Listeye giremeyen 149 milletvekili arasında çok tanıdık ve partide bir dönem ağırlığı olan isimler yer aldı...

Abone ol

AK Parti’nin 24 Haziran seçimleri için YSK'ya teslim ettiği milletvekili listesinde birçok sürpriz vardı... Kabinedeki sadece 5 bakan listeye konulmazken, Başbakan dahil 22 Kabine üyesinin listeye girmesi dikkat çekici bulundu. 316 AK Parti milletvekilinden 167'si yeniden aday gösterilirken, 149 isim liste dışı kaldı. Bu isimler arasında Erdoğan'ın eski danışmanları, partinin eski üst düzey yöneticileri de yer aldı. Bir başka dikkat çeken detay ise 15 Temmuz gecesi Meclis Genel Kurulu'na giden 107 vekilden 41'inin listeye girememesi oldu "3 dönem kuralı" 21 isimden bazılarına uygulandı bazılarına uygulanmadı.

22 KABİNE ÜYESİ YENİ DÖNEMDE YOK!.. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece ekonomi yönetimi ile AB Bakanı'nı AK Parti milletvekili listesi dışında bıraktı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Sanayi Bakanı Faruk Özlü ve AB Bakanı Ömer Çelik’in liste dışı kalması, yeni dönemde de “göreve devam” olarak yorumlandı. Bu bakanların muhtemel kabinede aynı görevlerini üstleneceği iddia edildi. Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte 22 Kabine Üyesi'nin listelere girmesi, Cumhurbaşkanlığı sisteminde bakanların dışardan atanacak olması nedeniyle yeni dönemde görev almayacakları şeklinde değerlendirildi.

DAVUTOĞLU EKİBİ ÇİZİK YEDİ... AK Parti’de grup başkanvekilleri ve MYK üyelerinin tamamı listede yer aldı. Listelerde dikkat çeken başka bir başlık ise Ahmet Davutoğlu’na yakın isimlerin aday gösterilmemesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski metin yazarı Aydın Ünal, Ali Sarıkaya ve Taha Özhan aday olmalarına rağmen listeye konulmadı.

LİSTE DIŞI KALAN POPÜLER İSİMLER... AK Parti’nin popüler isimlerinden eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı Burhan Kuzu, eski Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Erdoğan'ın özel doktoru Necdet Ünüvar, AK Parti eski Genel Sekreteri Haluk İpek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski danışmanı Ertan Aydın, Adnan Boynukara, Ömer Serdar, Nurettin Yıldız, Zeyid Arslan, gazeteciler Şamil Tayyar, Orhan Miroğlu ve Mehmet Metiner, Metin Külünk, Hüseyin Kocabıyık, Sema Ramazanoğlu, Galip Ensarioğlu, Yasin Aktay gibi isimler de listeye alınmadı. AK Parti’de üç dönemlik olan 22 isimden sadece bazıları listeye girdi.

TARİHİ OTURUMDAKİ 107 VEKİLDEN 41’İ YOK... 15 Temmuz 2016’da FETÖ üyelerinin hain darbe girişimi sırasında Ankara’da bulunup Meclis’in olağanüstü oturumunu açan 107 milletvekilinden 41’i yeni listelerde yer almadı. Bu milletvekillerinden bazıları, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, eski bakanlardan Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin gibi adaylık başvurusu yapmayan veya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci gibi kabine üyeleri ile AK Parti’de üç dönem sınırına takılan isimlerden oluşuyor. Meclis Genel Kurulu’nun 15 Temmuz gecesi tarihi oturumuna AK Parti’den 81, CHP’den 16, MHP’den 10 milletvekili katılmıştı. 15 Temmuz gecesi Genel Kurul’da bulunan AK Parti’den 33, CHP’den 3 ve MHP’den 5 milletvekili, 24 Haziran’daki çifte seçime milletvekili aday olarak girmeyecek.